Početna stranica Novosti, za 3a & co. Testiraj se Čitaj Nauči i ponovi Lektira Pitanja za maturu Bisernica Galerija Kontakt Učenici-autori Brbljaona Linkoteka
Zanimljivosti


Kako upropastiti svoje dijete?

 

 

Autor Londonski Institut za pedagogiju i odgoj   

 

Roditelji, ako želite upropastiti svoje dijete: 

1.        Ispunite mu svaku želju i tada ćete ga odgojiti u uvjerenju da se sav svijet okreće oko njega.

2.        Kad izgovori neku psovku ili prostu riječ, nasmijte mu se od srca, pa će Vaše dijete povjerovati da je veoma zabavno.

3.        Nemojte mu nikada govoriti o moralu; ovo valja ovo ne valja, ovo smiješ učiniti ono ne smiješ... Ne govorite mu o dužnostima i obvezama prema društvu, Crkvi... 

4.        Uvijek pospremajte za njim i oslobodite ga svake obveze. 

5.        Svađajte se stalno pred njim  pa se neće začuditi da se bilo što dogodi u obitelji.

6.        Dajte mu novac kada ga god zatraži i neka ga troši kako hoće. Kad ste Vi patili, neka ne pati Vaša maza! 

7.        Ispunite mu svaku želju kad se radi o jelu i piću. 

8.        Uvijek budite na njegovoj strani kad ga netko napadne: učitelj, profesor, vjeroučitelj, susjed... tada ćete ga odgojiti u uvjerenju da nikada ne može biti krivo. 

9.        Kad upadne u kakve neprilike, recite da ste Vi krivi i tako ćete ga osloboditi svake odgovornosti.

Ako učinite 80 % od navedenoga, budite zadovoljni, postigli ste Vaš cilj. Upropastili ste Vaše dijete!?

Godina Marina Držića - 500 godina od rođenja

Prije pet stotina godina u Dubrovniku je rođen naš najveći komediograf Marin Držić, zvan Vidra. Kontroverzna osoba čiji životni put nam danas nije potpuno jasan, nesumnjivo je bio veliki umjetnik. Da je napisao samo komediju Dundo Maroje, danas bismo ga slavili. No njegovu opusu treba dodati i remek djela kao što su Novela od Stanca, Skup. Manje su popularni njegovi dramski tekstovi Tirena i Venera i Adon. Napisao je samo jednu tragediju, Hekuba, a mnoga su njegova djela izgubljena ili sačuvana samo u fragmentima, npr. komedije Pomet ili Pjerin. Pisao je i pjesme. Vječne teme o ljudskoj naravi obradio je prije mnogo poznatijih Shakespearea i Molierea, na njima ravan, majstorski način. Kao i Shakespeare, pisao je pjesme. Veljko Bulajić snimio je film o njegovu životu 2006. godine, koji se pretvoren u seriju, upravo prikazuje na HTV-u.

Pjesni razlike
Novela od Stanca - cijeli tekstUmro je hrvatski pjesnik

Slavko Mihalić (5.2.2007.)

Majstore, ugasi svijeću

Majstore, ugasi svijeću, dosla su ozbiljna vremena.
Radije noću broji zvijezde, uzdiši za mladošću.
Tvoje neposlušne riječi mogle bi pregristi uzice.

Sadi u vrtu luk, cijepaj drva, pospremaj tavan.
Bolje da nitko ne vidi tvoje oči pune čuđenja.
Takav je tvoj zanat: ništa ne smiješ prešutjeti.

Ne uzmogneš li izdržati i jedne noći opet uzmeš pero,
majstore, budi razuman, ne bavi se proročanstvima,
pokušaj zapisati imena zvijezda.

Ozbiljna su vremena, nikome se ništa ne oprašta.
Samo klauni znadu kako se možeš izvući:
plaču kad im se smije i smiju se kad im plač
razara lice.
William Shakespeare- opet odličan engleski pjesnik, autor poznatih dramskih tekstova Hamlet, Romeo i Julija, Mletački trgovac,Othello, Dva gospodina iz Verone,Kralj Lear... Mlad se oženio, a onda lijepo ostavio suprugu u Stratfordu i otišao u London gdje je zarađivao pišući drame i glumeći u istima, npr. u tada vrlo popularnom kazalištu Globe. Ako pogledate naslove, primjetit ćete da je volio radnju svojih djela smeštati u Italiju u kojoj zapravo nikad nije bio. Zanimljivo je da i danas u Veroni možete posjetiti kuću Romea i Julije iako su oni samo izmišljeni književni likovi. Promućurni Talijani shvatili su kako zaraditi nešto siće na toj svjetski poznatoj priči koju je izmislio i u Veronu smjestio, stotinama milja udaljen slavni pisac koji tu istu Veronu nikada nije ni vidio.


Shakespeareova kompletna djela na engleskom jeziku

Sat hrvatskoga

Ova stranica posvećena je nastavi hrvatskoga jezika. Najprije je namijenjena mojim učenicima, srednjoškolcima iz Srednje škole "Ivan Seljanec" u Križevcima,  koji će ovdje naći mnoge korisne informacije, ali mogla bi pomoći i ostalim srednjoškolcima. Na njoj potražite zanimljivosti vezane uz književnost i jezik, linkove korisne za istraživanja, preporuke za čitanje, fotografije, stare testove za ponavljanje, ali i neke nastavne sadržaje korisne za ponavljanje, popise lektire...Preporuka: najbolje se vidimo u Mozilla Firefox pregledniku:-)

Google
Vrijeme je za obnovu stranice. Dakle, danas 30.4.2010. počinje obnova stranice i nadopuna novim i korisnim sadržajima. Kad sam već zabilježila datum, konstatirat ću i da su ove stranice do danas pregledane više od 88 000 puta. Mislim da je to dosta s obzirom na klimu koja je u našem društvu prema obrazovanju vrlo nepovoljna. Kako je tjedni posjet u zadnje vrijeme između 400 i 600 pregleda (ponekad i više), zaključujem da stranice i dalje ispunjavaju svoju svrhu servisa za srednjoškolce, dakle valja uložiti trud u njihovu obnovu. Stoga očekujte novosti. Ako želite znati "friškije" vijesti, pridružite si moj facebook profil : Gordana Juran - Ratković.


Ako želiš ponoviti epski teatar i Brechta, klikni na Nauči i ponovi i

Brecht - epski teatarNOVO!  PRIMJER ESEJA NA PODSTRANICI "NAUČI I PONOVI  :UŠLI SMO U  GODINU 2009. Neka nam svima bude sretnija nego što prizivaju crne novinske prognoze. Uz malo skromnosti, zdravog razuma i puno rada možemo prevladati i ovu krizu, a  zadovoljstvo pronađite primjenjujući ovu molitvu koju sam davno pronašla na internetu i pohranila na računalu (više ne znam s koje stranice - stoga se ispričavam "nepoznatom izvoru")


Imaj vremena za rad – to je cijena uspjeha.


Imaj vremena za razmišljanje – to je izvor moći.


Imaj vremena za igru – to je tajna mladosti.


Imaj vremena za čitanje – to je osnova mudrosti.


Imaj vremena za prijateljstvo – to je put do sreće.


Imaj vremena za sanjarenje – to je put k zvijezdama.


Imaj vremena voljeti i biti voljen – to je privilegija bogova.


Imaj vremena gledati oko sebe – prekratak je dan za sebičnost.


Imaj vremena za smijeh – to je muzika duše.


                                                                                IRSKA MOLITVA

MINI BLOG

NOVO   -    od sad blog čitajte ovdje:
13.5.2008.
Maturanti se pripremaju za sam kraj. Imamo još samo nekoliko dana. U školi vlada panika, treba to sve izorganizirati, treba paziti na ocjene, a usput se i lijepo zabaviti. Važno je da sve prođe u dostojanstvenom  ali veselom duhu. Planovi se kuju, kupuju se i šivaju odijela i haljine, dogovaraju frizure i sve će valjda biti u redu, i divno, i krasno, i ...
Da ne zaboravim prokomentirati film: dojmljivo, konačno jedan film u kojem Mongoli iz davnih azijskih prostranstava ne govore engleski s američkim naglaskom  - već, gle čuda, govore mongolski.  Jedino što me smeta je eksplicitno prikazivaje nasilja, raznih krvavih scena, a znamo da se to može i drugačije prikazati, a da dojam bude jednako jak ili čak jači.  Suvremeni redatelji (i ruski, a ne samo američki) morali bi malo proučiti starije kolege koji su takve scene znali snimiti na publici prihvatljiviji način i to tako da su bile i napetije i strašnije od modernog prolijevanja krvi u hektolitrima.
Trećaši u Hrvatskoj su izborili odgodu državne mature. Sad, koliko će to njima pomoći a koliko odmoći u budućnosti. Imam dojam da bi lakše bilo postići solidan rezultat na Državnoj maturi nego što je to sad na prijemnim ispitima mnogih fakulteta. Ne znam, vrijeme će pokazati... U svakom slučaju, čestitam na odlučnosti, organiziranosti i artikuliranosti argumenata. I razumijem ih. Bilo je tu dosta nedorečenosti koje su ih dovele do osjećaja neizvjesnosti i straha. Sve najbolje im želim...


23.4.2008.

Nemam vremena i ne mogu  puno pisati. Samo da napomenem da je prošla prva "runda" nacionalnog ispita za treće razrede, takozvana probna matura. Trećaši su napisali školski esej i još im preostaje teoretski dio u 5. mjesecu. Kakvi će biti rezultati, vidjet ćemo. Ipak je to ove školske godine bilo iznenđenje za sve nas.
A sad o malo ležernijoj temi.  Prekosutra odlazi jedan dio naših razreda u Zagreb. Kako u Križevcima nema kina već nekoliko godina, priuštit ćemo si jednog Džingiskana u Cinestaru.

 Poslije je na redu mala šetnjica po našem glavnom gradu. Skupljamo se ispred katedrale
i krećemo kući oko 17 i 30 .  U 19 h i nekoliko minuta trebali bi se iskrcati kod vojarne, kako bi putnici stigli  na autobuse. Nadam se da će svi biti dobri, a film bi, prema najavama, trebao biti dojmljiv. Tema je svakako zanimljiva.12.3.2008.
Vrijeme se pokvarilo, ali ostajemo u zelenom tonu. Nama je došlo proljeće i gotovo. Približava nam se jedan od najranijih mogućih Uskrsa zajedno sa proljetnim odmorom za učenike. Učitelji se nešto manje odmaraju, vrijeme je za sređivanje dokumentacije, stručno usavršavanje... Ali dobro je da se makar odmore učenici od nas i mi od njih. Inače, tko zna kako bi bilo do kraja godine. Maturanti su već počeli (mnogi) pripreme za završni ispit, a oni ambiciozniji već se dugo pripremaju i za upise na fakultet. Radite, isplatit će vam se. Ipak je danas lakše pronaći bolje plaćen posao onima koji se više školuju i koji se stalno usavršavaju. Oni rade isplativije i uglavnom, fizički lakše poslove. Bilo bi lijepo da privreda naše domovine krene naprijed i da svima bude lakše, ali bojim se da je bolja privreda i bolji život dostupan samo zemljama sa prosječno višim stupnjem obrazovanja ljudi nego što je to kod nas. Stoga, sve je u vašim rukama. Vi ste kreatori svoje i naše budućnosti. Odazovite se zovu proljeća, izađite van, ali organizirajte se i ostavite dovoljno vremena za učenje i rad na sebi. Možete, zapravo, sve što stvarno hoćete. Samo treba zapeti.


2.3.2008.
   Dragisrednjoškolci, danas vam predlažem jednu investiciju u sebe  i svojusveopću kulturu. Možda vam se često neda  baviti lektirom iz školskeili neke druge knjižnice i iz razloga što morate misliti na to kako dana vrijeme vratite knjigu, opterećuju vas zakasnine ili sl.
   Etorješenja! Potražite  klasike i lektirne naslove koji će sepojaviti na kioscima
ovih dana. Osim toga, ovo je prilika da pred suprotnim spolom,sklonim nježnim štreberima skrivenim u liku mačo frajera ili zabavnim itrendi pametnicama, baš kao što ste vi, nabacite dokaz o svomintelektualnom potencijalu u vidu dva metra knjiga na policama svojesobe. Možda jednog dana čak i pročitate koji redak iz tih knjiga, a ne samo ono smeće koje se prepisuje po internetskim stranicama koje se bave lektiromi sličnim
   .I ne, ovo nije reklama, a nije bilo niti mita i korupcije. Čak ni Đuro s kioska mi nije dao popust na izdanja koja prodaje. Ovo je samo moje osobno mišljenje.
    Usput, danas je tako lijep dan. Izgleda da stiže proljeće i zato je ovaj tekst zelene boje.3.1.2008.
Neka  nam nova 2008. svima bude sretna i berićetna.
(- berićetan
prid. (odr.berićetni)  koji donosi ploda; rodan, obilan, unosan 
-berićet m  razg. 1. a. dobar urod, bogat prinos, dobra ljetina    b. izobilje   2. dobar učinak, solidna dobit; korist   * tur. bereket od arap. baraka ,   iz V. Anić, I. Goldstein, Rječnik stranih riječi , Novi liber, Zagreb, 2002.  -  zgodno je upotrijebiti ovaj priručnik ako ne razumijete neku riječ koja se upotrebljava u našem jeziku, a stranog je porijekla)


17.11.2007.
Kako vrijeme leti! Već je prošla godina dana i došao je novi Interliber, moja omiljena sajamska manifestacija. Bilo je oko Interlibera 2007. raznih "spelancija", kak bi rekli stari Križevčani. U politički obojenom ratu (glede skorih izbora) oko uvođenja ulaznica, uvrijeđenog ministra pobijedio je pragmatični gradonačelnik.  I tako je Bandić ostavio u mojem novčaniku 5 kn (već će to nekako naplatiti), a stekao u svom, već poznatom slobodnom stilu, nekoliko političkih bodova.
No pustimo tih pet kuna i političare na miru. Interliber posjećujem, kao pravi knjiški moljac, već godinama da bih vidjela što se zbiva na tržištu knjiga, da bih poslušala kakvo zanimljivo predstavljanje ili uočila kakav zanimljiv školski "alat". (I usput kupila poklone za hrpu dječjih rođendana koji slijede u 11. i  12. mjesecu.) 
Ove godine većinu sam vremena provela na tri štanda s kojih su prosvjetare dozivali zanimljivi edukativni proizvodi: štand Školske knjige , PROFILA i Sys printa . Ako niste bili, predlažem da posjetite njihove web stranice. Školska knjiga privlači nas "profe" iz hrvatskog jezika svojim metodički obrađenim lektirama i raznim korisnim priručnicima. Profil nije toliko atraktivan srednjoškolcima koliko je osnovnoškolcima, ali opet, u onim njihovim multimedijalnim materijalima može se pronaći i koja dobra ideja. Sys print i Drvo znanja, jeftini lektirni i razni atraktivni naslovi nisu izostali ni ove godine.
I eto - što da vam pričam, na sve nedostatke i politička prepucavanja ja na Interliberu zažmirim, jer to je moj dan za uživanciju u "carstvu knjiga". Stoga, ne dirajte mi Interliber.


14. listopad 2007. - stranica je pregledana 25 000 puta.

30.9.2007
U zadnjih 13 mjeseci ova stranica je pregledana 24000 puta !!!

30.9. 2007.

U petak (28.9.) sam zajedno s učenicima 2a i 2d razreda posjetila knjižnicu u katedrali Grkokatoličke biskupije koja se, za one koji to ne znaju, nalazi u našim malim Križevcima. Kako ni sama do sada nisam uspjela posjetiti ovu knjižnicu otkad je otorena za javnost, jedva sam čekala da vidim kakvo se tu krije blago. Moja su očekivanja sto puta nadmašena. Dočekala nas je sestra Zinovija Kolić , viceprovincijalka sestara bazilijanki koje su preuzele skrb za katedralu Svete Trojice i biskupski dvor u Križevcima, posebno su se potrudile oko očuvanja i uređivanja Knjižnice grkokatoličke biskupije.

Sestra Zinovija o knjigama i Knjižnici govori s toliko ljubavi i zanosa da bi je čovjek satima mogao slušati. Posebno je istaknula tri neprocjenjiva bisera Knjižnice (inkunabule) i izložbu liturgijskih knjiga.

 Učenici su sestru sa zanimanjem poslušali, a kako su pokazali velik interes i primjereno se vladali, mogli smo posjetiti i biskupski stan i glavni dio Katedrale, prostor gdje se služi misa, oslikan djelima velikih hrvatskih slikara, Ivana Tišova, Celestina Medovića, Bele Čikoš Sesije i Ferde Kovačevića . Ovdje smo čuli mnogo o povijesti Grkokatoličke biskupije i katedrali Svete Trojice, a koliko nam je bilo zanimljivo, vidi se i po tome što smo ostali sat vremena više od planiranog.


 Mnogi su učenici najavili da će opet doći, a časna ih je pozvala da posjećuju izložbe u Knjižnici, da volontiraju u vrijeme praznika ili da se jave kad god osjete potrebu. U svakom slučaju, izašli smo bogatiji za  mnoge spoznaje o blagu koje se krije u ovim našim malim Križevcima, te zadovoljni i puni dojmova.


 Mislim da je ovo što smo mi vidjeli i čuli doista vrijedno i da bi učenici koji u Križevce dolaze na ekskurzije, svakako trebali posjetiti i katedralu Svete Trojice i Knjižnicu punu starih, rijetkih i vrijednih knjiga, koje u drugim knjižnicama ne možete vidjeti jer se čuvaju po trezorima ili drugim prostorima koji nisu otvoreni javnosti. O ovoj temi otvorit ću posebnu podstranicu, samo dok malo sredim dojmove i materijale.

Zahvaljujemo sestri Zinoviji koja nas je onako nadahnuto provela kroz prostor i vrijeme.7.9. 2007.
Dan svetog Marka Križevčanina!
Dragi moji učenici i svi ostali posjetitelji ovih stranica, kao što vidite, dugo me nije bilo. Ali ako je neki dan dobar da se posao uređivanja ovog mog portalića nastavi, onda je to svakako ovaj dan. Križevčani su danas aktivni, trude se što ljepše obilježiti ovaj veliki blagdan za naš mali grad, pa eto i mog skromnog priloga. Krećem u obnovu stranica.
Učenici  mogu uskoro pogledati  nove obavijesti, popise lektira i sl.  A 3d je sada 4d i budući da sam njihova razrednica, za njih postoji posebna podstranica. Ispitivanja i testiranja također ću posebno najavljivati.
Umjesto da brbljam, bolje da odmah počnemo s poslom. Vratimo se na Svetog Marka Križevčanina. Prilažem nekoliko linkova koji će vas odvesti na stranice koje govore o životu i mučeništvu Svetog Marka Križevčanina:


http://www.sv-marko-krizevcanin.hr/marko.htm
Wikipedia o Sv. Marku Križevčaninu
http://www.krizevci.net/hr/html/marko-zivot.html
Program obilježavanja24.2.2007.
ŽUPANIJSKA SMOTRA LIDRANO 2007. - 26.2.2007 U HRVATSKOM DOMU U KRIŽEVCIMA, U 9h.
Dakle, ako vas zanima stvaralaštvo osnovnih i srednjih škola naše županije i to u području literarnog, novinarskog ili dramskog izražavanja, svakako se "nacrtajte" u ponedjeljak u 9h u Hrvatskom domu. Ove godine je organizator SŠ"Ivan Seljanec" iz Križevaca, a moja malenkost je odgovorna za izvedbu tog dana. Jako je iritantno što mnoge škole neprestano šalju prigovore na organizaciju, a same nikad ne žele prihvatiti isti posao. Dakle, svima kojima možemo tehnički i organizacijski udovoljiti željama, svakako ćemo udovoljiti. Ako ne možemo, onda ne možemo. Nije lako  organizirati jednu takvu smotru, sa preko 170 sudionika, mentora, članova povjerenstava, voditelja, s ograničenim sredstvima i sve to strpati u jedan dan , da bude gotovo (zajedno s ručkom) negdje do 15h. Obzirom na sve moguće želje, navike, afinitete i potrebe sudionika takvog skupa, dobi od 6 do 66 godina, nemoguće je u potpunosti zadovoljiti baš sve. Naravno to nas kao organizatore i frustrira jer će se svatko tko je nezadovoljan rezultatom "svojeg/ih izvođača" najprije istresti baš na nama-organizatorima, a mnoštvo naših problema proizašlo je iz loše organizacije i nečitanja uputa u "katalogu" na nižoj razini.  Stoga molim sudionike za razumijevanje, a ako ne vjeruju ovome što sam napisala, predlažem da se organizacije LIDRANA 2008 prihvate i sami.22. siječanj 2007.

Prema statistici koju mogu pratiti na  webogradu, ova je stranica od 9 mjeseca do sada pregledana 10170 puta.   Jeeeeeeeee.
14.12.06.

Učenici 1a i po nekoliko učenika 3d i 4b danas su u Zagrebu uživali u iznimnoj glumi mladih glumaca iz Teatra Exit (jedinog kazališta kojemu na ulazu piše izlaz) u predstavi "Shakespeare na EXit" . Ako ne vjerujete da se u 2 sata mogu odigrati skoro sva Shakespeareova dramska djela, bilo bi dobro da najprije pogledate ovu predstavu, a tek onda ustvrdite takvo što. Puno smijeha, dobra režija, odlični glumci i poriv da pogledamo viđeno još koji put - takvi su bili naši dojmovi kad smo izašli iz kazališta. Zgodno je i što su gospoda Marošić i Čapek iz prvog  A izvučeni i nagrađeni. Dobili su knjige s, naravo, Shakespeareovim dramama, a svi skupa smo dobili "bookmarkse" i vezice za mobitele. Prije kazališta u renesansu nas je uveo Leonardo da Vinci svojim originalnim izumima koje smo pronašli u Muzeju za umjetnost i obrt . Sve u svemu, sadržajno i veselo popodne i večer. Bar tako čujem od učenika. Ne brinite, uskoro ćemo naći nešto isto tako zanimljivo i poučno.3. 12. 06.

Ušli smo u prosinac. Bez snijega i prave zime. Dobro, tek je početak, sve se može već sutra promijeniti. Nadajmo se da će Božić i dalje biti bijeli, a ja se još nekako nadam da Hrvatska neće upasti u onaj pravi vrtlog komercijalnog društva u kojem su Blagdani posvećeni isključivo šopingu. Sigurno je da smo jednom nogom već u tom vrtlogu, ali još se nakako držimo i drugih blagdanskih tradicija osim darivanja. Prisjetimo se jaslica, blagdanskog posta, ali i blagdanskog stola tipičnog za naš zavičaj, prisjetimo se ljudi i druženja kod kuće, a ne u mega, da ne velim giga, trgovinama...

>18.11.
Bez trećega  (Milan Begović) - gostujuća predstava koja nije razočarala - jedna od rijetkih.


Sutra u petak, 17.11. u 20h
U Hrvatskom domu - kazališna predstava, Milan Begović, Bez trećega. Glume Ksenija Pajić i Zijad Gračić. Preporučujem pogledati. Za srednjoškolce karta košta 25 kuna. Može se kupiti u Sveučilištu (u prizemlju) ili u turističkoj zajednici. Moji učenici koji pogledaju predstavu i o tome napišu izvještaj, mogu ovu predstavu brojiti kao jednu lektiru. Točnije upute dobit će na satu.
SPORAZUM POTPISAN  (25.11.06.)

Vijest je objavljena gotovo kao da je potpisan Daytonski sporazum. Nadam se samo da će biti efikasniji za prosvjetare nego što je daytonski za Bosance. Jeli stvarno riječ o shvaćanju prosvjetnih problema kakvim se niti jedna vlada nije do sad mogla pohvaliti? Ili je riječ o predizbornoj godini? Ili smo prebrzo potpisali sporazum i premalo dobili? Barem u prvoj godini na koju se sporazum odnosi. Hm.

Ne znam, živi bili pa vidjeli. Uvijek se nadam boljem. Po prirodi sam oprezni optimist. Nadam se boljem i radim na tome, ali ne očekujem da će sve biti savršeno, pa ako ispadne dobro, onda sam sretnija.

Valjda je vrijeme da i profesori i učenici i znanje  dođu na red, da se pomaknu prema gorjem dijelu ljestvice društvenih vrijednosti. Teško je tavoriti na dnu, a istovremeno ispunjavati očekivanja, provoditi reforme, "svjetliti u tmini" i snalaziti se u sličnim  frazama kojima nas političari obasipaju pri otvaranju raznih natjecanja znanja, Lidrana itd. Do sada smo dobijali samo fraze, a sada... -  vidjet ćemo.


AKTUALNO - ŠTRAJK PROSVJETARA!!!

I tako je štrajk počeo 22. studenog, po friškom i kišnom vremenu.

Dan, točnije večer prije, imala sam roditeljski sastanak, a roditelji su naravno pitali što da rade sutra s djecom - trebaju li doći u školu ili ne. Nisam smjela reći da ne trebaju doći jer je ministarstvo zadužilo ravnatelje da organiziraju nastavu kako mogu.  Drago mi je što se osjećalo da nitko od roditelja nema velikih prigovora protiv štrajka profesora iako mnogi i sami nisu u sjajnoj poziciji obzirom na visinu plaća u našem gradu i županiji i obzirom kako ljudi rade kod raznih poslodavaca, u teškim uvjetima, o kojima se s poslodavcem ne raspravlja.

No svima nama zajedničko je jedno - želja da djeci pružimo što bolje uvjete za razvoj, da im pomognemo da budu uspješniji od nas, tu mislim i na roditelje i na učitelje. Svi smo svjesni da se ne radi samo o plaćama prosvjetnih djelatnika, one su samo početak priče. Radi se o tome da smo u reformi školstva i da se zato opseg poslova profesora povećao, ciljevi su povišeni, što je hvalevrijedno, ali povećani rad nitko ne vrednuje. Škole često nemaju sredstava za osnovne stvari, a što je najgore za srednje škole u Križevcima, nemaju prostora za normalan rad.

Današnja zgrada Gimnazije koju dijele dvije škole, zapravo je sagrađena za kakvih 250-300 učenika. Ta zgrada ima samo 8 normalnih učionica. Sve su drugo prostori koji su izmišljeni i uglavnom ne odgovaraju pedagoškim standardima. Samo Srednju školu "Ivan Seljanec" pohađa 500 učenika, a gdje su tu još učenici Gimnazije? Oprema u zgradi stvarno ne može zadovoljiti današnjeg "klinca" zatrpanog tzv. gadgetima (tehnološkim trendi dodacima) .     Dok iz skoro svakog uha pod odmorom vise slušalice MP3-ce ili bluetooth slušalice mobitela, mi se mučimo sparujući ispravan laptop i projektor i tegleći ih iz razreda u razred jer nemate gdje napraviti multimedijalnu učionicu gdje bi sve bilo spojeno i točka. Ne želite znati koliko vremena treba za to.

    Škola koja ne ide u korak s vremenom prestaje biti atraktivna za učenika. Lako će naći atraktivnije sadržaje. Ne podcjenjujem učenike, znam da su svjesni da ne može sve biti super u životu. Nisu oni glupi da ne bi mogli uvidjeti površnost i ispraznost tehnologije bez sadržaja koje ona treba samo pratiti, ali svako mora razumjeti mogućnost da vas povremeno odvuče atraktivniji sadržaj, npr. surfanje uz colu u internet kafiću ili sl.

Ovaj štrajk je prilika da se govori o plaćama prosvjetara, ali i o ovim drugim ogromnim problemima - ne o uvjetima u kojima prosvjetari svakodnevno rade, nego o uvjetima u koje roditelji svakodnevno šalju svoju djecu da nešto nauče.Zajedno protiv ovisnosti!

Nekoliko fotografija s odlične predstave naše dramske grupe, izvedene povodom Dana borbe protiv ovisnosti,  u kojoj su profesori glumili učenike i obrnuto, pogledajte na stranici Galerija. Predstavu su izveli za učenike škole i goste,
20. studenog u Hrvatskom domu, uz sveopće odobravanje publike koja se oduševila hrabrom glumom profesora i odličnim učenicima. Više fotografija i intervjue s novim glumačkim zvijezdama uskoro ćete moći pronaći na stranicama novinarske grupe naše škole. O predstavljanju internetskih novina obavijestit ćemo vas na vrijeme.Zašto web stranica?

1. Zato što se  nakupilo puuuno zanimljivosti u mom računalu u ovih 15 godina     staža.
2. Zato da malo olakšam sebi i drugima .
3. Ovako i ja učim nešto novo, iako je ovo vjerojatno najidiotskiji način za izradu     web  stranica  (da se poslužimo terminom za fotoaparate koji sve rade  sami).
4. Uvela sam ADSL, pa uživam kako to lijepo radi i kako nisam vremenski  ograničena  boravkom na "mreži".

 5. Nemam pametnijeg posla (šalim se).Imate pitanja, ideje, kritike, obavijesti, linkove...? Pišite na
gjuranra@yahoo.com

Ako želite na jednostavan način doći do svojih besplatnih 100MB na WEB-u, potražite na google-u
Google page creator. Servis je tek je nedavno započeo s radom i još je u beta fazi, ali izgleda OK.


Zanimljivosti
Novi linkovi:
Moj blog: sat hrvatskoga
hrvatski po Rebi
jezični savjetnik - jako korisno
povijest hrvatskog jezika - kratki tekstovi prof. Marka Samardžije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu
PUP- super alat za učenike i nastavnike
Lektire za 1 minutu (na engleskom)
Upute za pisanje maturalnog rada
http://www.skole.hr/
Zanimljiv blog: Profesorica i mama


ZA PRVI RAZRED! 
ISTRAŽI !!!
ŠTO JE TO LYRA?
OTKUD NAM RIJEČ ZA HIMNU?
DITIRAMB, STROFA, TROHEJ, JAMB - NIJE LI TO POPIS ANTIČKIH IGARA S KOCKICOM? HM!?
Prouči link:
V: Nazor, :ditiramb...

Novo!!!
U rubrici Nauči i ponovi - popis stilskih figura s objašnjenjima


NOVO!!!
Na stranici Testiraj se pronađi novu vježbu i pitanja o rečenicama.

30. rujna 2007.
SAZNAJTE I ISTRAŽITE!
Što su inkunabule?
Koja je prva tiskana knjiga?
Kako su se knjige umnožavale prije izuma tiskarskog stroja?
Tko je izumio tiskarski stroj?

PROČITAJTE KNJIGU ALEKSANDRA STIPČEVIĆA, POVIJEST KNJIGE, Matica hrvatska, Zagreb, 2006.

                      ili
pogledajte stranice:
http://www.croatianhistory.net/etf/senj2.htmNOVO:
Nove smiješne misli  u  Bisernici, pod Misli koje inspiriraju
 Brbljaona (novi forum)!!!


13. prosinca 2006.
Nacionalni ispiti -
gimnazije su već odradile prvu godinu nacionalnih ispita. Ove godine na njih prvi put kreću učenici četverogodišnjih strukovnih škola. Još malo, pa završava prvo polugodište i interes za ispite sve je veći. Samo bez panike. O tome ćemo još puno puta govoriti u školi, a i ovdje ćete se moći informirati o detaljima. Za radoznalce evo za početak nekoliko linkova:

Nacionalni ispiti
sedma gimnazija- nacionani ispitiundefined
Ovdje možete postaviti pitanje i očekivati odgovor na bilo koju temu!!!


Knjige - u Zagrebu traje Interliber . Interes za knjigu na interliberu čini se velikim, no mi koji radimo u školama znamo da se kod nas sve manje čita. Čudno, jer izgleda kao da se knjige sve više prodaju. Voljela bih znati kakvo je pravo stanje stvari. Zanimljivo je i pitanje budućnosti knjiga. Iako elektronske knjige odavno kucaju na vrata, obično, staro, papirnato izdanje čini se nezamjenjivim. Ipak je takav format najzgodniji za večernje čitanje u krevetu. Hehe. Ali ako trenutno nemate ništa "papirnato" za čitanje, možete malo "prosurfati"  po slijedećim stranicama:

http://www.profil.hr/
četiri dječje knjige
suvremena proza i poezija
Pretpostavljam da se u svakodnevnom životu često susrećete s raznim kraticama . Vrlo često su to složene kratice - dakle sastoje se od više skraćenih riječi. Takve kratice pišu se uglavnom velikim tiskanim slovima (EU, SAD, INA...).
Problem za "pravopisce" nastaje u novim kraticama tipičnim za nove medije - internet i mobilnu telefoniju . Naime u takvoj vrsti komunikacije uvriježila se jedna sasvim nova vrsta kratica koja još nije gramatički opisana i pravopisno uređena. Ove kratice ne skraćuju pojedini naziv, već skraćuju cijele rečenice ili dijelove rečenica, pa tako štedimo na prostoru, vremenu, impulsima... Stoga, evo vam nekoliko kratica koje će vam pokazati moje trenutno raspoloženje, a ako ne znate što znače, pogledajte na linku ispod njih :

LOL, ROTFLMAO, EOD, THX, AMR, SAJB...

rječnik kratica

Znate li da glagoljaši, pišući svoje tekstove, nisu radili razmak između riječi? Zašto? Vjerojatno zato da uštede tada vrlo skupcjeni papir.  Stoga su nam neki dijelovi  takvih tekstova  nerazumljivi ili višeznačni.  Čak i oko teksta Bašćanske ploče, našeg najstarijeg cjelovitog glagoljaškog  spomenika, postoje nedoumice i više  interpretacija.
Linkovi:      http://www.hr/darko/glagoljica/dpg.html
http://fly.srk.fer.hr/~zox/glagoljica.html
http://bs.wikipedia.org/wiki/Glagoljica


Promućkaj prije upotrebe !

Moja omiljena uputa  učenicima kad želim da dobro razmisle o nekom problemu koji im izgleda nerješiv. Na kraju je svaki problem ipak rješiv. Ovdje vam predlažem nekoliko problema koje možete istražiti čitanjem odgovarajuće literature, pa čak i istraživanjem na internetu.
Za početak, samo tri teme za istraživanje i malo usmjeravanja:
1. Tko je bio Homer? Pravi autor Ilijade i Odiseje ili ... Zanimljivosti o ovom problemu pronaći ćeš na slijedećim linkovima -
hr.wikipedia.org/wiki/Homer
http://education.yahoo.com/homework_help/
cliffsnotes/ the_odyssey/1.html
ili u tekstu
Dukat, Zdeslav: «Homer i homersko pitanje» (knjiga , skraćeni tekst u «Književnoj smotri»


2.  Kakve se sve nepoznanice vežu uz Shakespearea i njegov život?

http://www.pbs.org/shakespeare/
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/
shows/muchado/

http://www.shakespeare.com
http://www-tech.mit.edu/Shakespeare
http://www.shakespeare-online.com/
http://hr.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare


3.   Kako je izgledalo i funkcioniralo grčko kazalište u antici? Linkove potraži na stranici "Testiraj se". http://webograd.tportal.hr/sat_hrvatskoga/

testirajse