Najave...Kratki odmor do početka priprema kroz koji tjedan...Kuglački portal
FIQWNBA-NBCVijesti...                                            optimized for Mozilla Firefox02.07.2015.Branko Knez
24.08.1950. - 01.07.2015.

Aktualnosti


MLADE AKVIZICIJE

 

Tradicionalni piknik kuglača Željezničara povodom kraja sezone koji već desetljeće dugo održavaju u šumskom okruženju Balogovca ove se godine terminski poklopio s otvaranjem ljetnog prelaznog roka. Stoga je okupljanje osim za druženje poslužilo i za odrađivanje ozbiljnog posla jer su tom prilikom svoj potpis na pristupnicu klubu stavila trojica mladića – Goran Vrček, Luka Hojski i Igor Kolarić, svi u kompletu pristigli iz varaždinskog Varteksa. Vrčeku je ovo povratak u klub nakon godine izbivanja, dok se za Hojskog i Kolarića u punom smislu može kazati da su nova lica u Željezničaru. Sva trojica će prije svega biti u sastavu druge momčadi Željezničara koju će značajno pojačati te će se kroz utakmice nižeg ranga pokušati nametnuti možda i za poneku priliku među prvoligašima. Interesantno kako je Željezničar još pred koji tjedan kadar u svojoj drugoj ekipi pokušavao popuniti oglasom, da bi sada nakon potpisa varaždinskog terceta čak bio u poziciji da mora odbijati kuglače koji bi mu se željeli priključiti te se time najzornije pokazuje koliko je tanka granica između opstanka i ambicija o nekom od pokala u trećeligaškom društvu. Što se pa tiče prinova koje se ciljaju da osnaže prvoligaški dio momčadi priča je daleko tanja. Za sada je izvjesno tek da dolazi Franjo Gosarić iz čakovečkog Zanatlije kojem će ovo biti debeli kvalitativni skok (ili čak možda i šok) budući je cijelu dosadašnju karijeru proveo igrajući samo treću ligu te bez i jednog dana staža na drugoligaškim stazama preskače tu stepenicu. Do kraja prelaznog roka preostala su još samo dva dana – da li će u njima biti kakvih transfera koji će se odmah moći označiti kao pojačanja ili će se tek vatrogasnim mjerama krpati rupe u sastavima, izvijestit ćemo u narednom broju.

 

 • U petak je u Vukovaru održana skupština HKS-a koja je donijela radikalne promjene u sustavu natjecanja počevši od sezone 2016./2017. Doduše, uvedene promjene mogu se označiti i kao povratak na staro budući je u neku ruku slično uređenje već postojalo pred 15-20 godina. Ono najbitnije se odnosi na smanjenje sudionika u najvišem rangu natjecanja – 1.A lige – na 10 klubova, dok se na stupnju niže ustrojavaju dvije 1.B lige – sjever i jug sa po 12 odnosno 10 momčadi. Tek potom slijedi pet regionalnih drugih liga koje će teritorijalno odgovarati dosadašnjim područjima, ali će po novome to biti tek treći rang natjecanja dok naravno ostaje i opcija još nižih liga. Što to konkretno znači za međimurske klubove? Za Željezničar kao prvoligaša to znači da će zasigurno i ostati prvoligaš – samo je pitanje da li kao „A“ ili „B“. Uslijed smanjenja broja klubova s 12 na 10, za opstanak među elitom bit će potrebno osigurati barem osmu poziciju u nadolazećoj sezoni, jer će klubovi s 9. i 10. mjesta odlaziti na dodatne kvalifikacije gdje će im se priključiti još pet prvaka drugih liga. S obzirom da su svi ostali klubovi u Međimurju sada trećeligaši, ovisno o njihovom plasmanu na kraju nadolazeće sezone otvarat će im se mogućnost uvjetno rečeno napredovanja među drugoligaše, iako je upitno tko će od njih eventualno i biti zainteresiran za takvo promaknuće u slučaju ako će im to ujedno donositi i povećanje troškova.

 

 • U trenucima izlaženja ovog broja u sjedištu HKS-a u Zagrebu odigrava se prvi čin nove sezone – izvlačenje startnih brojeva za 1.HKL. Iako možda naoko djeluje kao beznačajan događaj, raspored utakmica, posebice na samom otvaranju sezone, može znatno usmjeriti tijek čitavog prvenstva. Gledajući iz perspektive Željezničara bitno je da se izbjegne scenarij kakav ih je zadesio one godine kada su i ispali iz te lige. Tada su naime u prva tri kola imali na rasporedu dva gostovanja kod nedodirljivih Zaprešića i Zadra te domaćinstvo kod u to vrijeme još iznimno jakog Osijeka, sve klubova koji su i prvenstvo tada završili na prva tri mjesta. Idealno bi bilo ligu započeti na domaćem terenu protiv slabijih (Kandit) ili barem ravnopravnih protivnika (Bjelovar, Novska, Velebit), a izbjeći Dalmatince i klubove sa zagrebačkog prstena. Kako će se kuglice posložiti znat ćete već kroz tjedan dana.   

 

22.06.2015.

Kuglačke crtice


 • Dres prvaka „obuklo“ je čelništvo Grada Čakovca i Međimurske županije. Na zasebnim prijemima gradonačlenik Stjepan Kovač te župan Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović ugostili su kuglače Željezničara  kojom prilikom su uz prigodne čestitke izrazili spremnost da u okviru svojih mogućnosti lokalna zajednica pomogne i prati međimurske prvoligaše u novoj sezoni u kojoj su im zaželjeli što bolje rezultate, a kojom prilikom je najavljeno i angažiranje oko traženja rješenja za temeljitiju obnovu jedine međimurske kuglane, one na SRC "Mladost" u Čakovcu. 

 • Najmlađi međimurski kuglač, Manuel Korent, sudjelovao je na dvodnevnom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za kadete koje se održavalo na kuglanama u Delnicama i Vrbovskom. Od 37 sudionika Manuel Korent iz Željezničara je rezultatima od 498 i 419 čunjeva zauzeo 23. mjesto. Manuel je tokom velikog dijela nastupa prvog dana držao i značajno viši plasman, ali je isti propustio lošim čišćenjem koje ga je i narednog dana koštalo mnogo čunjeva budući je u dva navrata uspio u petnaest kugli uzeti samo po devet drva.

 

 • U organizaciji Kuglačkog saveza varaždinske županije minulih se tjedana na kuglani na Dravi odigravala sada već tradicionalna ljetna sprint liga. Među 19 prijavljenih ekipa, njih pet je bilo komponirano iz redova raznih međimurskih klubova. Uvodni dio odigravao se unutar skupina po sistemu svaki sa svakim, a u toj grupnoj fazi zapele su već „Mlade nade“ sastavljene pretežito od igrača druge momčadi Željezničara te dvije ekipe sastavljene uglavnom od igrača Prosvjetara pri čemu je jedna nosila samo ime kluba dok je druga, mješovita muško-ženska nastupala kao „Međimurje“. U knock-out dio probio se Zanatlija koji je u četvrtfinalnu bio bolji sa 7-2 od M.I.G.-a da bi ga istim rezultatom u polufinalu porazili Amazonci, dok su potom u utakmici za treće mjesto s 5-4 bili slabiji od Križevčana. Zanatliju su „osvetili“ prvoligaši Željezničara ovom prilikom okupljeni pod sponzorskim imenom „Pero mesar“. Nakon što su u prvoj rundi sa 8-1 bili jači od C.B. Kugle, u polufinalu su imali najteži zadatak te sa minimalnih 5-4 nadjačali Križevčane. Finalni dvoboj protiv Amazonaca „mesari“ su, koje su činili Predrag Turk, Bojan Košak, Ninoslav Mikac, Stjepan Jagić i Bojan Kuzma, završili u svoju korist sa 6-3.


21.04.2015.

Kvalifikacije za 1.HKL


ŽELJO PONOVNO PRVOLIGAŠ ! ! ! !

 

Nakon četiri sezone izbivanja, čakovečki Željezničar se vratio tamo gdje i pripada – u društvo najboljih kuglačkih klubova u državi koji će se od jeseni natjecati u elitnom rangu prvoligaša. Po osvajanju titule prvaka u regiji sjever, Željo je bio uspješan i na posljednjem koraku kada je kroz dvodnevne kvalifikacije, koje su se održavale na kuglani „Zagreb“ u Kranjčevićevoj, između pet pobjednika regija izborio promociju u najviši razred natjecanja – 1.HKL.

Prema prošlotjednim predviđanjima zagrebački „Hrabri“ u startu su se pokazali kao posve nekonkurentni, s rezultatima od po 460 ili 490 čak izazivali i čuđenje kako su zalutali na ovaj događaj, a ni Željezničar iz Belišća nije uspjevao na dulje staze pratiti preostalu trojku, Karlovac, splitski Mertojak i Željezničar iz Čakovca, za koje se i unaprijed pretpostavljalo da će između sebe voditi bitku za dva mjesta koja su donosila ulazak u prvu ligu. Sve tri momčadi krenule su sa najjačim oružjem – Mertojak s pouzdanim Milanovićem, Karlovac s internacionalcem Manevom koji je u zadnji tren dobio zeleno svjetlo za nastup, a naš Željo sa Zoranom Jagićem kao najboljim igračem lige i kuglačem koji najbolje poznaje „Dragaševe“ staze. Takva taktika bila je pun pogodak jer je mlađi Jagić s 594 doveo Željo u vodstvo od samog početka s vrlo čvrstim kapitalom i temeljima za nastavak. Milanović je držao Splićane na minimalnom odstojanju (586), ali je zato Manev praktično na samom startu pokopao Karlovac s 523. Identično odstojanje zadržalo se kroz narednu rundu u kojoj je za Željo Ninoslav Mikac srušio 561, a na otprilike istom nivou odigrali su i konkurenti. Značajno odvajanje uslijedilo je tokom trećeg bloka u kojem je Bojan Košak ostvario najviši pojedinačni rezultat čitavog natjecanja te sa 611 priskrbio dodatnih pedesetak drva prednosti Željezničaru. Još dvadesetak čunjeva plusa stavio je Tomislav Tvarog (569) u čije se mogućnosti kako se ispostavilo nepotrebno sumnjalo. Peti blok je i u subotu i nedjelju kidao živce navijačima čakovečke ekipe koju su na dupkom ispunjenoj gledalištu bodrili navijači iz raznih dijelova Međimurja, od Središća do Dubrave, a glasnice su poderali i nekolicina njih preko Drave. Stjepanu Jagiću ovakav turnirski način kvalifikacija očito ne odgovara jer je baš kao i pred koju godinu posve razočarao natjeravši trenera Žinića da nakon njegovih 246 (133+113) posegne za zamjenom. Bojan Kuzma je s 267 donio pomak, ali se djelić razlike prema pratiteljima istopio, srećom puno manji nego što je prilika objektivno pružala. Za kraj prvog dana nastupio je kapetan Predrag Turk koji je prije svega vrhunskom igrom u pune (400) i ukupnih 571 iskontrolirao nalet Mertojaka te osigurao miran san pred Karlovcem. 47 drva ispred divova s juga i 112 u odnosu na klub sa četiri rijeke nudila su veliku dozu sigurnosti pred finalni okršaj.

A on je za Željo započeo u nedjeljno podne s jednakim rasporedom igrača kao dan ranije. Zoran Jagić ponovno je oduševio i fantastičnom igrom sa puno pogođenih atraktivnih pozicija dizao publiku na noge te na samom uvodu sa 609 Željezničaru ne odškrinuo već širom otvorio vrata prve lige budući je razlika pred trećeplasiranim Karlovcem, unatoč 589 „pokajnika“ Maneva narasla na 132 čunjeva. U nastavku su Ninoslav Mikac (535) te posebice Bojan Košak (540) odigrali ispod očekivanja, ali unatoč slabijem danu nisu doveli u pitanje status budućeg prvoligaša već su tek omogućili konkurenciji smanjenje zaostatka. U tim trenucima jako su dobro kotirale dionice Karlovca koji je iskoristio kiks Mertojakovog para Primorac-Zoković (498) te preuzeo drugu poziciju. Stvari je na svoje mjesto vratio Tomislav Tvarog koji je s 571 bio najujednačeniji Željezničar vikenda. Peta runda ponovo je bila kritična za Željo. Pomalo kontroverznom odlukom koja nije prihvaćena aklamacijom trener Žinić odlučio se u vatru baciti juniora Luku Štrukelja koji se kroz dosadašnju karijeru ne može pohvaliti baš utakmicama u uzavreloj atmosferi. Štrukelj igrom nije demantirao kritičare pa se nakon njegovog mučenja od svega 518 drva razlika prema prvim pratiteljima, a to su u međuvremenu nanovo postali Splićani, smanjila na svega jednu postavu (9), ali bi zato bilo potrebno pravo malo čudo da se tokom zadnjeg igrača ispusti kapital od 74 čunja koji se još uvijek održavao u odnosu na Karlovac. Kapetan Predrag Turk (541) u revijalnom je tonu kontrolirao tijek zbivanja te, iako je doduše prvo mjesto do konca prepušteno Mertojaku, sigurno Željezničare pozicionirao na prvoligaški kolosijek.

Unatoč ostvarenju zacrtanog cilja, izostala je euforija kao prilikom premijernog proboja među prvoligaše pred šest godina, a razlog tome zasigurno leži u činjenici slabije nedjeljne igre (3314 u odnosu na 3419 dan ranije) te što se nije vikend okončao apsolutnim trijumfom pobjednika kvalifikacija. Prvo ime vikenda i jedini igrač s prosjekom iznad 600 bio je Zoran Jagić, kojem su Željezničari najviše zahvalni ne samo zbog učinka na stazama već i zbog donatorskog dijela kojim je svome klubu omogućio kako treninge tjednima unaprijed tako i „puni pansion“ kroz sam turnir. Kada se glave ohlade, analizirat će se postignuto te pokušati stvoriti formula da se prvoligaško kuglanje u Čakovcu zadrži dulje od tek jedne sezone, a dotle neka uz naše čestitke Željezničari uživaju u zasluženom uspjehu.  

 

 16.04.2015.

Kvalifikacije za 1.HKL


NA POSLJEDNJOJ PREPRECI

 

Vrhunac sezone za kuglače Željezničara stiže nadolazećeg vikenda – po izborenoj tituli prvaka 2.HKL sjever, na putu do cilja u vidu prvoligaškog društva stoje još pobjednici preostalih regionalnih drugih liga širom Hrvatske, a koji će svoje snage odmjeriti na dvodnevnim kvalifikacijama.

Mjesto odigravanja je kuglana „Zagreb“ u Kranjčevićevoj, poznata i kao „Dragaševa“ odnosno „Medveščakova dok su protivnici koji će pokušati čakovečkom Željezničaru prepriječiti ulazak među elitu splitski Mertojak (jug), Karlovac (zapad), Željezničar iz Belišća (istok) te Hrabri iz Zagreba (centar). Sustav natjecanja je da se igra u dva nastupa, dva dana u nizu, svaka momčad s uobičajenih šest igrača, nema duel igre i poena već isključivo na ukupni momčadski rezultat. Dva kluba s najvećim učinkom steći će pravo nastupa u 1.HKL najesen.

Predviđanja su da bi se glavna borba trebala voditi između krajnjeg sjevera i juga, a u istu će se probati uključiti i Karlovac. Prema kuloarskim pričama, zagrebački predstavnik je posve neambiciozan, dok su Slavonci enigma, ali njihovi ligaški prosjeci ne predstavljaju bauk. Mertojak je iznimno mlada ekipa, prosjeka godina debelo ispod 30 što je vrlo rijetko u kuglanju dok izgledom zbog svoje visine više liče na košarkaše. Žubrinić, Čubelić, Primorac i Zoković harali su pred koju godinu u svim kategorijama mlađeg uzrasta i to kako momčadski tako i pojedinačno. Njihova mladost im je s jedne strane prednost  kako zbog razornih kugli tako i fizičke spreme koja bi mogla igrati važnu ulogu na dvodnevnom turniru, ali bi ih eventualno moglo sputati neiskustvo. Po tom pitanju dozu sigurnosti trebao bi im garantirati Milanović koji je u prvom desetljeću trećeg milenija bio neizostavni član tada neprikosnovenog Zadra. Ukoliko će postizati iole približne rezultate kakve su prikazivali na svojem subotnjem treningu na koji smo bacili oko, možemo im lagano natovariti pritisak prvih favorita.

Kao drugi najozbiljniji konkurent našem Želji javlja se Karlovac, ali kod kojeg stoji jedan veliki upitnik. Taj upitnik odnosi se na nastup njihovog daleko najboljeg igrača, makedonskog internacionalca Kostadina Maneva, a koji nastup je upitan zbog suspenzije makedonskog nacionalnog saveza i svih igrača tog sportskog državljanstva od strane krovne svjetske kuglačke organizacije. Suspenzija je startala od 01. travnja (nije šala), a u istom košu se našao i savez BiH koji je u međuvremenu uspio ishoditi ukidanje suspenzije pa ista opcija reguliranja trenutnog stanja postoji i u slučaju Makedonaca. Ukoliko Manev ne bi imao pravo nastupa, Karlovac praktično ispada iz bilo kakvih kombinacija te bi put Željezničaru bio otvoren, no na isto je bolje ne računati kako ne bi došlo do uvijek opasnog efekta opuštanja.

Period od završetka ligaškog dijela sezone Željezničar je marljivo iskoristio za upoznavanje i uigravanje sa zagrebačkom kuglanom na kojoj će se turnir održati. Prvi dojam je da je kuglana iznimno zahtjevna – kako tehnički tako i fizički. Ovaj tehnički dio definitivno bi trebao ići na ruku našim momcima, a odnosi se na potrebu povećane preciznosti kugle jer svaki slabije izvedeni hitac se odmah kažnjava i ono što je bitno – brzina kugle nema odlučujući utjecaj – nema odbijanja i povratnih „gratis“ čunjeva. Pada sve što se pogodi, ali i samo ono što se pogodi – ništa ekstra na poklon. Staze gotovo nikuda „ne vuku“, a svaka tvrđa kugla rezultira probijanjem dura/dama, odnosno izbijanjem pojedinaca umjesto cijele pozicije. S obzirom da se svakih hitac mora izvesti sa stopostotnim angažmanom, kuglana troši i mnogo igračke snage pa bi kod starijih kuglača to moglo izazvati problem tokom drugog, nedjeljnog nastupa. Procjena je da bi ekipni prosjek od 3350 čunjeva po danu trebao biti dostatan za ostvarivanje cilja. Brojka možda djeluje malo, posebice iz perspektive Željezničarovih ligaških rezultata gdje su doma bili stalno iznad 3400, a i u gostima često. No, utakmice poput onih u Novskoj ili Zaboku (tri puta po značajno ispod 3300) i prije svega ona slavljenička u Sisku od još uvijek neshvatljivih 3060 pozivaju na krajnji oprez.

Kako su izgledali Željezničari na zagrebačkim treninzima te kako stići do potrebnih 3350? Pa kao najčvršća karika pokazuje se Zoran Jagić, najbolji igrač lige te kuglač koji je dio karijere upravo kao član Medveščaka na tjednoj bazi trenirao i igrao na stazama koje će sada krojiti poredak. Njegovih u zadnje vrijeme prikazivanih 580-590 bio bi značajan kapital. I drugi najstabilniji igrač nosi isto prezime – Stjepan Jagić bio je u rasponu 545-565. Raduje napredak iz treninga u trening Ninoslava Mikaca (533, 552, 562), dok Bojan Košak još traži način kako stići do mirnih 570 te uglavnom ne iskače izvan 540-550. Predrag Turk ulijevao je sigurnost sa 570 u prvim navratima te se nadamo da se neće ponoviti eksces poput subotnjih 503. Tomislav Tvarog kao standardni član udarne šestorke zadaje najviše glavobolje jer se nikako ne uspijeva aklimatizirati na objekt pa se i s hrpom devetki u čišćenje izvlači na tek 523-530-545. Kao prva alternativa se nameće Luka Štrukelj koji ima i najviše recentnog iskustva s tom kuglanom budući je na nedavnom juniorskom prvenstvu ondje rušio 552 te k tome pridodao treninge na 521, 540, 568 i 527. Bojan Kuzma (558, 520, 546) ostvaruje bolje cifre nego što bi vizualno njegova igra sugerirala te će uskakati ako zagusti.

Zagreb nije daleko, svega sat i kusur vremena lagane vožnje pa se očekuje velika podrška Željezničarovih navijača koji će zazivati ponavljanje vikenda na Plitvicama od pred šest godina kada se njihov klub nalazio na identičnoj misiji. U subotu Željezničari startaju s igrom od 13 sati, dok je nedjeljni početak zakazan za 11h odnosno podne, ovisno o plasmanu prvog dana. Kako bi u narednom broju mogli pisati o ulasku u prvu ligu, dođite, bodrite i pomognite Željezničaru na njegovom putu.


08.04.2015.

2. HKL - 22. kolo

TROSTRUKA PROMOCIJA

 

Posljednje ligaško kolo donijelo je većem dijelu publike koja je ispunila čakovečku Mladost trostruko slavlje koje je garnirano najslađom pobjedom sezone nad starim poznanicima iz Lepoglave. Unatoč činjenici da je utakmica bila apsolutno bez utjecaja na konačni poredak, jer su pobjedom Siska dan ranije sve čelne pozicije zacementirane, igrači obje momčadi su „grizli“ gotovo kao da se igra „živa“, a ne tek revijalna utakmica za prestiž. A u takvoj igri Željezničaru se vratilo sve ono od pred koji dan – za razliku od susreta protiv Novske, sad su Željezničari bili ti koji su imali odgovor na svaki pokušaj napada gostiju iz Lepoglave pa su ih uz blagu naklonjenost čunjeva porazili sa 7-1 uz 61 drvo fore. Posebno su impresivna bila prva dva para čakovečkog kluba odigravši na prosjeku od 586 čunja.

Željezničarov uvoz iz Lepoglave, Tomislav Tvarog (572), riješio je problem u vidu svog „susjeda“ Posavca (547), dok se Predrag Turk (577) po istom receptu obračunao s nekadašnjim suigračem Vreskom (560). Uz prazan hod tokom trećeg seta (126) Bojan Košak je drugi put u tri dana stigao do 594, što pa je bilo previše za Bojana Plevnjaka (559). Kvartovski dvoboj Putjana i Martana za potonji je dobio igrač utakmice Ninoslav Mikac (603), a na štetu Zvonimira Plevnjaka (572). Semafor je pokazivao 4-0 i 108 razlike te je Lepoglavi prijetila lagana katastrofa koju su spriječili kako Željezničarov trener Žinić ubacivanjem rezerve Bojana Kuzme (533) tako i Zlatko Turk koji je za Lepoglavu srušio 585, uzeo počasni poen i razliku sveo u pristojne okvire. Zoran Jagić (549) pa je u završnici igrajući flaster na Rajmondu Pokrivaču (544, bilo mu potrebno 556) omogućio suigraču Bojanu Košaku osvajanje drugog mjesta u poretku za igrača lige. Tako su Željezničari uz pjesmu navijača sunčano proljetno popodne ispunili ne samo pobjedom već i trostrukom promocijom u kojoj je dobitnik bio kako klub kao novi prvak tako i njegovi igrači Zoran Jagić te Bojan Košak koji su u individualnom poretku za igrača lige zauzeli prva dva mjesta, dok se Pokrivač morao zadovoljiti trećom pozicijom.

Pred Željezničarom je najosjetljivije razdoblje od tri tjedna u kojem periodu do kvalifikacijskog vikenda neće biti nikakvih natjecateljskih dvoboja pa prijeti opasnost gubitka igračkog tonusa što će se pokušati izbjeći upoznavanjem Medveščakove kuglane u Zagrebu gdje će Željo održati nekoliko treninga kako bi se što bolje pripremili za okršaje s prvacima ostalih regija. Jer na putu do željenog prvoligaškog društva i ponavljanja uspjeha iz 2009. godine tek je pola posla obavljeno.

Kup regije sjever


EKSPRESNI RASTANAK


Željezničar je nastavio crnu statistiku u susretima s Novskom te i nakon posljednje utakmice i nadalje iščekuju prvo domaće slavlje nad njima. Promatrajući stav, razmišljanja i govor tijela tokom tjedna kada su se na treningu razbacivali šestoticama mogao se kod Željezničara steći dojam mrvicu prevelike samouvjerenosti u pobjedu (unatoč 3060 čunjeva u Sisku) nad dugogodišnjim prvoligašem i osvajačem NBC pokala od pred par godina, a koja samouvjerenost je po otvaranju susreta onda prerasla u grč kada stvari nisu krenule kako su zamislili.

S aspekta postignutih brojki bila je to za Željezničar dobra utakmica (3442), no ne i spektakularna. Kao što su sami igrači Novske kasnije komentirali, čakovečka Mladost nekada je bila među najtežim kuglanama, no kako se u posljednjem razdoblju pojavilo još podosta zahtjevnih objekata, kuglači su se s vremenom privikli na njih te su samim time potrebne i bolje igre za pobjedu nad prvoligašima. A taj prvoligaš iz Novske srušio je 3489 te unatoč ne suviše velikoj razlici od 47 drva, vrlo uvjerljivo s visokih 7-1 porazio Željezničar. Željo je imao tri visoke cifre i tri kuglača kojima fali po petnaestak čunjeva. Praktično u svakom duelu kuglači Željezničara su imali aktivnu poziciju, držali egal čitavim tijekom dvoboja te posustajali u zadnjim kuglama setova u pravilu probijanjem dureva. Kad je trebalo presjeći za set ili poen, gosti su imali tu kvalitetnu kuglu za dobar otvor i pogođenu poziciju, dok su Željezničari pomalo na silu jurili devetke koje nisu pogodili već se zapravo durom zakopavali.

U otvaranju je Zoran Jagić (564) izgubio od Matića (576), a Tomislav Tvarog (548) od Zovka (563). Nastavak je donio nova razočaranja. Ninoslav Mikac (557) nije mogao parirati najboljem igraču Novske, Dudi (601), a kada je još i Predrag Tuk (599) za čunj izgubio od Stjepanovića (600), počeo se naslućivati crni kraj. Pitanje prolaska i teoretski je razriješeno pola sata prije kraja kada je Novska osigurala pozitivan omjer u setovima i za slučaj eventualnog remija. No, i taj remi je ostao nedostižan. Bojan Košak (594) je dobio kako se ispostavilo na kraju počasni poen, skinuvši pritom i solidni dio minusa, ali Stjepan Jagić (580) nije protiv odličnog Poleta (591) mogao učiniti ništa slično pa je Željo puno ranije nego prošle sezone (četvrtfinale Hrvatske) okončao svoj put u Kupu.3. HKL - 22. kolo


Željezničar 2 je pobjegao sa praktično samog začelja i prvenstvo završio na devetom mjestu ne pokazujući tako već sezonama nikakav napredak. U porazu od Obrtnika iz Oroslavja od 6-2 uz 69 drva minusa kod Željezničara se najviše iskazao Matija Vikert (552), ujedno statistički igrač Željezničara s najvećim prosjekom. Katarina Rašperger (541) kao i braća Turk, Nikola 535 te Zvonimir 531, pružali su solidan otpor domaćinima, ali ipak nedostatno za pozitivan ishod.26.03.2015.

2. HKL - 21. kolo

SLAVLJE PRVAKA – IGRA DAVLJENIKA

 

Praćeni vjernim navijačima Željezničari su se uputili na posljednje gostovanje ligaške sezone kod Zanatlije iz Siska. Ono što je gledano iz perspektive vremenskog odmaka od pred par tjedana trebao biti derbi prvenstva pretvorilo se u najmanju ruku u neozbiljnu utakmicu. Iako su načelno imali namjeru pokazati se u šampionskom svjetlu, Željezničari su u Sisak stigli ipak preopušteni u slavljeničkom raspoloženju pa je njihov nastup ličio više na predstavu ekipe koja se bori za opstanak. Drugi poraz u sezoni s obzirom na ranije odlučeno prvenstvo prošao je bezbolno i krajnji rezultat od 3-5 i 98 razlike niti ne zvuči toliko loše koliko je u pravom smislu riječi grozan momčadski učinak kluba koji puca na prvu ligu. A ta brojka glasi (gotovo da nas je sram i navesti) tek 3067 čunjeva ili tek 511 po igraču. Individualni poeni su u svakom od tri bloka ravnomjerno podijeljeni među ekipama, ali je razlika u čunjevima neprestano bila na strani domaćina Zanatlije. I to naravno na vrlo niskim razultatima. Tako su primjerice Željezničari poene uspjeli dobiti na razinama koje su primjerenije trećeligašima – Predrag Turk na 505, Bojan Košak na 518 te Stjepan Jagić na 523. Učinkom je najbolji inače bio Zoran Jagić s 525, dok se nemaju čime pohvaliti Ninoslav Mikac (504) i Tomislav Tvarog (492).

S obzirom na ovakvu nimalo bajnu prezentaciju Željezničari će se morati iskupiti i završni dobar dojam zaslužiti pred domaćom publikom na promociji prvaka kada im u zadnjem kolu u goste dolazi Lepoglava kojoj će se nadamo se pred punim tribinama revanširati za jesenski poraz.


PH U-23 ekipno


U katastrofalan klupski vikend idealno su se uklopili i Željezničarovi juniori koji su na državnom momčadskom prvenstvu zauzeli tek 13.mjesto s prosjekom manjim od 500 drva po kuglaču. Sve nade za neki zapaženiji plasman u samom je začetku pokopao Stanislav Štrukelj sa sramotnim 431 čunjem uz nevjerojatnih 19 promašaja. Gotovo jednaki broj praznih (16) imao je i Denis Košak čije je ukupno ostvarenje (487) ipak znatno bolje, ali daleko od potrebnog. Jedini kojeg se može apsolutno pozitivno ocjeniti je Luka Štrukelj s 547 dok je na granici prolazne ocjene bio Matija Vikert (522). Osijek, Zaprešić i Zanatlija iz Novske medalje su podijelili na nivou od 540 prosjeka. Ovo prvenstvo koje se održalo na kuglani Zagreb („Medveščakovoj“), na istoj onoj na kojoj su kroz mjesec dana i kvalifikacije za prvu ligu, uslijed svojih rezultata može biti opomena prvotimcima Željezničara pred njihove ključne nastupe u sezoni, posebice gledano kroz prizmu dostignuća u Sisku koja kuglana je prema riječima trenera juniora koji je u istom danu okusio oba objekta na približno identičnoj razini zahtjevnosti.17.03.2015.

2. HKL - 20. kolo


ŠAMPIONSKA PROSLAVA

 

Ako ih je uopće i bilo, nedoumica više nema – Željezničar je prvak 2. lige sjever te će se kroz kvalifikacije pokušati vratiti tamo gdje objektivno u ovom sastavu i pripada – u elitni hrvatski kuglački rang. Dva kola prije kraja prvenstva i matematički je potvrđeno ono što smo znali od početka sezone – da je Željo najbolja momčad među trenutnom konkurencijom. Vlastitom pobjedom nad Zabokom te porazom jedinog suparnika, Zanatlije iz Siska, Željezničar je došao do četiri boda prednosti, a obzirom da ima i preko 20 „fore“ u poen razlici, uz samo njih 16 još u igri, teorija je rekla svoje.

Željezničar se tokom subotnjeg popodneva poigrao s još jednim oponentom i na najbolji način najavio ono što će se potvrditi kroz par sati kasnije.. Kao i mnoge momčadi ove sezone i Zabok je s Mladosti ispraćen s maksimalnih 8-0 te 273 drva razlike. Željo je ostvario sada već manje-više standardnih 3478 čunjeva, pri čemu je posebice bio impresivan kvartet kuglača kroz prva dva bloka koji je držao prosjek od skoro 600 drva po glavi. No, čak i uz takve brojke, početak nije prolazio posve glatko, a zasluga za to leži na gostujućim igračima. Iako su Predrag Turk (594) te Ninoslav Mikac (595) odigrali vrhunski, njihovi više nego dvostruko mlađi suparnici bili su također u iznimnom izdanju pa su Bakran (570) i Belar (578) dugo vremena bili posve u egalu. Nakon početnog odvajanja na 2-0, juniorska ekipa Zaboka više nije imala adute kojima bi parirala Željezničaru pa su svi preostali dueli lagano i s velikom prednošću odlazili na stranu čakovečkog tima. Lice s naslovnice još je jednom Bojan Košak koji se specijalizirao kao igrač domaćih susreta, ovom prilikom s 607 drva. Dok je u minulim kolima Košak zadnjim hicima „skidao“ s trona Tvaroga i Mikaca, ovaj puta mu je najbliži bio Zoran Jagić (599) koji će za tjedan dana u Sisku braniti praktično nedostižnu prednost u poretku za igrača lige. Završnica susreta u revijalnom tonu je donijela rezultat Stjepana Jagića od 563 te Bojana Kuzme od 520.

Potom se s nestrpljenjem čekao rezultat susreta kutinskog i sisačkog Zanatlije, a kada je u večernjim satima isti pokazao pobjedu dečki iz Kutine, kočnice su se zasluženo mogle otpustiti. Posljednja dva tjedna prvenstva tako će, barem što se borbe na vrhu tiče, proteči sasvim nezanimljivo, iako bi raspored susreta sugerirao suprotno. Jer baš će kod Zanatlije u Sisak Željezničar narednog vikenda da im dosipa sol na ranu te zatim još u zadnjoj utakmici dočekati Lepoglavu. Da li će težiti tome da u stilu završe ligu s obje pobjede nad prvim pratiteljima ili će si priuštiti kakvu egzibiciju, ostaje nam da vidimo.

3. HKL - 20. kolo


ŽELJEZNIČAROV „HAT-TRICK“

 

Kad bi drugoj momčadi Željezničara svaki tjedna protivnik bio Prosvjetar, bili bi lideri prvenstva, a ne gotovo na njegovom začelju. Po treći puta ove sezone, od toga dva puta u ligi i jednom u kupu, Željo je slavio u njihovim međusobnim ogledima. Ako su na jesen bodove osvojili s 27 čunjeva viška, ovaj put je Prosvjetar bio još bliže – na samo 15 drva minusa za krajnjih 5-3. U prvom bloku Prosvjetar je imao inicijativu, djelovalo je kao da će povesti sa 2-0, ali je ipak završilo podjelom poena te samo 2 čunja plusa za Prosvjetar. Stjepan Blažek (553) je nimalo gentlemanski dobio duel protiv Katarine Rašperger (524) dok je udvostručenje prednosti Prosvjetara spriječio Nikola Turk (527) koji je okrenuo zaostatak od 0-2 u setovima protiv Stjepana Čučeka (500). Tokom srednje dionice dva posve neravnopravna dvoboja koji su između ostalog obilovali velikom količinom crtica u zapisniku. S jedne strane je „pomračenje“ doživio Luka Štrukelj (489) što je dobrano naplatio Prosvjetarov Ilija Višić (527). S druge strane, Igor Maček (484) je prezentirao zanimljivu taktiku čišćenja od prvog čunja slijeva pa je Stanislav Štrukelj (535) za Željo stvorio neočekivanu zalihu od ukupno 11 drva. Kad smo već kod broja 11 spomenimo da su se prezimenjaci Štrukelj proslavili s jednakom količinom promašaja svaki, a za kuglu „jači“ s ukupno 12 riba bio je Maček. U završnici su Denis Košak (519) za Željo i Ivan Rođak (510) za Prosvjetar odigrali sve četiri staze krajne izjednačeno, a na njih tri set je dobio Košak pa samim time i individualni poen. Dvoboj pa najboljih pojedinaca svojih momčadi, Matije Vikerta i Emila Horvata, odnio je potonji te je omjerom 557-552 uzeo poen za Prosvjetar. Horvat je imao ujednačenije setove, dok je Vikert uz solidno otvaranje (139) bljesnuo tokom druge staze (169, pet devetki u čišćenje!!!), a u nastavku posve potonuo. No, unatoč odličnom nastupu, Horvat nije uspio nadoknaditi minus suigrača te je tako pobjeda od 5-3 uslijed 15 drva većeg ekipnog ostvarenja pripala Željezničaru.

10.03.2015.

2. HKL - 19. kolo


MLAĐI BRAT SUPERIORAN

 

Dvoboj dvaju imenjaka i članova istog sportskog društva pripao je čakovečkom Željezničaru koji je tri desetljeća starijem „bratu“ iz Varaždina očitao pravu lekciju otprativši ih sa Mladosti sa 8-0 i 226 minusa. Većinu utakmice kuglači međimurske ekipe vodili su interne obračune, dok su gosti imali tek sporedne uloge i praktično niti u jednom duelu nisu ozbiljnije zaprijetili, ostvarivši cijeli dan tek dva zapažena rezultata (Bajer 575, Kaniški 566). S druge strane, Željezničari su bili na vrlo zavidnom nivou pa su i najbolje pojedince gostiju savladali uz tek manje probleme. Letvicu su visoko postavili Ninoslav Mikac (592) i Zoran Jagić (581). I dok je Predrag Turk (590) ostao kratak u odnosu na Mikaca, isto se ne može kazati za Bojana Košaka koji je sa 597 drva ponovo izbio na naslovnicu. Svoje role korektno su odradili Tomislav Tvarog (558) i Stjepan Jagić (554).

Odluka o prvaku prolongirana je za još najmanje jedno kolo budući je Zanatlija iz Siska opet preokrenuo zaostatak te startnih 0-2 pretvorio u 6-2 na koncu. Željezničar će prije nego što krene odlučujući finiš kroz zadnja dva kola nadolazeće subote ugostiti slabašni Zabok, dok će Zanatlija, kao jedini preostali konkurent, priključak pokušati održati na uštrb imenjaka iz Kutine. Dodajmo na kraju da je Željo definirao i termin regionalnog kupa koji će protiv Novske kao domaćin odigrati 26.03.

3. HKL - 19. kolo • Željezničar 2 je držao u šaci lidera Graničara iz Đurđevca na njegovom terenu. Posve neočekivano, ali jednako tako apsolutno zasluženo zbog prikazane odlične igre Željo je preko Matije Vikerta (558) i Luke Štrukelja (562) držao 2-1, ali je gotovo identično kao i prednje opisano kod Dubravčana samo 499 drva uslijed netreniranja nespremnog Denisa Košaka znatno umanjilo šanse Željezničara. Nudili su se domaćini i dalje, Stanislav Štrukelj (504) je iskoristio pruženo te i uz slabu igru donio treći poen Čakovčanima, no Katarina Rašpereger (500) i prije svega Nikola Turk (464) bili su iznimno inferiorni svojim direktnim suparnicima te je u konačnici Graničar pobjedio sa 5-3 uz 94 čunja viška.

 • Bodovima su se osladili kuglači Željezničara 2 koji su ih u sklopu zaostale utakmice savladali sa 6-2 i 99 razlike. Vrlo raritetan slučaj da je i pobjednička ekipa bila na izuzetno niskih 2982, da su gosti poen uzeli na 433 (Hudoletnjak) te da je čak i unatoč rezultatu od 409 (Korent) u prvom bloku Željo svejedno vodio. Pri takvim brojkama stoga niti ne čudi da su za uspjeh bila dovoljno praktično dva igrača – prije svih Luka Štrukelj (559), a uz njega i Nikola Turk (538). Poen je uzeo još i Matija Vikert (515) te Stanislav Štrukelj (487) na setove usprkos manjku od čak 21 čunja.


03.03.2015.

2. HKL - 18. kolo

TITULA SVE BLIŽE

 

Nakon nekoliko tjedana posta, Željezničar se s gostovanja vratio noseći oba boda. Na pretposljednjem ligaškom izletu svladali su Obrtnik iz Krapinskih Toplica sa 8-0 uz 172 razlike. Dvije činjenice raduju s ove utakmice – prva su ozbiljnije ekipne brojke (3376) u odnosu na prošlu posjetu kuglani u Zaboku, dok je druga saznanje da je Željo dobio sve duele te time dodatno popravio poen razliku za slučaj da ista u nekom ludom raspletu na kraju odlučuje o naslovu. Početno vodstvo su donijeli Predrag Turk (574) i Ninoslav Mikac (568) pri čemu je Turk imao i 29 plusa dok je Mikac na kraju uspio sačuvati 11 čunjeva viška usprkos podatku da je u drugoj polovici nastupa izgubio čak 27 drva (275-302). Vrlo izjednačeno je bilo u srednjem bloku. Tomislav Tvarog je naoko mirnu situaciju protiv Kruljeca zakomplicirao kroz treći set (125-148) pa je u završnici (135-126) spašavao poen (537-534). Stjepan Jagić (429) pa je stvorio komfornu poziciju koju Bojan Kuzma ušavši kao zamjena ni uz svega 106 (?!?) čunjeva nije uspio kompromitirati već su u kombinaciji dobili duel protiv Miličkog sa 535-534. Više od polovice ukupne momčadske razlike stvorio je u finišu susreta Bojan Košak (586) deklasiravši Mladena Latina (472). Vodeći igrač lige, Zoran Jagić, s 576 je drva zaokružio subotnje popodne.

S obzirom da je Cesta uz 3514 s visokih 7-1 i skoro 100 drva porazila Lepoglavu, iste je i konačno izbacila iz bilo kakvih kombinacija za titulu te ih dovela u situaciju da sada moraju braniti i treću poziciju. Stoga u preostala četiri kola ostaje ples u dvoje između Željezničara i Zanatlije iz Siska koji je zahvaljujući minimalnoj pobjedi (4,5-3,5 uz plus 14 i hrpu kartona) ostao jedina prijetnja. Međutim koliko su u Željezničaru uvjereni u sretan završetak ligaške sezone najbolje potvrđuje podatak da su već krenuli s ozbiljnim pripremama za kvalifikacije kroz koje se namjeravaju vratiti u prvoligaško društvo pa su tako ugovoreni termini za nekoliko treninga na zagrebačkoj kuglani u Kranjčevićevoj gdje će se i igrati izlučni turnir. U naredna dva kola Željezničar je domaćin – prvo varaždinskom imenjaku, a potom Zaboku.


3. HKL - 18. koloPrvu pobjedu u 2015. upisao je Željezničar 2 protiv koprivničkog imenjaka. Treću utakmicu u nizu braća Turk su uzeli oba duela, s time da ovaj puta to nije bilo u bezizlaznoj završnici već su bili lokomotive svog tima kada su u prvom bloku donijeli 2-0 i visokih 136. Skoro sav višak djelo je mlađeg Zvonimira koji je s osobnim rekordom od 584 stvorio 113 plusa dok je Nikola doprinio 521 čunj. Do kraja utakmice nije bilo više tako raspoloženih igrača, ali je očuvan veći dio stečene prednosti, a uz to su Stanislav Štrukelj (518) i Luka Štrukelj (514) dobili i svoje duele. Matija Vikert (515) igrao je neprepoznatljivo, a Anđelko Crnčec (260) stvorio je preduvjete da u finišu bez utjecaja na konačnih 6-2 i okruglih 100 plusa zaigra i Manuel Korent (221).


PH U-23 parovnoTANTALOVE MUKE

 

Očaj Tantala, lika grčkih mitova, najbolje će opisati događanja na državnom juniorskom prvenstvu u disciplini parova koje se održalo u nedjelju u Zadru. Na kuglani na kojoj najbolji kuglači rade brojke debelo iznad 600 i gdje je rekord 713, na stazama na kojima se čini da tako lako čunjevi padaju, medalje su se osvajale na neobično niskim dosezima. Izuzmemo li pobjednike iz Zaprešića (Milinković-Zadravec 1166), za srebrno i brončano odličje bilo je dovoljno naoko prosječnih 550 i kusur (Virovitica 1106, Zaprešić 2 1105). Suočeni sa situacijom u kojoj je bilo jasno da će dugo vremena vodeće ostvarenje para iz Virovitice od samo 1106 drva biti granica za medalju, Željezničarov dvojac Luka Štrukelj i Matija Vikert vidio je svoju šansu da se još jednom okite državnim odličjem. Kao što je vidljivo iz dosadašnjeg tijeka izvješća, u toj namjeri nisu uspjeli. Luka Štrukelj je imao katastrofalan ulazak (69 u pune), dok je Vikert držao napetost sa 105 u pune i 148 na prvoj stazi. Međutim, u nastavku su se uloge zamijenile. Štrukelj je proigrao te u konačnici stigao do 541 čunja, dok je Vikert lutao bez jasnog koncepta igre ostvarivši ukupno 530 drva s kojima su se u zbroju smjestili točno na sredinu – 9.mjesto uz veliki žal za propuštenom prilikom. Postolje se činilo tako nadohvat ruke, a ostalo je nedostižno. Drugi par Željezničara igrao je na način da su se svi u klupskim obilježjima čakovečkog kluba crvenili. Izbijanjem dama u serijama, promašivanjem u nizovima (pet puta zaredom kralja!?) pokazali su nedostatak osnova kuglanja pa je pravo čudo kako Zvonimir Turk i Stanislav Štrukelj uz učinke od 497 i 487 nisu završili kao posljednji već su zauzeli 16.mjesto.


23.02.2015.

2. HKL - 17. kolo


30 NA KONTU

 

Pet kola do kraja prvenstva Željezničar i dalje drži vrh tablice s identičnim odstojanjem u odnosu na prve pratitelje – dva boda ispred Zanatlije Sisak te još bod više prema Lepoglavi. Subotnju utakmicu u neobičnom „lunch-time“ terminu protiv Zanatlije iz Kutine Željo je dobio lakše nego što bi to krajnji rezultat od minimalnih 5-3 sugerirao. Razlog tome leži u čak 233 drva razlike od kojih je njih čak 143 stvoreno odmah u prvom bloku. Uz to su dva poena izgubljena sa čunjem odnosno dva minusa, a treći poen je iskliznuo na setove.

Uvodni par kuglača posve je usmjerio susret i praktično već odlučio pobjednika. Gosti iz Kutine odmah na startu su na staze poslali Jakovljevića kojemu je to jedna od prvih utakmica pa je shodno tome bio i njegov učinak od samo 457 drva što je Predragu Turku omogućilo da stvori okruglih 100 drva prednosti. Koliko je igrač Kutine slabo igrao dodatno će dočarati podatak da je Tomislav Tvarog za Željo 461 imao već nakon tri seta da bi do kraja stigao do vrlo visokih 603 čunja s kojima se do doslovce posljednje kugle dana nadao da će ponijeti epitet igrača utakmice. Tvarog je veliki posao napravio i dobivši poen protiv nominalno najboljeg igrača Zanatlije, Podvaleja (560), u kojem duelu je na osjetnu razliku pobjegao već na prvoj stazi (164-138) da bi tijekom središnjeg dijela igre i dva izjednačena seta razriješio u korist čakovečke ekipe (158-154, 139-138).

U drugom bloku Zanatlija je izjednačio na 2-2 i stvorio tek prividnu neizvjesnost jer je razlika u čunjevima u korist Željezničara čak i porasla. Naime, Zoran Jagić je tek početni set odigrao kako zna (152) pa je u konačnici od Batkovića bio slabiji za dva čunja (553-555). Ninoslav Mikac imao je veći rezultat od Horvata (575-569), ali je Horvat dobio tri seta te poravnao za Zanatliju. Mikac je za pozitivan ishod u čunjevima iskoristio kiks Horvata u drugom setu (158-111), dok kroz ostatak igre Horvat odličnim nastupom praktično nije pružio šansu.

Iz zadnjeg bloka u kojem su za Željo nastupila dvojica Bojana, Kuzma i Košak, tražio se jedan dobiveni duel, jer je razlika u momčadskim drvima bila nedostižna. Kuzma je jako dobro startao, ali je uporni de Bona do kraja ipak uspio ukrasti poen s čunjem plusa (550-551). No napetosti i nervoze nije bilo jer je pobjedu Željezničara odličnom igrom čvrsto u rukama od prve do zadnje kugle držao Košak (604) koji je uz to posljednjim hicem svom suigraču Tvarogu preoteo naslov najboljeg u subotu na Mladosti. Nakon još jedne domaće pobjede, s kojom su na svoj račun upisali okrugli trideseti bod, čas je da se nakon duže vremena Željezničar i sa gostovanja vrati s punim plijenom. Pretposljednje putovanje ligaške sezone vodi ih na ogled protiv nepredvidljivog Obrtnika iz Krapinskih Toplica.3. HKL - 17. kolo


Željezničar 2 je pao kod Obrtnika 2011 sa 6-2, ali i samo 29 razlike. I ovdje je ključna bila prva polovica susreta u kojoj je sva tri poena uzeo Obrtnik, iako je moglo biti i posve drugačije da Luka Štrukelj (515) nije izgubio za pet drva, a Matija Vikert (537) za šest čunjeva te doduše i na setove. Jedino Stanislav Štrukelj (511) nije bio ni blizu Pintariću (564). Poneka prilika pružala se Željezničaru do kraja susreta, ali nisu imali snage da ju u potpunosti iskoriste te preokrenu susret. Braća Turk ponovo su osvojili oba poena za čakovečku ekipu pri čemu je Nikola srušio 546, a Zvonimir 530, a dodatno barem ublažiti poraz propustio je Denis Košak (509).17.02.2015.

2. HKL - 16. kolo


PREOKRETOM DO REMIJA

 

Željezničar je drugu gostujuću utakmicu zaredom završio remijem uz osjetno više srušenih čunjeva. Izgleda da smo bili zloguki proroci kada smo, bez obzira na pozicije na tablici, pred tjedan dana pozivali na oprez usuret gostovanju kod Sirele u Bjelovaru. Željezničaru se ponovilo da je imao osjetno bolji momčadski učinak (3407-3363), ali su kroz igru uspjeli uzeti samo dva duela pa je u konačnici došlo do podjele bodova rezultatom od 4-4. Pravi šok desio se u igri prvog bloka. I Ninoslav Mikac i Zoran Jagić izgubili su po prva tri seta čime su automatski oba individualna poena pripala Sireli. K tome je u tim trenucima Sirela imala i visoku prednost u čunjevima prednosti. Srećom, kuglači čakovečke ekipe proradili su na zadnjoj stazi pa su drastično smanjili zaostatak u čunjevima na prihvatljivih 39. Da stvar bude gora, uopće nisu loše ni igrali, dapače, čak vrlo dobro. Ninoslav Mikac je sa završnih 163 potegnuo do 586 (Maljak 588), Zoran Jagić je uz tri seta na razini od oko 150 imao jednu slabiju stazu na 129 što je u zbroju dalo 577, ali je njegov suparnik, Mihajlović, imao dan iz snova te oborio 614 (325 u srednjim dionicama).

I nakon srednje dionice Sirela je bila daleko ispred. Tomislavu Tvarogu (553) je Spahić otišao na 575, a utakmicu je živom održavao Bojan Košak (543) smanjivši na 1-3 pri čemu je imao prilično sreće uzmemo li u obzir ne samo da je poen dobiven na relativno skromnim brojkama (543-531) već i da Rosandić nije znao iskoristiti Košakovih završnih 118 (?!?).

Utakmicu su spašavali Predrag Turk i Stjepan Jagić. Daleko je najveći obol u dolasku do remija dao upravo kapetan Turk srušivši 598 i debelo naplativši kiks para Ćuruvija-Nikolić (504) te ujedno time prebacio drva u korist Željezničara. Stjepan Jagić izgubio je sa 3-1 uz čunj minusa (551-550) pri čemu se taj nedostajeći čunj u odnosu na Dvornika najviše traži u rezultatu trećeg seta (136-137).

Željezničar nikako da prvenstvo odvede u mirne vode, već je ponovo dopustio približavanje konkurencije. Zanatlija iz Siska ponovo je na dva boda minusa, Lepoglava na tri, a važno je naglasiti da Željo u nadolazećim tjednima još mora na gostovanje pod bazen u Sisak. U slučaju svog izrazito dobrog dana, neugodan može biti i drugi Zanatlija, onaj iz Kutine, koji u subotu dolazi na Mladost, a uz prednost domaće kuglane Željo je ipak favorit.

3. HKL - 16. koloUspjehom u Čakovcu protiv druge momčadi Željezničara na trećem mjestu se održao Varteks. Sve krivo za Željo je krenulo već od starta. Loš Stanisla Štrukelj (482) smrzava ekipu na sibirski minus od -72, a Luki Štrukelju se, u duelu frizurama najosebujnijih suparnika, drugi put u samo tjedan dana desilo da poen uz isti broj čunjeva gubi na setove, ovaj puta na 519 od aerodinamičnijeg Vrčeka. Uz kombinirani učinak bake i unuka u srednjem bloku (Katarina Rašperger 225 + 228 Manuel Korent), utakmica je Željezničar izmakla posve izvan dohvata pa do kraja nisu pomogli ni poeni braće Turk, Nikole koji se sa 532 može nakon dugo vremena pohvaliti kao najistaknutiji pojedinac sastava te Zvonimira (527).
 • Na regionalnom prvenstvu parova za juniore koje se održalo u Novskoj Luka Štrukelj i Matija Vikert iz Željezničara zauzeli su drugo mjesto. Bolji od njih za 15 drva bio je samo par domaćina iz Novske. Vikert je bio jača karika dueta sa 548, dok je Štrukelj oborio 534. Drugi par Čakovčana, Stanislav Štrukelj (471) i Zvonimir Turk (506) završili su daleko na začelju.

 

 • U subotu je izvršen i ždrijeb regionalnog Kupa u kojem Željezničar nije baš bio najsretnije ruke. Za suparnika su dobili prvoligaša Novsku, a koliko toliko olakotna okolnost je da će se susret igrati u Čakovcu budući Željo nastupa u nižem rangu. Međutim imamo li na umu da je kroz čitavu povijest dvoboja Željezničar samo jednom pobjedio Novsku, a baš nikad na Mladosti, upitno koliki će utjecaj imati sama lokacija. Zanatlija kao drugi međimurski predstavnik također će biti domaćin, a za suparnika su dobili Obrtnik iz Krapinskih Toplica koji je definitivno bio jedna od najboljih opcija te Zanatlija ima vrlo realne izglede uz dobru igru otići i korak dalje. Dvoboji će se igrati najvjerojatnije tokom ožujka.


10.02.2015.

Kup MKS-a......3.HKL.....2. HKLZANATLIJA – ŽELJEZNIČAR: 1-1

 

Najavljeni dupli okršaj Zanatlije i Željezničara protekao je bez iznenađenje – svaki klub je dobio onu tekmu koja mu je bila važna, odnosno u najmanju ruku bitnija.

 

 • Željezničar je slavio u finalu Kupa MKS-a sa visokih 7-1 i 262 razlike. Zanatlija je bio lišen usluga Franje Gosarića, a kada su se još Željezničari razmahali, mogli su dati priliku i igračima iz sjene bez ikakve iluzije da u tom susretu nešto mogu učiniti. Kod Željezničara je dominirao Predrag Turk sa 608, pratila ga je familija Jagić – Stjepan 580 i Zoran 572, a poene su uzeli i Ninoslav Mikac (555) te Bojan Košak (557). Tomislava Tvaroga (558) je odličnom završnicom (2x147) slomio Mladen Kovač za utješni poen Zanatlije kod kojeg je vrlo zapaženu rolu protiv dojučerašnjih suigrača odradio Mladen Grašić (568), dok su među boljima bili i Ivan Vukoja (544) te Franjo Žarković (530). Unatoč porazu Zanatlija mora biti zadovoljan jer su i već kao finalisti stekli pravo sudjelovanja na regionalnom nivou Kupa.

 

 • Ipak na sportski uzvrat za poraz Zanatlja nije morao dugo čekati – tek nekoliko dana kasnije u sklopu 15. kola 3.HKL protiv istog kluba, ali doduše njegove druge momčadi, stigli su do gotovo jednako uvjerljive pobjede od 6-2 i 167 plusa. Unatoč tome što su kroz prva dva para poeni bili „bratski“ dijeljeni, Zanatlija je stalno držao utakmicu pod kontrolom jer su njegovi Franjo Žarković (522) i Damir Grašić (548) duele osvajali sa četrdesetak čunjeva prednosti, dok su Ivan Vukoja (538) i Mladen Kovač (540) gubili za čunj, odnosno četiri od Matije Vikerta (539) i Zvonimira Turka (544). Mladen Grašić (566) u završnici je sam donio preko 80 plusa, a Franjo Gosarić stavio je točku na „i“ sa tijesnih 517-516 protiv Luke Štrukelja.


 • Suprotno ustaljenoj praksi, drugoligaški izvještaj potisnuli smo ovom prilikom na začelje budući se u cijeloj ligi kroz vikend nije desilo ništa osobito uzbudljivog – svi vodeći imali su lake protivnike na domaćim kuglanama pa su susreti završavali visokim pobjedama. Željezničar je ugostio Belinu iz Novske te je osim u prvom bloku, koji je završen sa 1-1 i nevelikih 42 razlike, dobrano pokazao svoje „mišiće“ koji su ga doveli do pobjede od 7-1 uz 306 razlike. Poludio je Stjepan Jagić s za čakovečke staze enormnih 624 pa mu je drugi put u tjednu primat u obitelji morao priznati trenutno vodeći igrač lige – sin Zoran čijih je odličnih 595 tako ostalo izvan reflektora pozornice. Bojan Košak, kao drugi igrač lige ,također je bio raspoložen srušivši 587. Predrag Turk doprinio je 560, a jednu od rijetkih prilika za zaigrat među njaboljima u klubu dobio je Luka Štrukelj (546) kojem je poen uz isti broj čunjeva izmaknuo na setove. Svoj obol novim bodovima dao je i Bojan Kuzma (530). Naredno kolo za Željezničar bi moglo biti još jedno poravnavanje računa iz minule sezone kada je prvenstvo predao upravo u Bjelovaru protiv Sirele. Ovosezonske partije Sirele, a još manje njihova pozicija na tablici (9. sa svega 10 bodova), ne zvone na alarm, ali ranija iskustva svakako pozivaju na oprez i ozbiljnost u cilju preskakanja i ove potencijalne mine.


03.02.2015.

2. HKL - 14. kolo


BOD VELIK K'O KUĆA

 

 

Ludi vikend u 2. ligi sjever. Uvertira je bila u petak kada je Željezničar gostovao kod varaždinske Ceste gdje je u odličnoj utakmici na jedvite jade izvukao remi od 4-4. Cesta je sretno i spretno dobila četiri pojedinačna duela, a Željezničar je osim dva individualna poena dobio i dva poena za ekipno bolji rezultat od ukupno 41 čunja i to na visokih 3482-3441. Dan je obilježio Zoran Jagić koji je srušio nesvakidašnjih 655 čunjeva, pri čemu je u središnjici nastupa spojio staze od 176 (89 u pune, 87 u čišćenje!!!) i 173 drva. Njegov čvrsti duel i stvorena razlika od 72 čunja u odnosu na iznenađujuće dobrog Bunića (583) praktično su već značili tri poena za Željo pa se tražio još par suigrača koji će osigurati  pobjedu. No tu nije išlo baš po planu. U prvom bloku osim Zorana Jagića, poen nisu uzeli ni Predrag Turk ni Ninoslav Mikac. Mikac (559) je slabo krenuo pa se vadio u drugom dijelu nastupa kada je opasno prijetio, no Balažinec (577) je ostao nedostižan. Suprotnog ritma je bio Turk koji je solidan nastup od 561 drva upropastio zadnjim setom (123) koji ga je koštao i poena (Silić 563). Turku se ponovo desilo da u posljednjoj kugli „napada“ punu postavu i da mu je za poen dovoljno uobičajenih 5-6 čunjeva, a da umjesto toga probije dur (3).

Bojan Košak, Tomislav Tvarog i Stjepan Jagić koji su ušli u nastavku su kuglači od kojih se uvijek može očekivati da će izvući momčad iz neugodnog položaja. Izjednačena je bila njihova borba protiv Vrčeka, Dugog i Borčaka, semafor je pokazivao prednost čas jednih čas drugih, Cesta je imala čak priliku za visoku pobjedu od 7-1, moglo se desiti da Željo izgubi sa 5-3 uz plus u čunjevima, a tek povremeno se jezičac na vagi prebacivao na stranu čakovečke ekipe pa je na kraju 4-4 i najrealniji ishod. Do njega je Željo doveo drugi Jagić, Stjepan, koji je sa 564-544 dobio Borčaka. Košak (562) je morao priznati premoć Vrčeku (586), a Tvarog (581) je naletio na najboljeg pojedinca domaćeg sastava, Stanka Dugog (588), koji je uz bolje pozicije tokom zadnjeg čišćenja osigurao Cesti remi. Kako je koja strana doživjela konačni ishod najbolje dočarava činjenica da su Cestari slavili, a Željezničari tugovali. Iako je 3482 visok rezultat koji Željo ove sezone na Dravi još nije ostvario, on je u pretežitoj mjeri posljedica ekstremnog učinka Zorana Jagića, dok je uz njega jedino još Tvarog postignuo odlične brojke. Preostali kvartet odigrao je korektno jer se za cifre od 560 ne može previše prigovarati, međutim nesporno je da je tu ima prostora za viša postignuća.

Po završetku utakmice neutješnog tragičara Turka u život su nesumnjivo vratile vijesti od narednog dana. Naime, iako se u tim trenucima činilo kao da je Željo dopustio konkurentima, prije svega Lepoglavi, približavanje na samo dva boda, subota je pokazala kako je i ovaj remi bio sasvim dovoljan za dodatnim odvajanjem budući je u derbiju kola Zanatlija iz Siska u gostima prilično šokantno pobjedila Lepoglavu i preskočila ju na drugome mjestu. Time je u odnosu na prvog pratitelja, sada je to momčad iz Siska, Željo zadržao tri boda viška, dok je Lepoglavi pobjegao na četiri. Nadolazećeg vikenda ne bi smjelo biti ovakvih stresova i promjene raspoloženja od potištenosti do slavlja jer u Čakovec dolazi slabašna Belina Novska koja već lagano pakira kofere za nižu ligu te bi novi bodovi za Željo morali biti neupitni.


 • Željezničari su se između svojih dviju momčadi obračunali za mjesto u finalu Kupa MKS-a. Perjanice kluba bile su milostive pa su svojim mlađim suigračima prepustile poen u pobjedi od 7-1 i čak 323 razlike. U ukupnih momčadskih 3428 najviše su ugradili Bojan Košak (599) i Predrag Turk (587). Na visokom nivou bili su i Zoran Jagić (578), Tomislav Tvarog (573) te Stjepan Jagić (570). Kod druge momčadi prednjačili su Matija Vikert (561) i Zvonimir Turk (549), dok je sreću da osvoji utješni poen imao Anđelko Crnčec (529). Finale protiv Zanatlije na rasporedu je u utorak od 18,00h.

 

 • Redovnu izbornu skupštinu održao je u subotu Željezničar, a uz već uobičajene probleme oko financija s kojima bez sponzora nikako na zelenu granu, istaknuto je i nezadovoljstvo rezultatima druge momčadi, dok glede prve ekipe vlada čvrst optimizam što se tiče osvajanja titule i ulaska u prvu ligu. A u tom smjeru povest će ih novoizabrano rukovodstvo kluba. Na mjesto predsjednika jednoglasno je izabran Anđelko Crnčec, prvi suradnik u ulozi tajnika bit će mu Zoran Jagić dok će blagajnu držati Dragutin Ceilinger. Uz spomenuti trojac u izvršni odbor ušli su još Franjo Levačić, Mijo Vukušić, Bojan Košak, Predrag Turk, Zvonimir Žinić te Luka Štrukelj. Nadzor nad njihovim radom povjeren je Branku Knezu, Ninoslavu Mikacu i Katarini Rašperger.


27.01.2015.

2. HKL - 13. kolo

KORAK BLIŽE

 

U trinaestom kolu Željezničari su se vratili starim navikama – dobroj igri i uvjerljivim pobjedama. Kuglači Koprivnice u subotu su Mladost napustili s velikom nulom jer je čakovečki sastav pobjedio s 8-0 uz 184 razlike. Nije bilo jednostavno od samog starta jer su gosti posve neočekivano u prvom bloku ne samo držali priključak, već gotovo ravnopravno se borili u duelima. Tomislav Tvarog (566) s dva je čunja viška uspio sačuvati poen pred Vučićem (564), dok je odlični Zoran Jagić (580) otpor Ivaniša (548) slomio tek u zadnjoj izmjeni (144-114). Nakon početnih 2-0 i unatoč nevelikih 34 razlike, gosti iz Podravine više nisu predstavljali ozbiljniju prijetnje te su od preostala četiri pojedinačna dvoboja čak njih tri izgubili bez osvojenog seta. Maksimalni su bili Predrag Turk (586), Bojan Košak (565) i Stjepan Jagić (563). Savršenom danu doprinio je i trener Zvonimir Žinić koji je uslijed objektivnih okolnosti (povrijeđen Kuzma, poslovno spriječen Mikac, članovi druge momčadi imali paralelno svoju utakmicu) bio prisiljen na raritetni čin – samog sebe ubaciti u igru. Dok je bilo zraka i brojke su bile pristojne (268), da bi u konačnici i sa ukupnih 492 uzeo jedini preostali poen za nova dva boda svoje momčadi.

Željezničar je tako preskočio još jednu prepreku i dalje drži čelnu poziciju, a istu će već u petak braniti protiv najugodnijeg iznenađenja sezone varaždinske Ceste. Utakmica se igra na kuglani „Drava“ na kojoj se Željezničari ove sezone nisu uspjevali nametnuti nekim extra rezultatima.

 

 • U nedjelju su okončane i špekulacije oko kvalifikacija za prvu ligu. Na skušpštinini HKS-a u Poreču ideja o smanjenju najvišeg ranga natjecanja na deset klubova već od jeseni nije prošla jer to u konačnici nisu dopuštali ni pozitivni propisi koji zahtjevaju izglasavanje promjene sustava barem sezonu unapred. Samim time postalo je jasno da nitko od trenutnih prvoligaša neće ove sezone sudjelovati na kvalifikacijama već će na njima kao i do sada biti isključivo prvaci pet drugih liga koji će između sebe u dvodnevnom sučeljavanju na Medveščakovoj kuglani „Zagreb“ iznjedriti dva nova sudionika elitnog ranga.
3. HKL - 13. kolo


Dubravčan je u subotu bez problema apsolvirao Željezničar II te također stigao na dva boda od lidera. Dubravčan je bio znatno bolji protivnik što je u konačnici izraženo sa 7-1 i 245 razlike. Kod ekipe iz Donje Dubrave jedno iznimno ostvarenje, ono Josipa Čižmešije od čak 593 drva, tri dobre ujednačene cifre (Zoran Vučenik 538, Branko Horvat 535 i Davor Fabić 534), a Saši Štefiću (492) i Draženu Cenku (484) su i njihove ne baš pohvalne brojke bile dostatne za poene. Što li tek onda kazati o igri Željezničara? I u punom sastavu teško da bi izborili neki pozitivan rezultat, a bez praktično pola tima (Zvonimir Turk, Denis Košak, Stanislav Štrukelj) bio je svojevrstan uspjeh makar pokrpati nastale rupe. Svega dva rezultata iznad 500, od kojih je jedini pravi onaj Luke Štrukelja (543) s kojim se i došlo do jedinog poena.


Kup MKSa - 1/4 finalePrilično iznenađujuće u četvrtfinalu Kupa MKS-a Željezničar II bio je jači od Prosvjetara i to sa 5-3, ali i velikih 144 razlike. Konačni ishod je tim više začuđujuć ako se zna da je Prosvjetar poveo sa 2-0 i 23 drva viška. Nebojša Žnidarić (538) bio je bolji od Stanislava Štrukelja (523), a Emil Horvat (539) od Zvonimira Turka (531). Veliki preokret počinje u drugom bloku kada prvo Katarina Rašperger (521) uzima duel protiv svog dugogodišnjeg suigrača Dragutina Danilovića (480), a onda se trener Anđelko Crnčec transformira u iz naftalina izvađenog igrača te svom bivšem pulenu Igoru Mačeku očitava lekciju na oglednom satu kuglanja nadjačavši ga sa odličnih 579-535. Prva staza zadnje runde donijela je odgovor na pitanje oko pobjednika jer su za Željezničar Luka Štrukelj (152) i Matija Vikert (154) u samo jednom setu stvorili dodatnih 80-ak čunjeva plusa. Doduše to kao da ih je malo opustilo u nastavku (116 i 118 u narednoj dionici), ali je prije svega Vikert (562) protiv Čučeka (488) čvrsto držao ključeve prolaska dalje za Željo II, dok je Josip Šarić (520) na setove protiv Štrukelja (528) ublažio poraz za Prosvjetar.20.01.2015.

2. HKL - 12. kolo


PLES PO RUBU


Nakon mjesec dana stanke, dvanaestim kolom nastavljeno je prvenstvo drugoligaša. Željezničar je na papiru imao lagani zadatak – utakmicu protiv fenjeraša Ciglenice koji cijelu sezonu nije nikog pobjedio. Čak ni činjenica da se igra na gostujućem terenu nije uvelike trebala biti Željezničaru na teret budući je razlika u kvaliteti preizražena. Ali, sve to se u subotu na stazama nije vidjelo već je Željo jedva u posljednjih 60 kugli iščupao pobjedu od 5-3 uz na kraju priličnu razliku od 66 čunja.

Da stvar bude poraznija, takav egal meč nije posljedica neke odlične partije Ciglenice već isključivo groznog nastupa Željezničara od samo 3214 ekipnih drva. Željezničar je poveo sa 2-0 i 35 razlike, pri čemu je Zoran Jagić (545) bio suveren u svom duelu, dok je Ninoslav Mikac (540) svoj osvojio sa samo četiri čunja prednosti. Pravi problemi nastali su u srednjem bloku u kojem je Bojan Kuzma srušio tek 504, a Predrag Turk jednako loših 508. Obojica su pojedinačne poene predali Ciglenici koja je izjednačila na 2-2, a razliku spustila na svega 5 drva, koliko je i Turk bio kratak u odnosu na svog protivnika. Utakmica se prelomila tek na zadnje dvije staze treće runde u kojoj je odlučujuću prednost kreirao u subotu najbolji Željezničar Tomislav Tvarog. On je u početku doživio neočekivano jak otpor de Ville koji je krenuo rezultatom iznad svojih objektivnih mogućnosti (142) da bi potom u nastavku pao pa je Tvarog s 573 čunja uzeo i dvoboj i akumulirao veliku razliku (+79) čime je pokrio suigrača Bojana Košaka (544) koji je bio slabiji od del Pontea (562).

Utakmici s manje neizvjesnosti nadamo se u subotu kada na Mladost dolazi Koprivnica koja je grupi klubova koji se bore za opstanak u ligi.
3. HKL - 12. kolo


Željezničar II u 2015. je samo nastavio lošu formu iz jesenskog dijela izgubivši od Elektre iz Križevaca sa doduše minimalnih 5-3, ali uz visokih 145 razlike. Iako su u prvom bloku i Zvonimir Turk (481) i Katarina Rašperger (491) bilo vrlo slabi, unatoč tome Željo je držao 1-1. Srednji par ulio je nadu u pozitivan ishod jer su prezimenjaci Štrukelj doveli Željo u vodstvo od 3-1. Stanislav je srušio 524, a Luka je bio igrač utakmice sa 556. Usprkos vodstvu u poenima, Željezničar je i dalje bio u minusu s drvima i to za 31 čunj. Nikola Turk (237) i Manuel Korent (220) onemogućili su bilo kakve primisli o pobjedi, a remi koji je dugo vremena držao Matija Vikert (514) iskliznuo je tokom posljednje staze (121-140, Kirin 530).

15.01.2015.

Pojedinačno prvenstvo Regije sjever i Hrvatske


ZORAN JAGIĆ BRONČANI

 

Zgusnut kalendar kuglačima nije dopustio ni pravo uživanje u blagdanima jer su u prva dva vikenda 2015. godine odradili isto toliko bitnih natjecanja. 03. i 04. siječnja na kuglanama u Koprivnici i Zaboku odigravalo se pojedinačno prvenstvo Regije sjever koje je posebice iz perspektive međimurskih predstavnika iznjedrilo pomalo iznenađujuće rezultate. To se svakako ne odnosi na Zorana Jagića iz Željezničara koji tijekom cijele sezone pokazuje izuzetno stabilnu formu na svim lokacijama, a koji rezultati su nagrađeni trećim mjestom na regionalnom prvenstvu gdje je sa rezultatima od 575 i 593 osvojio brončano odličje te plasman na završnicu prvenstva Hrvatske. Ugodno je iznenadio Zanatlijin Franjo Gosarić koji se plasirao na 10. poziciju (556+547), a tek su je sedam čunjeva nedostajalo do državnog finala. Zakazao je prije svega tercet Željezničara od kojih se Ninoslav Mikac sa krajnje prosječnim učincima od 543 i 536 smjestio na 13. mjesto. „Vječni“ prvak Međimurja, Predrag Turk, predvodio je donju polovicu sudjelućih i sa 524+550 zauzeo tek 15. mjesto, a još poneku stepenicu ispod bio je njegov „zamjenik“ Bojan Košak  (555+506) na tek 19. poziciji. Uslijed odustanka Stjepana Jagića i Tomislava Tvaroga, sukladno tradiciji na regionalnom prvenstvu sudjelovao je i Stjepan Blažek (512+495) te okončao na 24. mjestu. Od preostalih međimurskih kuglača koji nastupaju za druge klubove spomenimo oca i sina Zvonimira i Bojana Plevnjaka koje je sveukupno dijelio samo čunj (1110-1109) te koji su osvojili 7. odnosno 8. mjesto, a iako im je taj plasman pružao mogućnost nastupa na nacionalnom prvenstvu, od istog su odustali. Njihov klupski suigrač Rajmond Pokirvač bio je šesnaesti.

Zoran Jagić je vikend potom sudjelovao i na prvenstvu Hrvatske gdje se među 32 natjecalja tražilo njih 16 koji će nastaviti takmičenje po kup sistemu i odlučiti o novom prvaku. Kvalifikacije su se u dva dana odigrale na kuglani u Bjelovaru, a Jagić je nastupima od 563 i 542 zauzeo 25. mjesto te nije izborio nastup na finalu na svojoj kuglani u Varaždinu koje je na rasporedu nadolazećeg vikenda.30.12.2014.

PH U-23 pojedinačno


Matija Vikert i Zvonimir Turk sudjelovali su na pojedinačnoj završnici 32 najbolja juniora države. Na kuglanama „Zagreb“ i „Grmoščica“ Zvonimir Turk je sa dva ujednačena nastupa (530+534) na kraju zauzeo 14. mjesto. Dvoznamenkasta brojka ostvarene pozicije možda ne djeluje impresivno, ali svakako predstavlja zalog za optimističnu budućnost koja se temelji na činjenici da je Zvonimir Turk bio među mlađim natjecateljima i još dugi niz godina konkurirat će za visoke domete. Matija Vikert je unatoč ozljedi pokušao igrati, a nakon što je prvi dan protekao apsolutno razočaravajuće (475) najracionalnije je uslijed opasnosti od pogoršanja ozljede bilo odustati od daljnjeg natjecanja. Šteta za Vikerta budući ove jeseni u ligaškim utakmicama često prikazuje zrele partije.

23.12.2014.

PH seniori - parovi


MILJAMA OD VRHA

 

Čakovečka kuglana Mladost bila je u nedjelju domaćin cjelodnevnom maratonskom državnom prvenstvu seniora u disciplini parova. Dvadeset ponajboljih parova Hrvatske, uz iznimku članova KK „Zaprešić“ koji su bojkotirali ovo prvenstvo iz principijelnih razloga, sučelilo se na izuzetno zahtjevnoj kuglani koja je mnogima zadavala ozbiljne glavobolje te uzrokovala učestalo skidanje svih svetaca sa neba i spominjanje bliže i uže rodbine. Izuzmemo li slavljenike, generalno možemo kazati da je prvenstvo razočaralo u manje-više svakom aspektu. Kuglana je bila krajnje škrta, češće je igrače „krala“ nego nagrađivala dobre hice što je kod istih posve razumljivo rezultiralo nevjericom, nervozom i ljutnjom koja se onda reflektirala na koncentraciju te samim time kvalitetu igre i postignute rezultate u konačnici. Od četrdeset pojedinaca, kojih dobar dio spada manje-više u sam vrh hrvatskog kuglanja, tek njih petorica su dotaknuli granicu od 600, dok je primjerice pred mjesec dana na kvalifikacijama za županijsko prvenstvo Međimurja ostvareno šest rezultata debelo iznad 600. Zajednički nazivnik velikom dijelu nastupajućih bilo je iščuđavanje „zacementiranim“ čunjevima i neočekivanim pozicijama što je kod većine možemo kazati izazvalo pozamašno ogorčenje. Titulu su uzeli kuglači Bjelovara, Željko Košutić (623) i Siniša Šantek (610) koji su odmah prvi ujutro startali, postavili letvicu visoko i do kraja dana nitko im se nije ni približio. Košutić i Šantek su ujedno i jedini par s prosjekom iznad 600. Zanimljivija je bila borba za srebro koje su s čunjem prednosti uzeli Ukalović i Jeličić iz Zadra (1197) pred klupskim suigračima Marinovićem i Baljakom (1196). U posljednje dvije satnice krajem dana prijetili su im par Medveščaka u sastavu Bolanča-Kovač (1189) te osječki blok Liović-Mušanić (1182) i Šarkezi-Pušić (1180). Međimurski par Željezničara u sastavu Predrag Turk – Stjepan Jagić izgorio je već nakon svega desetak minuta igre. Beskonačnom serijom dureva Turk je otvorio sa 120, a ni Jagić nije bio znatni bolji (126). U nastavku se Jagić konsolidirao i značajno popravio i igru i dojam (577) dok je Turk odigrao najslabiju domaću utakmicu unazad dugog niza godina. Njegov 531 čunj nije katastrofa samo gledano iz perspektive rekorda koji je na istom mjestu ostvario pred koji tjedan (671) već su to brojke koje definitivno nisu primjerene ni nacionalnoj završnici ni renomeu Turka. Dio krivice zasigurno leži u preforsiranosti tokom jesenske polusezone, dio u nerazumnoj pripremi pred utakmicu (Turk neposredno prije odradio šihtu od pet sati suđenja u komadu), a medvjeđu uslugu napravio im je i županijski savez koji je nakon poduljeg razdoblja skladištenja baš za ovo prvenstvo odlučio promovirati nove kugle s kojima su dečki odradili tek trening i pol pa ih tako skratio i za dio prednosti domaćeg terena. Sve to u konačnici je dovelo tek do razočaravajuće 14. pozicije, iako su pogledi bili usmjereni prema vrhu, posebice kada se vidjelo koliko se ostali suparnici pate na Mladosti. Međimurci Zlatko Turk (565) i Rajmond Pokrivač (573) koji zastupaju KK „Lepoglava“ smjestili su se točno na sredinu zauzevši 10. mjesto.

3. HKL - 10. kolo


Željezničar je oslabljen neigranjem Matije Vikerta (bolest) i Denisa Košaka (poslovna spriječenost) pretrpio domaći poraz protiv Obrtnika iz Oroslavja. Braća Turk mogla su već na početku donijeti sigurnu prednost, no ono što je pošlo za rukom probuđenom Zvonimiru (552) upropastio je Nikola (494) kada je sa 111 u završnici svog nastupa prepustio već dobiveni duel Miheliću (526, 154 u finišu). Katarina Rašperger (512) i Stanislav Štrukelj (505) jedva da su u srednjoj rundi uspjeli uzeti set pa je pri rezultatu od 1-3 i 99 čunjeva plusa za goste trener Željezničara procjenio kako je utakmica izgubljena, koji defetistički pristup nije najbolje sjeo dijelu momčadi. Luka Štrukelj bio je na dobrom putu da dokaže suprotno te je sa 554 bio još jednom najbolji Željezničar, ali taktička odluka trenera da se prilika pruži poletarcu Manuelu Korentu uskratila je bilo kakvu mogućnost preokreta. Doduše i uz Korentovo 431 drvo Željezničar je do kraja smanjio za dva čunja, izgubivši u konačnici sa 6-2 i 97 drva pa se može hipotetizirati da li je bilo opravdano gostima dopustiti mirno privođenje utakmice kraju iako im je zadnji blok kuglača bio tek na 495 i 488.


15.12.2014.

2. HKL - 11. kolo

NOVA ŽIVOST U PRVENSTVU

 

U trenutno jedinom pravom derbiju druge lige sjever Lepoglava je pobjedom nad Željezničarom u određenoj mjeri vratila draž utrci za prvaka. Osokoljeni sa deset pobjeda u isto toliko kola, Željezničar je u izvanrednom terminu kasnog nedjeljnog popodneva, a sve iz razloga odigravanja europskog rukometnog prvenstva u sportskoj dvorani Drava u Varaždinu u sklopu koje se nalazi i kuglana, imao otvoren put da već prije Božića barem s jednom rukom zagrabi prema peharu prvaka. Lepoglava, kao jedini ozbiljan konkurent, već je zaostajala na tablici velikih pet bodova te bi u slučaju direktne pobjede Željezničara „proljetni“ dio sezone postao puka formalnost. No, Lepoglava je iznašla unutarnje resurse i u svojoj daleko najboljoj utakmici sezone na kraju uvjerljivo porazila Željezničar sa 6-2 i 85 razlike.

Zvonimir Žinić kao trener Željezničara odlučio se za otvoren gard te je bez taktiziranja od samog starta sve karte položio na stol. Takav pristup bio je nagrađen tokom prvog dijela igre nakon kojeg je Željo vodio sa 2-1 u poenima iako je bio za 5 čunjeva u ukupnom minusu. Briljirao je Zoran Jagić koji kao igrač utakmice sa 619 čunjeva odličnom Zvonimiru Plevnjaku (596) nije prepustio ni set. Zrcalno preslikana situacija bila je u duelu Predraga Turka i Mladena Vreska. Vresk je bio prvo ime Lepoglave sa 618 pa Predrag Turk usprkos visokih 589 nije uspio dobiti ni mrvice. Sa tri u nizu te četiri ukupno, Turk je u posljednjih mjesec i kusur dana izgubio više duela nego minule tri sezone zajedno. Dvoboj u nedjelju najslabijih pojedinaca obiju momčadi, Tomislava Tvaroga i Dražena Posavca, djelovao je kao ključan. Tvarog i Posavec međusobno su si pružali mnoge prilike, a kada je Posavec (555) početničkim promašajem u predzadnjem hicu poklonio za čunj poen Tvarogu (556), akcije Željezničara za pobjedom izrazito su porasle.

Potencijalno odlični dueli nazirali su se u nastavku utakmice kada su za Željezničar na staze izašli Ninoslav Mikac, Bojan Košak i Stjepan Jagić protiv starih poznanika Zlatka Turka, Rajmonda Pokrivača i Bojana Plevnjaka. Međutim, kuglači Lepoglave ubrzo su preuzeli ne samo apsolutnu inicijativu već slobodno možemo kazati da su uspostavili suverenu dominaciju. Jagić je još držao priključak kroz prvu stazu izgubivši samo za čunj, ali su Mikac (-13) i posebice Košak (-37) nakupili debeli minus u svega trideset kugli. Unatoč jako dobroj igri, Mikac (586) nikako nije pronalazio načina da uzdrma sigurnost Zlatka Turka tokom njegove izvrsne partije (318 na pola, 472 na 90 i 598 ukupno). S druge strane Stjepan Jagić bio je posve neprepoznatljiv sa nepreglednim serijama dureva i svoju statistiku od krajnjih 555 drva uljepšao je prije svega tokom zadnje dionice (148) i to u trenucima kada je već sve bilo gotovo i kada mu je Bojan Plevnjak (582) već odavno odnio poen. Bojan Košak (556) nakon velikog početnog zaostatka pokušao je iskamčiti poen kroz setove, ali Rajmond Pokrivač (597) bio je naprosto prejak. Tako je Željezničar doživio prvi poraz sezone unatoč kojemu je jesenski prvak sa tri bodova prednosti pred Lepoglavom, a koja bodovna razlika bi ujedno trebala biti dostatan zalog za dolazak do krajnjeg cilja na proljeće.

Ako gledamo kroz prizmu neporaženosti tokom čitave jeseni, ovaj neuspjeh Željezničara možda bi se mogao okarakterizirati kao iznenađenje, ali taj niz pobjeda jednom je morao završiti pa je onda i najbolje da to bude jednim ovakvim, uslijed stvorene bodovne razlike na tablici, relativno bezbolnim porazom, bez obzira što se radi o derbiju. Poraz je lakše prihvatiti i iz razloga što je Lepoglava odigrala zaista odlično (3546), pri čemu su posebno „guštali“ međimurski kuglači pod grbom Lepoglave, dok Željezničar za razliku od prošle sezone kada je na Dravi dolazio čak i na rub od ekipnih 3600, u ovom izmijenjenom (i pojačanom) sastavu još nije pronašao pravu igru na istoj kuglani pa se ove jeseni zadržavaju na korektnih, ali za jake suparnike ipak nedovoljnih 3420-3460. Razlog tome je činjenica što je samo pola momčadi bilo na visokom nivou (Zoran Jagić, Predrag Turk i Ninoslav Mikac) dok je preostali tercet previše zaostao, čemu je djelomično kumovala i trenerska neodlučnost za pravovremenim izmjenama.

Prvenstvo se nastavlja sredinom siječnja, a do tada pred kuglačima su osim treninga i državna završnica parova te pojedinačno prvenstvo regije sjever.
PP MKS-a

PREDRAG TURK PO OSMI PUT

 

Finalni nastup pojedinačnog prvenstva Međimurskog kuglačkog saveza pretvorio se u otvoreno prvenstvo Željezničara čiji su članovi zauzeli svih prvih šest mjesta koje vode na regionalnu završnicu. Po osmi puta u karijeri titulu najboljeg ponio je te ujedno obranio prošlogodišnji naslov Predrag Turk. Njemu je u finalu prijetio tek Bojan Košak koji je početni minus od 19 čunjeva pred završni nastup lagano smanjivao u početku da bi u samom finišu Predrag Turk imao odgovor na svaku „provokaciju“ Košaka u vidu kvalitetno odigrane kugle. Na kraju su obojica treći nastup okončali sa po 584 te međusobnu ukupnu razliku ostavili na identičnih 19 (1806-1787). Za treće mjesto borili su se Zoran Jagić (1760) i Ninoslav Mikac (1743) pri čemu je potonji donio od ranije čunj viška, ali je bio posve izvan igre te srušio tek 531 što je Zoranu Jagiću omogućilo da sa ne baš jakih 549 uzme broncu. Najbolji nastup u finalu imao je Tomislav Tvarog koji se sa 589 probio do pete pozicije (1742), a zadnje mjestu za „regiju“ uhvatio je Stjepan Jagić  (1729) koji si je na kraju olako iznerviran priuštio nedopustiv nesportski potez (demonstrativno napuštanje staza) koji suci nisu adekvatno kaznili. Prvi od „ostatka svijeta“ je Franjo Gosarić koji je ujedno i prva rezerva za regionalno prvenstvo, a u ulozi potencijalne zamjene svoj red će čekati i Stjepan Blažek te Igor Maček.
2. HKL - 10. kolo


JUBILARNA 10. POBJEDA


Na blagdan svetog Nikole Željezničar je bio najšire ruke prema svojim protivnicima ove sezone. Ne, nije Željo izgubio susret, ali je po prvi puta pobjedio sa samo 5-3. Ako gledamo iz perspektive da je ta pobjeda došla protiv u tom trenutku drugoplasirane momčadi lige, Zanatlije iz Siska, onda ne bi smjelo biti važno kolikim je rezultatom izražena. Međutim, ako iznesemo statističke podatke o čak 181 drva razlike te omjerom setova od 17,5-6,5 svakom će poznavatelju kuglanja biti jasno ne samo da pitanje pobjednika niti u jednom trenutku nije bilo upitno već da su i gosti iz Siska uzeli maksimalno koliko su mogli. U uvodu Predrag Turk, koji je nekad bio najveći zicer za poen, naletio je na Maria Išeka koji mu duel odnosi za samo čunj (591-592). Turk je krenuo furiozno (172+144), no slabija igra u trećem setu (126) te vrhunska završnica Išeka (163) rezultirali su sa poen za Zanatliju. Zato je na pomoć uskočio Tomislav Tvarog koji je s 582 drva izjednačio na 1-1 te što je još važnije kombinacijom svog visokog rezultata i kiksa gostujućeg igrača donio gotovo 100 čunjeva plusa. U srednjoj dionici Bojan Košak je sa 613 drva pokazao da je trenutno ne samo najstabilniji igrač Željezničara, već je tim učinkom skočio i na prvo mjesto u poretku za igrača lige. Naravno, uz 613 čunjeva nije bio upitan niti poen koji je garniran sa 95 razlike. Zoran Jagić (573) vratio se nakon „ekscesa“ s pojedinačnog prvenstva na svojih ligaških 570+, no to mu nije bilo dostatno za Mirnića (586). Pred završnu rundu Željo je uz nedostižnu prednost u čunjevima tražio samo još jedan pojedinačni poen, a istog je donio pouzdani Stjepan Jagić (567) pobjedivši Ramića (534). Bojan Kuzma (516) jedini je za kojeg se može kazati da je baš poklonio poklonio poen (Selmić 532) pa su gosti Čakovec napustili sa za njih vrlo prihvatljivim porazom.

Deset kola – deset pobjeda i nestvarna poen razlika od 72-8 drže Željo daleko ispred svih. Za kraj polusezone na rasporedu je još samo novi derbi protiv drugoplasirane momčadi – ovaj put to će biti Lepoglava koja će imati i prednost domaćih staza. Lokacija je kuglana na Dravi, a termin u subotu od 18,00 sati. Imperativ pobjede je na leđima kuglača Lepoglave jer samo na taj način mogu eventualno prividno vratiti živost u prvenstvo. U slučaju uspjeha Željezničara, na pehar se već može gravirati ime prvaka.
3. HKL - 9. kolo


Slaba utakmica (3111-3138) odigrala se između Prosvjetara i Željezničara 2. Iznenađujuće, slavio je Željo i to čak sa 7-1, pri čemu je jedini poen ispustila upravo dugogodišnja prosvjetarka Katarina Rašperger. Niti ovdje ništa nije u uvodu upućivalo na konačni rasplet. Stjepan Blažek (559) visoko je porazio Katarinu Rašperger (505), a i Dragutin Danilović (523) je veći dio igre kontrolirao duel da bi u finišu Denis Košak sa 513 kroz setove izjednačio za Željo na 1-1. Srednju dionicu obilježili su Štrukelji – Luka i Stanislav koji su osvojili oba poena za Željezničar čime je isti poveo sa 3-1, ali sa još uvijek 28 drva manjim ukupnim zbrojem. Luka je srušio 524 (ali i svega 235 u drugoj polovici nastupa) dok je nešto jači bio Stanislav s 536. Prosvjetarovi Igor Maček (505) i Ilija Višić (519) u duelima protiv prednje spomenutih uspjeli su osvojiti tek po set. Najmanje remi od starta svoje igre držao je za Željo Matija Vikert kojem Ivan Rođak (509) nije mogao ni priprijetiti, da bi do kraja nastupa Vikert nakupio 560 čunjeva i donio Željezničaru pobjedu. Kada se k tome još poklopio i poen Nikole Turka (500) protiv Emila Horvata (496), pobjeda Željezničara bila je izražena sa (previsokih) 7-1.

 

 • Na 15. trofeju Grada Varaždina, koji se posljednjih godina igra samo za mlađe dobne kategorije, sudjelovala su dva predstavnika Željezničara. U najjačoj konkurenciji, onoj dječaka do 18 godina, specijalist za turnirska natjecanja, Stanislav Štrukelj, osvojio je drugo mjesto sa srušenih 541. Među podmlatkom do 14 godina početnik Manuel Korent još ne može ozbiljnije konkurira za visoke pozicije, a oborio je 413 drva.

2. HKL - 9. kolo

UVJERLJIVO I UZ SLABU IGRU

 

Termin utakmice radnim danom Željezničaru je očito izvan bioritma s obzirom da su u petak na gostovanju kod Zaboka srušili tek 3228 drva. Čak i uz ove sitne brojke Željezničar je na otpor naišao samo tokom prvog bloka koji je završen sa 1-1 i samo 4 čunja u korist čakovečkog sastava Iako se u tim trenucima tome nismo nadali, ispalo je da su Predrag Turk (552)  i igrač utakmice Tomislav Tvarog (560) bili ujedno i najbolje od Željezničara. Zoran Jagić (548) te Bojan Košak (543) bili su na granici korektnog, dok se u Zaboku baš kao i lani ponovno mučio Stjepan Jagić (512). Ništa bolja nije bila ni kombinacija Ninoslava Mikaca (387) i Bojana Kuzme (126).  Srećom da se ovakav dan desio protiv nedoraslog suparnika pa slaba igra Željezničara nije kažnjena već je i nadalje zadržan savršen omjer, pri čemu je ova deveta pobjeda ostvarena sa 7-1 i 116 razlike.

Završnica polusezone ponudit će prema stanju na tablici najveće izazove. U subotu se igraju susreti u kojima vodeći Željo dočekuje prvog pratitelja Zanatliju iz Siska dok će trećeplasirana Lepoglava svoju treću poziciju braniti protiv četvrtoplasiranog Zanatlije iz Kutine. Domaćini su favoriti, posebice kad je u pitanju Željezničar kojem će potom u zadnjem kolu još slijediti gostovanje kod Lepoglave.
3. HKL - 8. kolo


Željezničar 2 nije uspio učiniti uslugu ni sebi, a ni ostalim našim klubovima. Graničaru iz Đurđevca ravnopravno su parirali tokom prva dva bloka Nakon uvodne runde bilo je 1-1 i 11 čunjeva za Picoke, da bi se potom uz 2-2 u poenima razlika u drvima povećala na 35. Početkom trećeg bloka Željo je zaprijetio naznačujući mogućnost preokreta, ali iskusni igrači Graničara bili su prejaki završivši dvoboj sa konačnih 6-2 i 68 viška u njihovu korist. Kao i većinu dosadašnjeg dijela sezone, Luka Štrukelj (562) predvodio je Željezničare. Uz njega poen je uzela i Katarina Rašperger (520), dok među istaknutijima bili Matija Vikert (535) i Stanislav Štrukelj (529). Denis Košak (511) i Nikola Turk (500) nikako da uhvate stabilnu formu na potrebnoj razini.


PP MKS-a

NAPETO ZA PRVAKA

 

Drugim krugom kvalifikacija određeni su finalisti pojedinačnog prvenstva Međimurja koje se unaprijed igra za 2015. godinu. Visoko kvalitetni nastupi doveli su do toga da čak četvorica vodećih imaju prosjek od preko 600. Iako to nakon prvog nastupa nije bilo za očekivati, borba za titulu bit će vrlo napeta jer je vodeći kvartet unutar 19 čunjeva. Glavni krivac toga je kiks Predraga Turka koji se nakon prošlotjednog rekorda (671) „pobjedio“ za točno 120 i sa tek 551 čunjem dopustio priključak konkurencije. Najbolje je to iskoristio Ninoslav Mikac (620+592) koji mu je došao na deset čunjeva, a još drvo iza je Zoran Jagić koji je ostvario najbolji rezultat drugog kruga (624). Najujednačeniji pa je Bojan Košak (601+602) dok se u borbu za odličja može uključiti još samo Stjepan Jagić (602+578). Potencijalno zanimljiva će biti bitka i za šesto mjesto koje je posljednje koje vodi na regionalnu završnicu. Najbliži istom je Tomislav Tvarog (575+578) kojemu je glavni suparnik ujedno i najugodnije iznenađenje prvenstva Matija Vikert (547+596). Svi pobrojani članovi su Željezničara, baš kao i Mladen Grašić te Zvonimir Turk. Uz njih su se među 16 najboljih uvrstila još četvorica iz redova Zanatlije (Gosarić, Grašić, Žarković i Vukoja) te trojica Prosvjetara (Blažek, Maček i Horvat) koji ujedno imaju i najvećeg gubitnika, Višića, koji je sa osmog mjesta pao na čak 22. (561+486). Finale je na rasporedu 09. prosinca.


25.11.2014.

2. HKL - 8. kolo


PREGAZILI DRAVU KAO PLITAK POTOK

 

Zbog izvanredne sanacije čakovečke kuglane Željezničar je u utakmici 8. kola zamijenio domaćinstvo sa varaždinskim imenjakom, ali ni gostujuće staze kuglane na Dravi nisu im pričinjavale osobiti problem pa su sa novih 8-0 i 277 razlike stigli do osme prvenstvene pobjede. Utakmicu nisu obilježile neke senzacionalne brojke, no i takvo za ovu sezonu prosječno ekipno ostvarenje od 3420 drva svim je suparnicima nedostižno. Samo „još jedan dan u uredu“ odradila je nominalno najjača postava Željezničara u kojoj su prvi među (pod)jednakima bili Zoran Jagić i Bojan Košak sa identičnih 582. Zoran Jagić bio je i najkonstantniji tokom igre, dok su svi ostali podosta oscilirali pri čemu su prednjačili Predrag Turk (sredinom nastupa 2x125, završni set 175) koji je okončao na 572 te Ninoslav Mikac (547) sa jednim setom na 118. Finišom od 166 Stjepan Jagić povukao se do 576 dok je Tomislav Tvarog doprinio 562 drva.

Novi bodovi očekuju se već u petak kada Željezničar odlazi u goste vrlo pomlađenoj ekipi Zaboka. Najzanimljiviji događaji vezani za ovu momčad Željezničara desili su se tokom tjedna kada je Hrvatski kuglački savez određivao domaćinstva određenih prvenstava. Tu prije svega treba izdvojiti kvalifikacije za prvu ligu koje će se na proljeće odigravati na „Dragaševoj“ kuglani u Zagrebu, a koje bi prema trenutnom stanju trebale biti najjače ikad budući će osim pet drugoligaških prvaka regija (snažne ekipe Mertojaka i Karlovca) sudjelovati i 9. te 10. plasirani klubovi iz trenutne prve lige, a sve uslijed smanjenja elitnog kuglačkog ranga u Hrvatskoj na 10 klubova. Uz lokaciju kvalifikacija određen je i domaćin završnice državnog seniorskog prvenstva u disciplini parova koje će se u predbožićnom vikendu igrati u Čakovcu.

3. HKL - 7. kolo


Željezničar 2 je u Koprivnici protiv tamošnjeg Željezničara propustio šansu da se učvrsti u sredini tablice. Presudna je bila igra prve trojica kuglača. Stanislav Štrukelj nakon državne medalje ponovno se vratio ligaškom sivilu te je srušio samo 473 i napravio minus od gotovo 100 drva. Kada je još za svega šest čunjeva poen izgubila i Katarina Rašperger, a unatoč napokon jednom njenom dobrom nastupu (533), Željo je već bio na pragu poraza. Kakvu takvu mogućnost u pozitivan ishod ostavio je Denis Košak (524). Tokom druge polovice susreta međimurski igrači su pritiskali domaćine do samog kraja, pokušali iskoristiti dvojicu suparnika debelo ispod 500, približili se u jednom momentu na tek osam čunjeva minusa, ali za konačni preokret nisu bili sposobni. U porazu od 5-3 i 18 drva prednjačio je Matija Vikert (543), a poen je uzeo i Luka Štrukelj (503). Osim Stanislava Štrukelja porazu je kumovao i vrlo loš nastup Zvonimira Turka kojeg sa 279 u posljednjih 60 nije uspio izvući brat Nikola.


Prvenestvo Regije sjever - U23TURK I VIKERT IZBORILI ZAVRŠNICU

 

Nedjeljnim nastupom na obnovljenoj Mladosti juniori iz regije sjever kompletirali su svoje pojedinačno prvenstvo. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju Zvonimir Turk i Matija Vikert koji su svoje pozicije stečene tokom prvog nastupa u Bjelovaru pred mjesec dana popravili svaki za po dva mjesta što im je u konačnici donijelo plasman na državnu završnicu koja će se za vrijeme Božićno-novogodišnjih blagdana igrati na zagrebačkoj Grmoščici. Zvonimir Turk se sa 541 drvom oborenim u Čakovcu, uz 556 bjelovarskih, dočepao najnižeg postolja završivši na trećem mjestu, dok je Matija Vikert petu poziciju, zadnju koja vodi na državno finale, izborio sa 542 na Mladosti i nešto slabijih 537 iz Bjelovara. Za razliku od prednje dvojice „naprednih“, Denis Košak je nazadovao jedno mjesto te je zbrojem 540+528 natjecanje okončao kao sedmi. Luka Štrukelj još se pred mjesec dana oprostio sa nekim ozbiljnim dosegom plasiravši se na kraju na 12. mjesto. 18.11.2014.

R E K O R D  ! ! ! ! ! ! !


L O K A L N I   " S V E M I R A C "

BRAVO KEPTN ! ! ! !
Predrag Turk je u sklopu pojedinačnog prvenstva MKS-a postavio novi rekord kuglane „Mladost“. Nikad viđenom igrom u Čakovcu srušio je teško zamislivih 671 čunjeva, nadmašivši prijašnji rekord za 19, a svoj osobni za čak 33 drva. Posebno je nevjerojatna bila sama završnica u kojoj je oborio 188. Napomenemo li k tome i činjenicu da je rekord srušio usprkos problemima sa daskom položnicom na drugoj stazi, uslijed čega je ondje oborio „tek“ 147 (čišćenje 36?!?), ionako „svemirske“ brojke dobivaju još više na težini. Navedeni tehnički problemi zasigurno su mu odnijeli poneki čunj koji mu je u konačnici nedostajao do apsolutnog međimurskog rekorda koji sa 675 napravljenih na „staroj“ Podravki drži Ninoslav Mikac. Interesantno za primjetiti kako su međimurski kuglači očito uvijek posebno inspirirani u studenom jer je i netom skinuti čakovečki rekord Bojana Plevnjaka, koji je stajao proteklih 5 godina, ostvaren upravo sredinom ovog mjeseca, točnije 14.11. Radi li se o pukoj (dvostrukoj) koincidenciji ili ima nešto i Sv.Martin prste u tome?!

Inače, u prvom krugu kvalifikacija pojedinačnog prvenstva MKSa čak su četvorica kuglača prebacila 600. Krenulo je s Bojanom Košakom (601), a nastavili su Stjepan Jagić (602) te već spomenuti dvojac rekordera – Ninoslav Mikac (620) i Predrag Turk (671), koji su naravno zaposjeli sva mjesta na vrhu dok su im se na petoj i šestoj poziciji pridružili suigrači Zoran Jagić (587) i Tomislav Tvarog (575). Prvi „ne-željezničari“ su Franjo Gosarić iz Zanatlije (572), Saša Štefić iz Dubravčana (562) te Ilija Višić (561) i Stjepan Blažek (559) iz Prosvjetara koji zatvaraju top 10.

2. HKL - 7. kolo


RAPSODIJA U PLAVOM

 

Željezničar je kao od šale otpuhnuo još jednu prepreku. Obrtnik iz Krapinskih Toplica stradao je ove sezone najčešćim rezultatom kad je Željo u pitanju: 8-0. A kako bi unatoč toj monotonoj dominaciji koja ne nudi neizvjesnost unutar utakmice ipak zadržali gledatelje na tribinama potrebno je pružiti ekstra partije. Jedna od takvih, ponajboljih u povijesti kluba, bila je ova subotnja u kojoj je čakovečki sastav srušio iznimnih 3545 drva što je čak 309 čunjeva više od protivnika. Zanimljivo, gosti su se relativno dobro držali u igri na pune (samo 53 razlike) da bi domaćini kroz čišćenje (256 prednosti), u kojem nitko pojedinačno nije išao ispod 200, pokazali tko je tko u ovoj ligi. I dok je na prvoligaškoj utakmici u Zaprešiću ludovao Bogdanović, izjednačivši svjetski rekord sa 734 (382 na pola), u Čakovcu je na korak do rezultata karijere bio Bojan Košak. Svojih fenomenalnih 638 drva gotovo je savršeno ravnomjerno rasporedio kroz sve staze te posve zasluženo zaradio ovacije publike i naklon protivnika. No, nije to bila jedina šestotica dana jer je i kapetan Predrag Turk dogurao do 606. Da je trenutno najlakši posao na svijetu biti trener ove ekipe Željezničara, jer koga god pošalješ na staze ne možeš pogriješiti, dokazao je Mladen Grašić. Grašić je tek u sedmom kolu prvi puta ove sezone zaslužio povjerenje stratega, a na tome mu je zahvalio sa 595 čunjeva. Donji dio momčadi ovaj puta je predvodio Stjepan Jagić (577) kojemu je najviše smetala načeta druga staza (127). Slične brojke, 570 ukupno te 126 u zadnjem setu, ostvario je Tomislav Tvarog, dok je Bojan Kuzma (559) zapažene role sa gostovanja napokon prezentirao i na Mladosti pri čemu je drugu dio nastupa odradio sa 296.

Naredno kolo Željezničar je ponovo domaćin, a na megdan mu dolazi varaždinski imenjak. Ishod je poznat već unaprijed te je jedina enigma koja kombinacija igrača unutar bogatog klupskog kadra će formalno odraditi posao.
3. HKL - 6. kolo


Željezničar 2 je u utakmici protiv slabašnog Obrtnika 2011 koristio maksimalno dopušten broj igrača i zamjena, a iako se brojkama nisu proslavili, pamti se pobjeda od 6-2 i 75 plusa.

Neizvjesnost je postojala samo kroz prvi blok kada su se momčadi izmjenjivale u prednosti od malih 7 drva, a individualne poene podijelili na 1-1. Već početkom srednje dionice Željo 2 je potpuno preuzeo kontrolu i do kraja dvoboja nije dopustio ugrožavanje svog vodstva. Generatori uspjeha bili su prije svih Luka Štrukelj (544) i Denis Košak (541), a dobivenim dvobojima doprinijeli su i Zvonimir Turk (521) te Stanislav Štrukelj (509).

PH-U23-sprint


Juniori su imali radnu nedjelju jer se u Varaždinu odigravalo prvenstvo Hrvatske za juniore u kategoriji sprint. Kako je gotovo cijela druga ekipa čakovečkog Željezničara juniorska na tom je prvenstvu nastupilo 5 mladih kuglača ovog kluba. Među 44 prijavljenih prvo je trebalo kroz kvalifikacije izboriti ulazak među 16 najboljih koji su nastavili borbu za najviša mjesta. Od petorice „željezničara“ među 16 su ušla čak trojica i to Denis Košak kao 7., Luka Štrukelj kao 13. i Matija Vikert kao 15. i upravo je najslabiji iz kvalifikacija otišao najdalje, u četvrt završnicu, među 8 najboljih, dok su ostala dvojica ostala među 16. Najprije je uz dosta sreće i izuzetno lošu igru protivnika u doigravanju (14:11) u osmini završnice pobjedio prvaka države u istoj disciplini, ali u kategoriji mlađih juniora, Bornu Bakrana iz Zaboka., a ta sreća koja ga je pratila u prethodnom susretu potpuno mu je okrenula leđa u susretu pred medalju protiv Lea Hercega iz Zaprešića. Uz nekoliko klasičnih grešaka to je pomoglo da protivnik bude bolji, a žal za propuštenim je tim veći što je susret izgubljen na 99 čunjeva, što je u većini slučajeva u ovoj disciplini dobitna brojka. U cjelini gledano nastup juniora Željezničara može dobiti dobru ocjenu, a ono što zabrinjava je stalno ponavljanje istih grešaka koje dovode do slabijih rezultata. Ono pak što tješi je da su svi ovi mladići ulazna juniorska godina , osim Luke Štrukelja koji napušta ovu kategoriju.

14.11.2014.

PH-U18-sprint

SPRINTER STANLEY

 

Stanislav Štrukelj osvojio je još jednu medalju na državnoj razini. U nedjelju je na riječkoj kuglani „Mlaka“ uzeo brončano odličje u disciplini koja mu je očito pisana na kožu – sprintu, jer upravo na istom natjecanju lani postao je i nacionalnim prvakom u kategoriji mlađih juniora. Iako cijelu sezonu u ligaškom prvenstvu ne može odigrati gotovo ništa, Štrukelj je očito uvijek posebno motiviran kada se u jednom danu igra za neki metal. Jutarnje kvalifikacije nisu nudile osobit optimizam jer je na istima završio kao 11. Međutim, čim je krenula eliminacijska faza, duel igrač na igrača, popularni Stanley kao da se preporodio te sa sigurnih 2-0 i preko 30 te čak 40 razlike rješavao svoje suparnike u osmini finala te četvrtfinalu. Nažalost u polufinalu je bio nešto slabiji, a vratio se i starim navikama (tri puta promašen lijevi seljak) koje su ga koštale mjesta u finalu. No, bez obzira na propuštenu priliku za stepenicom više, treće odličje sa državnih smotri u manje od dvije godine za Stanislava Štrukelja osobno te njegov klub Željezničar kao i međimursko kuglanje u globalu sjajno su ostvarenje.
Parovno prvenstvo Regije sjever


TURK I JAGIĆ – DOBITNA KOMBINACIJA

 

Kompletno nedjeljno popodne, uz dvosatnu odgodu početka uslijed remonta električnog sustava, čakovečka kuglana Mladost bila je domaćin prvenstva parova regije sjever. Pravo sudjelovanja na istom izborila su i dva para Željezničara čiji je trener Žinić opet imao dobar nos kada je ispremiješao postave. To mu se najviše vratilo preko para Predrag Turk-Stjepan Jagić koji su u uzbudljivoj borbi natjecanje završili na drugom mjestu, u klinču između dva para prvoligaša iz Bjelovara. Dobar dio dana iznenađujuće je vodio par iz Koprivnice (Pigac 582+575 Šegerec), da bi ih sa vrha skinuli tek predstavnici Lepoglave (Pokrivač 588+587 Turk). Kako je dan odmicao na staze su izlazili sve kvalitetniji parovi, a kako se pokazalo najjači od njih bio je par Bjelovara Kasumović (625) i Betlehem (597) koji su letvicu postavili izrazito visoko. Igrajući kraj njih nije im mogla parirati kombinacija Bojan Košak-Zoran Jagić koji su obojica srušili po 573 drva. Vrhunac dana svakako je bila satnica u kojoj su nastupali s jedne strane Željezničarovi Predrag Turk i Stjepan Jagić, dok su na susjednim stazama bombardirali Košutić i Šantek iz Bjelovara.

Oba para neprestano su se izmjenjivala u vodstvu, a istovremeno opasno su ugrožavali i lidere. Na koncu Košutiću (604) i Šanteku (609) nije pomoglo niti pola šlepera gratis drva jer su ih Turk i Jagić svejedno prestigli za šest čunjeva. Predrag Turk bio je lokomotiva sa 615 dok je jednako vrijednog partnera imao u Stjepanu Jagiću (604), međutim tri drva ipak im je nedostajalo do pobjednika Osim samog uspjeha para Željezničara, koji su time nesumnjivo osigurali i državnu završnicu, raduje i visoka kvaliteta prikazane igre, posebice među dobitnicima pehara koji su u prosjeku išli debelo preko 600. Rezultat je to ne samo raspoloženih kuglača već i (napokon) dobro pripremljene kuglane koja bi u ovakvom izdanju trebala biti ne češće već uvijek.
2. HKL - 6. kolo

DVOSTRUKI „BREAK“

 

Drugoligaški derbi vodećih i neporaženih momčadi, Zanatlije iz Kutine i čakovečkog Željezničara, ponudio je gotovo sve što se od jednog derbija traži – grč, nervozu, neizvjesnost, preokret. Nedostajala je samo kvalitetna igra. Međutim, kako je i pored takvog slabijeg izdanja Željezničar na kraju večeri bio onaj koji je slavio, postignute brojke gledat ćemo kroz perspektivu nove pobjede. Oba sastava odigrali su svoju daleko najslabiju utakmicu sezone, a posebno iznenađuje blijedo izdanje domaćina iz Kutine (3176), kraj kojih i skromnih momčadskih 3269 drva Željezničara izgleda kao ozbiljna cifra. S obzirom na krajnju razliku od 93 čunja pa i 6-2 u poenima, lako bi se mogao steći dojam da je Željo do pobjede stigao gotovo rutinski. No to bi bila posve pogrešna predodžba jer bilo je vrlo čupavo. Na samom startu, Pradrag Turk i Zoran Jagić zadali su glavobolju svojim suigračima i simpatizerima budući su obojica izgubili duele pa je Zanatlija poveo sa 2-0 i 34 plusa. Ne bi toliko bolio taj zaostatak da on nije ostvaren na vrlo niskim razinama, što se posebice odnosi na Predraga Turka koji je poen izgubio od Bedića sa 525-531 pri čemu je u zadnjem setu srušio tek 117. Zoran Jagić (530) je odmah na početnoj stazi otišao na minus 23, da bi potom okrenuo setove u svoju korist (2-1), ali nije mogao ispratiti Podvaleja (558) u završnici. U srednjoj dionici nikakvih dilema nije bilo kod Ninoslava Mikaca koji je sa 550 donio i poen te poplatio dugovanja svojih suigrača okrenuvši čunjeve na stranu Željezničara. Ključnim se pokazao duel koji je dobio Stjepan Jagić (546) protiv De Bone (545) i to nakon što je baš poput svog sina već po 30 kugli bio na minus 20. Pred zadnji blok rezultat od 2-2 i samo 10 razlike za Željo nudio je napeti finiš. I bilo je tako, ali svega dvije staze, da bi se potom razmahao Bojan Košak odigravši završnicu (166+162) u maniri velemajstora te je sa 587 čunja praktično sam riješio pitanje pobjednika večeri. Za konačnih 6-2 pobrinuo se Bojan Kuzma (531).

Pobjedom protiv direktnog konkurenta i to na njihovim stazama Željezničar je stekao prvi „break“, a kako je istovremeno prvi poraz sezone doživio i drugi Zanatlija, onaj iz Siska, Željo je ostao usamljen na vrhu. Iako gledajući tablicu dva boda prednosti ne bismo možda mogli označiti kao nedostižnu razliku, igra kako Željezničara tako možda još više i ostalih konkurenata odaje dojam da se na pehar polako već može gravirati ime prvaka.
3. HKL - 5. koloŽeljezničar 2 je remizirao u dvoboju protiv Varteksa. Susret dviju najmlađih momčadi lige protekao je u izjednačenoj igri te obilovao kardinalnim grešaka i propustima. Za razliku od Prosvjetara, Željo je dobio četiri duela, ali je na kontu na kraju dana imao šest drva manjka.

Tih par čunjeva minusa prije svega su posljedica nevjerojatnog broja „ribica“ (46!!!!) pri čemu su i oni najbolji imali u statistici po barem pet kugli bačenih u bunar. Od tolikog broj promašaja najpamtljiviji su uvijek oni u predzadnjim hicima s potencijalom prelaska na punu postavu, a kojih si je baš svaki igrač priuštio barem po jedan-dva. S druge strane, Varteks može žaliti nad neshvatljivim potezima Luke Hojskog koji je u zadnje tri kugle svog nastupa, igrajući na punu postavu, trebao svega sedam čunjeva za poen da bi ih u konačnici uspio srušiti tek pet. Kuglači Željezničara na ovoj su se utakmici podijelili u dvije grupe – onu vrlo vrlo dobru (3x 550+) i onu slabašnu. Ujednačenu trojku pozitivno istaknutih predvodio je Luka Štrukelj (554), a u stopu su ga pratili Matija Vikert (551) i Denis Košak (550). Uz njih poen je uzeo i Stanislav Štrukelj, ali sam niskih 511. Braća Turk još za koje drvo lošiji, uz raritetnu pojavu posljednju sezonu i pol da je Nikola (510) bio ispred Zvonimira (502).


04.11.2014.

2. HKL - 5. kolo

ŽELJO OBRAO VRHNJE

 

Subotnje prohladno popodne nije bilo preveliki mamac da se čakovečki stadion osobito napuni ni izvana ni iznutra. Bjelovarska Sirela nije se pokazala niti kao magnet za gledatelje, a još manje pa kao dostojan protivnik Željezničaru koji je ubilježio još jednu maksimalnu pobjedu od 8-0 uz 184 razlike. U uvodnih pet kola Željo je čak tri puta svoje protivnike ostavljao na nuli, a u dva u navrata gubili tek po poen. Teško da može biti impresivnije pogotovo kad se tome pridoda prosjek od preko 3400 (točnije 3425), dok s druge strane niti jedna ekipa u ligi do sada tim brojkama nije  bila ni blizu, a kamoli da bi držala tako visoki prosjek. Cijelog dana samo dva zanimljiva duela, sve ostalo kuglači čakovečkog kluba dobivali su lakoćom. Zoran Jagić (578) i posebice Ninoslav Mikac (579) svoje su direktne suparnike, Rosandića (558) i Spahića (575) slomili tek u posljednjem setu ne dopustivši tako bilo kakvu eventualnu neizvjesnost. Kompaktni domaći kvartet po učinku činili su još Bojan Košak (578) i Predrag Turk (573), dok je posljednji blok iznjedrio dva uvjetno rečeno ekstrema. Stjepan Jagić sa 592 čunja ponovo je na zidu kao igrač utakmice, dok je Tomislav Tvarog unatoč vrlo dobroj igri i 566 drva neznatno zaostao za suigračima. Nakon što su s „magna cum laude“ apsolvirani klubovi sa samog dna tablice, Željezničaru po blagdanskoj stanci predstoji prvi pravi izazov. U subotu 08. studenog put ih vodi na megdan drugoplasiranoj Zanatliji iz Kutine, koja također ima do sada stopostotni učinak, no ne i tako uvjerljivu igru. Eventualnom pobjedom Željezničar bi napravio dobre temelje da već do Božića pitanje prvenstvene titule stavi „ad acta“.

3. HKL - 3. i 4. kolo


 • Prve bodove ubilježili su i kuglači Željezničara 2 te se odmah lansirali u sredinu ljestvice. Sa 6-2 i 149 razlike stradala je na gostovanju posve nekonkurentna Ivančica. Izrazito niske brojke u prvoj polovici utakmice pa je tako Katarina Rašperger poen uzela sa 474 (Hudoletnjak 463), dok je Nikola Turk (504) izgubio od Rogine koji je unatoč tek 516 čunjeva bio i najopasniji igrač Ivančice. Kraj takvih cifri 529 drva Stanislava Štrukelja djelovalo je kao ozbiljno ostvarenje, u svakom slučaju i više nego dovoljno za vodstvo Želje od 2-1. U nastavku sva tri igrača Željezničara u čunjevima su bila jača od protivnika, ali se Denisu Košaku (530) omaklo da od Šoštara (511) izgubi na setove. No, pitanje pobjednika nije bilo upitno jer je napokon prvu (i jedinu za sad) pravu partiju odigrao Luka Štrukelj (556), donijevši sam pola ukupne razlike. Iako konačne brojke možda ne bi tako sugerirale, u duelu je maksimalno uvjerljiv bio i Zvonimir Turk (524).


 • Tjedan kasnije, u čakovečkom dvoboju Željezničara 2 i Zanatlije na kraju su uvjerljivo sa 6-2 i 89 plusa slavili potonji. Međutim i ova utakmica je obilovala velikim promjenama rezultata. Zanatlija je preko Franje Žarkovića (558) i Mladena Kovača (518) povela sa 2-0 protiv braće Turk, od kojih je onaj mlađi, Zvonimir bio neusporedivo bolji od starijeg Nikole (536-479). Željo se u srednjoj dionici vraća i izjednačuje na 2-2. Denis Košak (529) bio je bolji od Franje Gosarića (523), a Luka Štrukelj (545) od Franje Posavca (530), no ostala je razlika od 40 drva na računu Zanatlije. Završnicu je obilježilo sučeljavanje Damira Grašića i Matije Vikerta koji su obojica bili na visokoj razini. Iako je iskusniji Grašić dobio poen za Zanatliju, pljesak su za svoju igru zaslužili i jedan i drugi budući su srušili 579 odnosno 571. Zanatlijinu pobjedu uvjerljivom je učinio Jurica Petković (541) koji je obilato naplatio još jedan slab rezultat kod Željezničara autori kojeg su Stanislav Štrukelj (245) i Katarina Rašperger (255).
Prvenstvo parova MKSa


PUNA VREĆA MEDALJA ZA TURKE I JAGIĆE

 

Prvenstvo parova MKS-a obilježili su predstavnici Željezničara koji su zauzeli sva vodeća mjesta. Članovi familije Turk i Jagić odnijeli su ukupno četiri medalje i to sve tri boje, a da pritom nitko nije nastupao sa svojim ocem odnosno sinom. Igrajući zbog poslovnih obveza u specijalnom terminu prije svih, Predrag Turk (613) i Zoran Jagić (571) unaprijed su postavili letvicu previsoko za sve protivnike te im se već po njihovom nastupu mogao uručiti pokal pobjednika. Stepenicu niže, ali u brojkama miljama daleko, ostali su Stjepan Jagić (579) i Tomislav Tvarog (546). Iznenađenje su Matija Vikert (561) te Zvonimir Turk (537) koji su se kao juniori popeli na najniže postolje i postali koliko pamtimo unatrag nekoliko desetljeća najmlađi seniorski nositelji nekog lokalnog odličja. Za samo čunj viška nadjačali su četvrtoplasirane Bojana Košaka (558) i Ninoslava Mikaca (539) koji su ujedno i razočarenje ovog natjecanja. Vikert i Turk junior do uspjeha su došli srušivši brdo čunjeva u zadnjih nekoliko kugli (Vikert devetka u predzadnjem hicu, Turk osmica). Za razliku od njih, par Dubravčana u sastavu Dražen Cenko (551) i Saša Štefić (544) u posljednjim je kuglama ispustio najmanji pehar kada se Štefiću zatresla ruka pa je promašio predzadnju kuglu za prijelaz na punu postavu koja bi im anulirala tih tri drva minusa. Nekoliko čunjeva prekratki u borbi za postolje ostali su još i Mladen Grašić (555) te Bojan Kuzma (538).Na regionalnu završnicu plasirala su se prva dva para.

 

 

 • U nedjelju su juniori odradili prvi nastup svog regionalnog pojedinačnog prvenstva. Od naših predstavnika kuglanu u Bjelovaru najbolje je svladao Zvonimir Turk (556), a slijedili su ga Denis Košak (540) i Matija Vikert (537). Njih trojica trenutno drže 5., 6. i 7. mjesto, a šansu za dodatni napredak i proboj prema vrhu imat će kroz mjesec dana kada je na rasporedu drugi nastup koji se održava na čakovečkoj kuglani. Zbog mizernih 488 u Bjelovaru, Luka Štrukelj nažalost neće konkurirati za neki ozbiljniji plasman.22.10.2014.

2. HKL - 4. kolo


LAKOĆOM KROZ NOVSKU

 

Četvrto kolo ligaškog natjecanja nije donijelo ozbiljniju prepreku čakovečkom Željezničaru. Iako su se minulih godina znali iz Novske vraćati pognute glave, ove sezone rijetko im tko može parirati pa tako ispada da je do zapadne Slavonije bilo napornije putovanje nego sama borba za bodove. Željezničar je protiv Beline iz Novske slavio sa 7-1 uz 225 razlike. Domaćini su samo u prvom bloku bili ravnopravni suparnici koja dionica je završila sa 1-1 i nevelikih 23 plusa za našu momčad. Predrag Turk pokazao je karakter pravog kapetana kada je početnih 21 minusa iz uvodnog seta do kraja nastupa pretvorio u poen sa 35 drva viška pri čemu je s rezultatom od 581 čunja bio i igrač utakmice. Ninoslav Mikac nije se snalazio na neparnim stazama (122+127), ali je zato na onima parnima pronalazio svoju igru (152+153) što mu je donijelo vrlo dobrih 554, no ipak nedostatno i za dobivanje duela protiv Potočkog (566). Ako je u tim trenucima i bilo najmanje brige oko krajnjeg rezultata, smirenje je došlo vrlo brzo je su kuglači Beline u nastavku izgledali poput amatera i preostali kvartet domaćih igrača nije uspio u prosjeku srušiti ni 500 drva.  To je s druge strane omogućilo Željezničaru da i uz ne osobito dobru predstavu Tomislava Tvaroga (533) i Zorana Jagića (531) lakoćom dobivaju direktne dvoboje sa suparnicima, dok je dvojac Bojana bio znatno uvjerljiviji - Košak je srušio visokih 574, a apsolutno pozitivni dosadašnji dojam u klubu dodatno je popravio Kuzma sa 559 drva.

Kako svako kolo Željezničarov protivnik bude stepenicu više plasirani klub tako naredno, peto kolo, u Čakovec u subotu dovodi bjelovarsku Sirelu koja je peta odozdo na tablici te samim time ne vjerujemo da će biti imalo u mogućnosti ugroziti upis novih bodova za Željo.
3. HKL - 2. kolo


Najčvršću igru među trećeligašima trenutno prema predviđanjima pokazuje Dubravčan koji je ponovo primjenio prošlotjednu formulu te izjednačenim nastupom petorice igrača uz jedan pozitivan bljesak mirno vodio dvoboj protiv Željezničara 2 od početka do kraja. Već u uvodu je prednost od 2-0 i teško dostižnih 116 razlike otišla na stranu Dubravčana. U srednjoj dionici bilo je naznaka da bi Željo mogao priprijetiti, no umjesto da koriste pružene šanse i prepolove zaostatak, Željo je otišao u još deblju dubiozu od 155 čunjeva pa je završnica bila čista formalnost. Ujednačeni Dubravčan činili su Josip Čižmešija (541), Zoran Vučenik (533), Branko Horvat (531), Saša Štefić (529) i Dražen Cenko (523) uz jedan „eksces“ na 581. U redovima Željezničara ponovo previše loših ili čak katastrofalnih (Nikola Turk 489, Rašperger 482, Luka Štrukelj 232) pa ni odlična partija Matije Vikerta (571) te vrlo dobri nastupi Zvonimira Turka (541) i Stanislava Štrukelja (278) nisu mogli donijeti ništa više od poraza 2-6 uz 128 minusa. Priliku za prve bodove Željo 2 tražit će kod Ivančice


14.10.2014.

2. HKL - 3. kolo


ŽELJO SUVERENO

 

Treće kolo i treća uvjerljiva pobjeda za Željezničar. Jedina novost ogleda se u činjenici da je u subotnjoj utakmici izgubljen prvi ovosezonski poen pa je krajnji rezultat glasio 7-1 uz 121 čunj viška. Varaždinska Cesta kao novajlija u ligi pokazao je vrlo dobru predstavu srušivši prosjek od preko 550 po igraču (3303), no za sada ove sezone Željo se ne spušta ispod 3400, točnije 3424 ovom prilikom. Posebno impresivan dio igre Željezničara bio je njegov uvodni dvojac. Predrag Turk kao „patnik“ te Ninoslav Mikac kao rezerva iz minulog kola otvorili su dvoboj sa prosjekom iznad 600. Veći je doprinos u tome bio onaj kapetana Turka koji je ujednačenim setovima srušio iznimnih 617 drva, dok je Mikac unatoč slabom ulasku (125)  povezao tri vrhunske staze te stigao do 592. Njihovi protivnici, Stjepan Vrček (569) te Srećko Hojski (545) nisu mogli pratiti takav ritam. Zoran Jagić (569) tri je dosadašnja nastupa odigrao u čunj razlike, pri čemu mu je ovo bilo uvjetno rečeno najslabije izdanje, a svoj subotnji duel riješio je dobivši prva tri seta pa je Balažinec usprkos većem broju čunjeva (576) ipak morao Jagiću stisnuti ruku. Neobičnu prezentaciju je pružio Tomislav Tvarog. Prvu i posljednju dionicu rušio je po 153, no mizernih središnjih 239 u zbroju mu je donijelo ukupnih 545, što je svejedno bilo i više nego dovoljno za poen protiv Pintarića (503). Peti individualni duel uzeo je Bojan Košak (564) nadoknadivši kroz zadnju stazu 16 minusa protiv Stanka Dugog (550). Početak pa igre Stjepana Jagića (280) nije davao naznake da će upravo on kao majstor domaćih staza biti taj koji će „okaljati“ savršenu ekipnu statistiku, no svega 257 u nastavku rezultiralo je počasnim poenom za Cestu kojeg je osvojio Borčak (560).

Na tablici nema promjena na vrhu - Željo vodi, a nadalje ga bez bodovnog zaostatka prate Zanatlije iz Kutine i Siska, dok drugi ambiciozni konkurenti tonu. Istini za volju, Željo je do sada imao vrlo lagan raspored, jer ako pogledate tablicu od dna prema gore, upravo je to i redoslijed dosadašnjih protivnika. A isto će se nastaviti i nadolazećeg vikenda kada Željo gostuje kod Beline u Novskoj.


3. HKL - 1. kolo


Druga momčad Željezničara teško je, sa 7-1 i 136 minusa, poražena kod Elektre iz Križevaca. Jedini poen za mlade Željezničare djelo je Matije Vikerta (528), dok je Zvonimir Turk sa 529 bio njihov najbolji pojedinac i jedini koji je mogao eventualno dodatni ublažit poraz. Za novi klub debitirala je Katarina Rašperger (524), a sukladno predviđanjima priliku je uslijed loše igre Nikole Turka (350) u gotovoj završnici dobio i njen unuk Manuel Korent (110). Od Denisa Košaka (518) te Stanislava Štrukelja (504) očekivao se veći doprinos iako u ovoj utakmici zbog vrlo solidne igre Elektre (3199) to ne bi imalo značajniji utjecaj na konačni ishod.
01.10.2014.

2. HKL - 2. kolo


DOMINACIJA SE NASTAVLJA

 

Željezničar i dalje melje svoje protivnike. Novo „nulovanje“ u subotu su prišili Koprivnici koju su na njenim stazama porazili sa maksimalnih 8-0, osvetivši im se tako sportski za prošlosezonski poraz. Ponovo je uz rezultat u poenima oduševila i momčadska brojka srušenih čunjeva od 3421 što je donijelo čak 220 razlike u odnosu na Koprivnicu. Iako pogled na finalne brojke to ne sugerira, Željo je probleme i to ozbiljne imao tokom prvog bloka. Nakon 90 hitaca nervozni Predrag Turk gubio je od mladog Bolića sa 2-1 u setovima i za čak 23 čunja (395-418), dok je Zoranu Jagiću neočekivano dobar otpor pružao Pigac (420-417). No, završni set prve satnice postavlja stvari na svoje mjesto. Junior Bolić puca pod pritiskom i ruši svega 109 drva što objeručke prihvaća Turk i u samo 30 kugli s učinkom od 152 na posljednjoj stazi pravi 43 čunja razlike za konačnih 547-527 u njegovu korist, pri čemu treba posebno istaknuti i krajnje nesvojstvenih osam promašaja Turka. Slična situacija istovremeno se dešavala i na susjednim stazama - Zoran Jagić 150 (ukupno identičnih 570 kao i u prošlom kolu), Pigac 120 i sa 2-0 vodstvom Željezničara uz 53 plusa utakmica je već praktično riješena. Eventualne dileme otklonili su u srednjoj dionici Tomislav Tvarog i Bojan Košak. Tvarog je doduše zbog lošeg drugog seta (113) imao na polovici igre velikih 29 minusa, ali ostale tri staze odradio je na izrazito visokom nivou (456) dobivši tako sa 569-554 Grošanića. Bojanu Košaku pa je očigledno koristila prošlotjedna „terapija“ među rezervama jer je ovom prilikom bio prvo ime susreta sa 591 drvom, hrpom devetki u čišćenje i igrom koja podsjeća na njegova najbolja izdanja. Posao su dovršili rutiner Stjepan Jagić (565) i novopridošli Bojan Kuzma koji je impresionirao pretežitim dijelom nastupa (456 u 90) zadavši tako sa ukupnih 579 čunjeva velike glavobolje treneru oko slaganja sastava ubuduće, jer, trebati imati na umu da je ovu utakmicu preskočio visoko pouzdani Ninoslav Mikac, dok Mladen Grašić kraj ovakvih brojki suigrača (i vlastitog neredovitog treniranja) nije ni na radaru za prvi sastav.

Stopostotni učinak u pobjedama za sada uspjevaju pratiti tek dvojica Zanatlija – onaj iz Siska te imenjak mu iz Kutine, no njih se ne doživljava kao legitimne suparnike u borbi za titulu i samo je pitanje kola kada će bodovno zaostati. S druge strane, jedini kakav takav konkurent, Lepoglava, već je nakon samo dvije tekme u minusu što je posljedica njihovog domaćeg neriješenog rezultata sa Zabokom. Interesantno je kako su čak četvorica prvotimaca Lepoglave bivši nositelji igre Zaboka pa ispada da su im bod otkinule zapravo njihove dojučerašnje omladinske rezerve.

Perfektni dosadašnji učinak Željezničar će pokušati održati i u dvoboju sa varaždinskom Cestom koji je na rasporedu 11. listopada 2014. od 15,30h. Cesta je novajlija u ligi, a unatoč činjenici da su prilično osnažili svoj sastav, u početna dva kola nisu uspjeli osvojiti ni boda. Stoga ne bi ni u subotu trebala doći pod znak pitanja pobjeda Željezničara, a jedino što se kladioniračima može ponuditi je oklada na broj poena koji će domaćini eventualno prepustiti na onu stranu Drave.
3. HKL


Neuobičajeno kasno sa svojim ligaškim prvenstvom ovog će tjedna započeti i međimurski klubovi koji se natječu u sklopu 3. lige sjever. Čakovečki Željezničar je pred sezonu bio u dilemi da li da svoju drugu momčad uopće ostavi na životu. Unatoč djelomičnom nezadovoljstvu i pristupom i rezultatima, odlučili su omladincima dati još jednu šansu. Trener je pred njih postavio zadatak plasmana među pet momčadi što se iz trenutne perspektive čini mrvicu nerealnim. No, istina je kako je krajnje vrijeme da braća Turk, Vikert, Košak te prezimenjaci Štrukelj postanu momčad te realiziraju svoj talent i mogućnosti koji su se do sada svodili pretežito na bljeskove. S obzirom da je ekipu napustio Goran Vrček, mjesto je u kadru popunila Katarina Rašperger koja bi trebala donijeti dozu iskustva te ujedno biti i svojevrsni mentor svome unuku  koji će zasigurno dobit poneku priliku, možda već i u uvodnom kolu kada protiv Elektre iz Križevaca na njihovom terenu objektivno nemaju velike izglede.25.09.2014.

2. HKL - 1. kolo


SAVRŠENO OTVARANJE

 

Igrom u prvom kolu netom započete sezone čakovečki Željezničar autoritativno je dao do znanja svima što ih očekuje kada nogom kroče na njihovu Mladost – maksimalnih 8-0 protiv Ciglenice, okruglih 300 razlike te čak 20,5-3,5 u setovima poruka je budućim protivnicima da svaku nadu u pozitivan ishod ostave još kod dravskog mosta. Iako je Ciglenica povratnik među drugoligaše pa kao takva možda i nije adekvatno mjerilo za snagu Željezničara, brojke ipak ne lažu. A one otkrivaju da su na premijeri sezone kuglači čakovečkog kluba srušili visokih 3482 čunja. Kada još istaknemo da je Bojan Košak utakmicu ispratio sa klupe za rezervne igrače, otvara se dodatni prostor za poboljšanje ionako respektabilnih momčadskih vrijednosti.

U domaćim redovima gotovo da nije bilo slabe karike, a još manje pa da bi se na igri osjetila nervoza prvog nastupa. Samo su dva duela bila donekle izjednačena, a i oni su u konačnici otišli na stranu domaće ekipe. Predrag Turk imao je na početku dvoboja opasnog konkurenta u najboljem pojedincu gostiju, Luki del Ponteu, koji ga je na polovici igre vodio za 14 drva pa se Turk morao pošteno oznojiti za konačni omjer od 585-577. S druge strane, Željezničarov debitant Bojan Kuzma imao je olakotnu okolnost što mu je suparnik bio najslabiji kuglač Ciglenice pa je i sa ne odviše dojmljivih 528 praktično bez poteškoća uzeo poen. Svi ostali direktni pojedinačni ogledi bili su jednosmjerna ulica. Ninoslav Mikac prenio je prošlogodišnju formu na domaćim stazama i u novo prvenstvo što se ogleda u njegovom učinku od 593 čunja. Uz Kuzmu drugi novajlija u momčadi, Tomislav Tvarog, potvrdio je već na predstavljanju pred domaćom publikom reputaciju koju je godinama gradio u ovoj ligi te mu je samo „nesuradljiva“ kuglana odnijela poneko drvo koje je na kraju nedostajalo da Tvarog (598) odmah u službenom debiju prebaci 600. Zato takve probleme nije imao Stjepan Jagić čija je ljubav s čakovečkom Mladosti u ovim poznim godinama naprosto procvjetala. 608 čunjeva na otvaranju lige pokazuje da glad za visokim dometima kod „Japice“ ne jenjava. Sin mu Zoran morao je ocu priznati premoć u internom ogledu unatoč vrlo zapaženom nastupu sa 570 srušenih drva. Osim golih cifri raduje i spoznaja o dobroj fizičkoj spremi najiskusnijih članova Željezničara jer su Stjepan Jagić i Predrag Turk upravo u drugom dijelu svojih nastupa sa 315 odnosno 314 čunjeva značajno napumpali svoje brojke.

Željezničar je u za sada krnjem kolu zasjeo na vrh tablice, a s obzirom na krajnje uvjerljivo slavlje s vrlo malo propuštenih setova nije izgledno da ga itko i preskoči u ovom trenu. U klubu se nadaju da će poredak biti isti i tamo oko Uskrsa 2015. Dalek je još put do cilja, tek je prva stepenica savladana, al start je oduševljavajući pa ako se po jutru dan poznaje….

Uvodna domaća zadaća ocijenjena je s odličnim, na redu je test u gostima i to upravo na mjestu gdje je prošle zime Željo učinio jedan od kobnih propusta. Jesu li naučili na vlastitim pogreškama vidjet ćemo u subotu popodne kada je na terminu susret u Koprivnici protiv istoimenog domaćina.
15.09.2014.

Pripremni periodPRVENSTVO PRED VRATIMA

 

Neobično tiho pripremno razdoblje približava se kraju – u subotu prvim kolom počinje nova drugoligaška sezona od koje Željezničar ima velika očekivanja. Cilj je samo jedan – naslov prvaka te kroz kvalifikacije pokušati ući u najviši rang. A na tom putu dvije su velike prepreke – Lepoglava kao glavni te usudili bi se kazati i jedini konkurent za titulu, a potom možda još i zahtjevniji problem u vidu usvojene reorganizacije lige. Ta reorganizacija, ukoliko se održi na snazi s obzirom da je izglasana malo kasno pa samim time i protivno postojećim propisima, u praksi bi značila smanjivanje prve lige na deset klubova što pa dovodi do nužnosti da na kvalifikacijama osim pet pobjednika regionalnih drugih liga sudjeluju i deveto te desetoplasirani prvoligaš, čime se situacija za napredovanje bitno otežava.

Željezničar kroz ove pripreme nije odigrao niti jednu prijateljsku utakmicu s nekim od klubova, forma se stjecala tek na treninzima te dva turnira na kojima niti jednom nisu nastupili u kompletnom sastavu pa je samim time natjecateljsko stanje momčadi prilična enigma. Nakon laganog debakla u Zalaegerszegu, turnir u Slovenskoj Bistrici ponudio je ponešto bolju krvnu sliku. Prije svega se to odnosi na Bojana Košaka koji je sa 569 čunjeva osvojio treće mjesto, dok je Stjepan Jagić s drvom manje bio odmah do njega. Ostatak društva nije se osobito proslavio gostujućim nastupom ni ovom prilikom – Ninoslav Mikac imao je 534, a Bojan Kuzma 532. 519 Tomislava Tvaroga i 515 Predraga Turka posebno ne zvuče dobro. Ali, to sve pada sada u zaborav i okrećemo se prvenstvenim utakmicama. Na samom početku idealan suparnik za razbijanje grča i treme – povratnik u ovu ligu Ciglenica dolazi na čakovečku Mladost i ne bi smjelo biti prevelikog upitnika oko pitanja pobjednika već tek eventualno oko toga kojim će brojčanim omjerom isti biti izražen. Za sve koji planirate pohoditi Željezničarove domaće susrete skrećemo pažnju na malu promjenu dosadašnjeg ustaljenog termina koji će ove sezone biti subotom od 15,30h.

25.08.2014.

Pripremni period


AKVIZICIJE KAO POJAČANJA


Jubilarno 50. izdanje kuglačkog Göcsej Kupa koji se odigrao u madžarskom Zalaegerszegu ni ove godine nije prošlo bez sudjelovanja klubova iz našeg podneblja. Nekada vrlo respektabilan turnir na kojem su redovito igrale i ekipe iz lige prvaka sa svojim zvijezdama posljednjih se godina rapidno srozava na znatno niže grane pa je tako i u svom slavljeničkom izdanju ponudio vrlo skromnu i konkurenciju i rezultate. Čakovečki Željezničar branio je prošlogodišnje treće mjesto momčadski te naslov u pojedinačnoj kategoriji, no njegovi kuglači ovog ljeta nisu se uspjeli približiti ponavljanju niti jednog od tih uspjeha. Iako su nastupili u donekle šarenom sastavu, imena poput Turka, Mikaca, Košaka i Tvaroga trebala su garantirati učinak bolji od krajnjih 3123 čunjeva. A upravo je potonji, Tomislav Tvarog, u svom neslužbenom debiju za svoj novi klub bio ujedno i njegova najjača karika sa cifrom na razini od 540-ak drva. Nakon pola godine administrativne kalvarije oko registracije, priliku za prvi nastup u Željezničaru dobio je i Bojan Kuzma (527) koji je spojio dva dijametralno suprotna „poluvremena“ (231+296). Rana faza priprema, teške noge i ruke te tradicionalna ljetna sparina kuglane u Zalaegerszegu nisu bili od osobite pomoći ostalima pa su im i brojke neadekvatne njihovim uobičajenim mogućnostima.

U znatno boljem izdanju predstavili su se igrači Prosvjetara koji su bili najistaknutiji predstavnici od hrvatskih klubova. Sa 3182 drva ostali su na čunj do najniže stepenice postolja, odnosno jednu postavu do drugog mjesta. Kod Prosvjetara također je novopridošli kuglač prednjačio učinkom. U premijernom izlasku na staze u bojama novog kluba Igor Maček je srušio vrlo respektabilnih 568 čunjeva, čime je i on osobno, baš kao i momčad u kompletu, bio za drvo prekratak da uzme najmanji pehar u pojedinačnoj konkurenciji. Solidnom igrom mogli su se pohvaliti i Stjepan Blažek te Emil Horvat, dok je još jedna akvizicija, Nebojša Žnidarić, zatvorio kvartet najuspješnijih sa 522. Iako je početak prvenstva udaljen još mjesec i pol dana, Prosvjetar je na kvalitetan način izazvao Dubravčan s kojim se predviđa da će voditi glavnu riječ po pitanju naslova prvaka u trećoj ligi. Dečki iz Donje Dubrave treću su godinu zaredom krenuli u brušenje forme na koprivničkoj kuglani gdje će i ove sezone biti domaćini, a prve naznake forme očekujemo tokom rujna kada će i krenuti prijateljski ogledi.

Za kraj da dodatno potkrijepimo navode iz naslova ističemo da je na Göcsej Kupu sudjelovao i praktično jedini konkurent Željezničara u ligi, Lepoglava, međutim isto se tako nisu osobito proslavili srušivši ispod 3100, ali je zato njihov novi član, Čakovčanin Bojan Plevnjak, interno klupski dominirao sa 544 drva.

 

 VELIKI INTERES ZA KUGLAČKI KAMP

 

U sklopu već dobro ukorijenjenog programa Zajednice sportskih udruga grada Čakovca pod sloganom „Svaki tjedan – sport jedan“  i ljetos je zahvaljujući KK „Željezničar“ održan kuglački kamp na koji se prijavilo preko 40 sudionika osnovnoškolskog uzrasta. Kroz četiri dana druženja na stazama klinci su podučavani o osnovnim pravilima i tehnikama kuglanja, a kako bi se osiguralo da prve korake nauče od najboljih, kamp je vodio prošlogodišnji državni viceprvak Bojan Košak uz asistenciju državnog juniorskog prvaka Matiju Vikerta, dok je sve pod budnim okom nadzirao nezamjenjivi Dragutin Ceilinger. Posljednjeg dana tradicionalno je održano natjecanje polaznika kampa koje je pobudilo najviše emocija i užitka kod djece. Igralo se i pojedinačno, a i momčadski narodnim načinom. Najuspješniji je bio Antonio Vuk koji je samo za čunj nadjačao Andrijanu Ignac, dok je treće mjesto zauzeo Bruno Halabarec.


 • Kuglački kamp glavno je i jedino mjesto na kojem se djeca mogu zainteresirati za ovaj sport, a oni koji su u njemu otkrili radost igre omogućuje se da i nadalje tokom cijele godine polaze redovite treninge u sklopu KK „Željezničar“ Čakovec. Stoga se pozivaju svi koji se žele kuglanjem baviti da se priključe treninzima na čakovečkoj kuglani Mladost u terminima utorkom i četvrtkom od 19 do 20 sati.
14.07.2014.

Prelazni rokŽELJO OSZNAŽIO REDOVE

 

Prvi čin predstojeće natjecateljske sezone okončan je istekom posljednjeg dana prelaznog roka. Svi zatraženi prelasci odobreni su od strane komisije županijskog saveza pa sada sa sigurnošću možemo kazati u kakvim će sastavima, barem onima na papiru, klubovi dočekati jesenke dvoboje. Unutar međimurskih momčadi promet se je sveo na Željezničar i Prosvjetar, dok su Dubravčan i Zanatlija preskočili ljetnih „shoping“. I Željo i Prosvjetar akvizicijama su dali naslutiti da obje ekipe pucaju visoko, čak štoviše, na sam vrh, naravno svatko u svojem rangu. Željezničar je nakon pola godine natezanja na relaciji nacionalnog kuglačkog saveza i svjetske organizacije napokon uspio ishoditi i dobiti odobrenje za registraciju Bojana Kuzme. Kuzma je do minulog Božića bio član slovenskog drugoligaša KK „Radenci“, a iako je cijele 2014. godine već trenirao u Čakovcu te često i putovao s momčadi na utakmice, zbog lošeg odnosa HKS-a i NBC-a, čisti papiri za njegovu registraciju stigli su tek krajem lipnja. Radi se o igraču koji iz slovenskih liga stiže sa solidnim pedigreom u vidu ligaškog prosjeka koji se vrtio oko ili čak i iznad 560 čunjeva, međutim kako će se Kuzma uspjeti adaptirati na nešto zahtjevnije staze u Hrvatskoj, posebice nakon polugodišnje pauze, predstoji nam da vidimo pa ćemo tek kroz određeni period biti pametniji u ocjeni uspješnosti ovog transfera. Zato bi s druge strane Tomislav Tvarog trebao istog trena donijeti ako već ne dimenziju više, onda svakako dodatnu stabilnost i širinu u momčad. Tvarog je manje-više cijelu svoju dosadašnju karijeru proveo u Lepoglavi s kojom je godinama bio jedan od najtežih suparnika Željezničaru. Iako je Tvarog neprestano među 10-15 najboljih kuglača regije, najbolje trenutke do sada pameti iz sezone 2009./2010. kada je bio treći igrač lige te ujedno i najbolji sportaš grada Lepoglave za 2010. godinu. Minule sportske godine Tvarog je zabilježio solidan prosjek od 555 gostujućih drva, ali i čak 582 domaćih čunjeva po utakmici. S obzirom da iz prve momčadi Željezničara nitko nije otišao, svi željni igre morat će opasno gristi na treninzima i pokazati da su upravo oni ti koji između širokog klupskog kadra zaslužuju svoje mjesto kao starteri. Što se tiče igrača koji su predodređeni za drugu momčad, Željezničar je ostao bez Gorana Vrčeka koji se na osobni zahtjev pridružio Varteksu. Varaždinec Vrček svima se u klubu duboko zavukao pod kožu, ali objektivne životne okolnosti onemogućile su ga u aktivnijem sudjelovanju u radu kluba protekle godine te je upitno koliko će on i ubuduće biti zaozbiljno u natjecateljskom kuglanju pa stoga ovaj gubitak njega kao igrača trenutno djeluje više kao papirnati, dok će mu vrata Mladosti i Željezničara i ubuduće uvijek biti otvorena. S obzirom da se Luka Štrukelj vraća akademskoj zajednici, odlaskom Vrčeka pod znak pitanja bilo je dovedeno funkcioniranje rezervne momčadi Željezničara. Njezinu opstojnost na neki način je omogućila Katica Rašperger koja je pristigla iz Prosvjetara i koja će se tako unutar iste momčadi ujedinit sa svojim unukom. U suprotnom smjeru, put Prosvjetara, Željezničar je izdao brisovnicu za Nebojšu Žnidarića. Osim Žnidarića, Prosvjetar je potpisao i Igora Mačeka iz Zaboka koji se tako nakon nekoliko zagorskih sezona vraća u međimursko kuglanje. S njima dvojicom Prosvjetar ima momčad koja ravnopravno može ući u dvoboj za titulu s Dubravčanom. Eventualni potencijalni problem može se javiti u gužvi unutar kluba i željom svih da manje-više redovito igraju što se može potom reflektirati bilo kroz nezadovoljstvo pojedinaca bilo kroz kompromisno rotiranje momčadi.

Za kraj spomenimo i prelaske još dvojice međimurskih kuglača, oca i sina Plevnjaka koji su iz Zaboka prešli u Lepoglavu gdje su se ujedinili sa svojim nekadašanjim suigračima (Pokrivač, Zlatko Turk). Lepoglava je tako postala preslika Zaboka od pred par godina koji je s gotovo identičnim kadrom najavljivao pohod na vrh, da bi se u konačnici pozicionirao u sredini tablice. Lepoglava bi trebala biti jedina iole ozbiljnija prijetnja Željezničaru u nadolazećoj sezoni, iako je će teško moći kompenzirati odlazak trojice do sada stožernih igrača. Osim Tvaroga koji se pridružio Željezničaru, klub je napustio i Stjepan Vrček koji će od jeseni igrati za Cestu, dok je oproštaj od kuglanja najavio Stjepan Špac. Zanimljivo da su sva trojica u Lepoglavi „domaći dečki“, a da su sva trojica osobno inzistirala na odlasku odande i to u direktne suparnike. Radi li se o iskazivanju nezadovoljstva zbog politike kluba i brojnog dovođenja kuglača sa strane ili je nešto drugo trulo u „državi lepoglavskoj“, problemi su kojima će se pozabaviti oni sami.

©ANdRIJA