Najave...
Dugo toplo ljeto..
.


Kuglački portal
FIQWNBA-NBCVijesti...                                            optimized for Mozilla Firefox


13.06.2017.


PH - sprint i tandem - seniori


HRPA MEDALJA ZA ŽELJEZNIČARE

 

Organizacija državnog prvenstva u relativno novim disciplinama, sprintu i tandemu, na čakovečkoj kuglani Mladost pokazala se kao pun pogodak. U dva dana natjecanja Željezničari su uzeli praktično pola odličja, doduše za savršenu priču nedostajalo je da barem jedna od tih medalja bude ona najsjajnija.

Subota je bila rezervirana za pojedinačnu, izrazito dinamičnu disciplinu sprinta. Kroz kvalifikacije čak četvorica čakovečkih igrača plasirala su se u razigravanje do završnice, dok je na početnoj stepenici zapeo tek Bojan Plevnjak. Osmina finala donijela je odmah duel timskih suigrača u kojem je Tomislav Tvarog kroz dodatnu igru eliminirao Franju Gosarića. Prvu prepreku preskočili su i Predrag Turk te Luka Hojski. Potonji je u četvrtfinalu krajnje dekoncentrirao odradio „pripetavanje“ te ispao od kasnijeg brončanog Filipa Seldara iz Zaboka, dok su Turk i Tvarog napredovali do polufinala. Tu je bio kraj za Tvaroga kojeg je izbacio Stjepan Vrček, dok je Turk „osvetio“ Hojskog te na dramatičan način okončao dan Sedlaru. U vrlo kvalitetnom finalu Stjepan Vrček je kao najkonstantniji igrač cijelog dana posve zasluženo uzeo titulu prvaka dok se Predrag Turk morao zadovoljiti srebrom. Poraženi polufinalisti, Tvaog i Sedlar, svoje su kolekcije podebljali broncama.

U nedjelju su na rasporedu bili tandemi. Prva žrtva kup sustava bio je par Gosarić-Plevnjak kojeg su u osmini u svlačionicu poslali kuglači varaždinske Ceste. U „Željezničarovom“ četvrtfinalu Hojski i Kolarić podlegli su pritisku iskusnijih Turka i Tvaroga te se oprostili od daljnjeg takmičenja. Turk i Tvarog prošvercali su se preko tandema Crikvenice sve do finala, ali ondje su morali priznati premoć paru koprivničke Podravke Miroslavu Šašku i Ivici Uremoviću koji su postali novi državni prvaci. Momci iz Željezničara slave srebro, dok su dvostruki brončani tandemi iz Crikvenice.

Napeti dueli, prava sportska atmosfera u kojoj se pljeskom nagrađivao svaki dobar potez te u konačnici i rezultatski uspješan vikend najbolji je mogući završetak službenog dijela kuglačke sezone za međimurske kuglače.


Kup RH - 1/8 finala


ZAPREŠIĆ OPET PREJAK

 

Kuglice su kod ždrijeba ponovo spojile Zaprešić i Željezničar u utakmici Kupa RH. Pošto su oba sastava tijekom ove sezone bila u istom rangu natjecanja, susret osmine finala igrao se na neutralnoj kuglani. Malo je iznenađenje što je odabir pao na koprivničke staze, ali očito je Zaprešić gajio određeni respekt prema Željezničaru i s dozom opreza gledao prema mogućnosti da se igra u Varaždinu. Kao što se ispostavilo, ni dvoboj u Koprivnici nije prošao bezazleno po njih. Iako je Zaprešić bio izraziti favorit, morali su se dobro pomučiti da osiguraju prolazak dalje koji je na kraju bio izražen pobjedom od 6-2 i 132 razlike.

Na prvi pogled suhoparne brojke ne odaju dojam neke izjednačene borbe, no zbivanja na stazama su bila ponešto drugačija. Željezničar je iznenadio na startu. Preko svog najboljeg pojedinca sa kraja sezone, Ninoslava Mikaca te ukupno gledajući ponajjačeg igrača godine Tomislava Tvaroga,  Željezničar je poveo sa 2-1. I Mikac i Tvarog napete duele su dobili u zadnjoj kugli – Mikac je sa 593-590 savladao Maneva, a Tvarog omjerom 551-549 Bogdanovića, obojicu inače državnih reprezentativaca. No, uz prednost u poenima bio je tu za Željo i minus kroz ukupne čunjeve (63) koji je nakupio Bojan Plevnjak (522) u odnosu na Bolanču (589). Takav razvoj utakmice otvarao je Željezničaru šansu da pokuša doći do još dva individualna poena pa se preko remija od 4-4 uz omjer setova od barem 12,5-11,5 provući korak dalje. Držao je Željo priliku otvorenom do same završnice, prije zadnje staze još je postojala mogućnost za napredovanje, ali su za takav neočekivani rasplet sva tri čakovečka kuglača trebala uzeti set u svom dvoboju. To se naravno nije dogodilo, ali barem je Željezničar časno okončao sezonu. Zaprešić je odnio sve duele u finišu: Uzelac (591) je savladao Predraga Turka (558), Fridl (572) pokvario oproštaj Luki Štrukelju (555), a Mance (576) nije dopustio Luki Hojskom (556) da se u rijetkoj prilici igranja za prvu momčad dodatno istakne.  

Spuštanjem zastora na službena ekipna natjecanja ove sezone počinje razdoblje u kojem uprave dolaze u fokus zbivanja. Dojam je kako će Željo opet biti u nekoliko dilema. Pitanje koje se prvo nameće je da li ustrajati na održavanju druge momčadi, posebice u situaciji kada ju napušta kapetan Luka Štrukelj koji trbuhom za kruhom odlazi na zeleni otok, kada je neizvjesna situacija s dugoročno ozlijeđenim Matijom Vikertom, a uslijed čega je upitna širina kadra za izgurati ligu. Druga nedoumica je kako pristupiti natjecanju u novoj 1.B ligi i formiranju momčadi za istu. Brigu tu svakako zadaje neizvjesnost oko ozljeda Bojana Košaka pa i Zorana Jagića kao i potencijalne ponude konkurencije s kojima se suočavaju pojedinci. Ali prije svega treba usuglasiti klupske ciljeve i mogućnosti - da li odmah ganjati titulu što bi zahtjevalo dovođenje dodatnih igrača, a kojih iz klase garantiranih 570 prema trenutnom stanju na tržištu nema u regiji, da li ekipu popunjavati angažiranjem „došljaka“ u rangu 550 čunjeva, a koji onda kako je to bilo minulih desetljeća po „defaultu“ imaju prednost pred domaćim snagama ili pa žrtvovati sezonu dvije u sredini tablice te oslanjanjem na dosadašnje „drugotimce“, a uz podršku i vodstvo tri-četiri najkvalitetnija „prvotimca“,  ulagati u budućnost. Pitanja mnogo, ali srećom i vremena dovoljno za odraditi kvalitetan posao.


13.04.2017.

PH - veterani


BRONCA IZ SPLITA

 

Kuglana u srcu Dalmacije još jednom je za međimurske kuglače imala „obećane staze“. Točno desetljeće nakon što je na tadašnjem Mertojaku postao seniorski viceprvak države, Predrag Turk iz Željezničara je sličan uspjeh ponovio i na Poljudu – samo što je deset godina kasnije konkurencija veteranska. U oksimoronskoj kategoriji „mlađih veterana“ (do 65 godina) Turk je pokupio broncu sa srušenih 558 drva. Na pola igre čak 302 oborena čunja budila su ambiciju i za sam vrh do kojeg je ipak na kraju malo nedostajalo (Grubar 561, Bočina 574). Među 41 prijavljenim natjecateljem sudjelovala su i trojica Prosvjetara. Josip Šarić (488) bio je 25., Dragutin Danilović (482) zauzeo je 29. poziciju, a Stjepan Čuček (453) 36. mjesto.

Daleki put zato je znatno bolje iskoristio ove sezone njihov najbolji suigrač. Ilija Višić (540) je među vetaranima iznad 66 godina starosti ponovio uspjeh Turka osvojivši također treće mjesto na državnoj smotri. Ni njemu još sjajnija odličja nisu izmakla za mnogo (Ećim 544 i Bradarić 556), a kraj najbolje igre u pune (388) u obje konkurencije, falilo je malo preciznosti na pozicije u čišćenje.


Kako bi dodatno ilustrirali uspjeh čakovečkih kuglača istaknimo da su Turk i Višić jedini igrači koji su se umiješali među „domaće“ jer samo njih dvojica među prvih četiri svake kategorije nisu bili „Spliće“ pa se samim time možemo šaliti kako su oni prvaci ostatka Hrvatske ;-) .01.04.2017.


1.HKL - 18. kolo    i    3.HKL - 18.koloCRNI VIKEND ŽELJEZNIČARA

 

U manje od 24 sata razmaka Željezničar je doživio dva ogromna razočaranja kojima će ostati obilježena ligaška sezona nad kojom je posljednjim kolima u raznim rangovima upravo spušten zastor. Željo je ganjao dva dostignuća – rezervna momčad je u trećeligaškom okruženju ciljala na titulu prvaka, dok su prvotimci u elitnom rangu sanjali opstanak. U niti jednom od ta dva cilja Željezničari nisu ovisili sami o sebi, trebala im je „pomoć“ oko poklapanja rezultata drugih utakmica – i dobili su sa strane sve što su mogli, ali su propustili odraditi svoj dio posla.

Željezničar 2 se dobar dio tjedna usredotočio na to da li će Zanatlija protiv lidera Elektre nastupiti u punom sastavu te im pokušati učiniti uslugu, da bi kako se na kraju ispostavilo zaboravio da se njihova vlastita utakmica neće sama riješiti. Zanatlija je istrčao s najjačom postavom, igrali su motivirano i to je urodilo pobjedom od 6-2 uz 36 razlike što je značilo da je Željezničaru za titulu dostatan već i remi. Međutim, dok je Zanatlija preko Ivana Vukoje (540), Ivana Rođaka (534), Damira Grašića (527) i Franje Žarkovića (532) visoko poveo sa 4-0 te sigurno koračao prema uspjehu kojeg su na kraju potvrdili Mladen Grašić (547) i Jurica Perković (539), Željo 2 se u Koprivnici kod imenjaka jako mučio. Iako su od starta krenuli katastrofalno (Zvonimir Turk 473, Božidar Igrec 233, Nikola Turk 243), u drugom dijelu sezone njihov najbolji pojedinac, Luka Hojski (569) održavao je šampionske ambicije živima.

Unatoč zaostatku u poenima od 1-2, nešto sitno čunjeva (17) na strani čakovečke ekipe ulijevalo je optimizam jer em što je za koprivnički sastav već odigrao njihov najjači adut (Buzuk), em je naš Željo smatrao da u rukavu ima još tri asa (Štrukelj, Vrček, Kolarić). A kad ono – debakl. Luka Štrukelj još kako tako (525), ali Goran Vrček posve izgubljeno (507) te najveće razočaranje Igor Kolarić (498) baš nikako pa je na kraju visoki poraz od čak 1-7 bio neminovan. Željo tako nije potvrdio izlizanu tezu da se prvenstva dobivaju na malim utakmicama – jer osim što ih je u oba ovosezonska međusobna ogleda savladala Elektra, Željo je eto kada je bilo najpotrebnije u potpunosti zakazao i kontra suparnika iz donjeg dijela tablice pa samim time, usprkos nekoliko izvanrednih predstava tokom godine, nisu ni zaslužili da nakon deset godina naslovom prvaka ponove uspjeh svojih prethodnika.

Dan kasnije novo razočaranje. Prvotimci su u subotu tražili domaću pobjedu protiv Bjelovara koja bi ih približila željenom osmom mjestu na ljestvici. S jednim uhom i okom stalno su se pratili i gradski dvoboji Grmoščice te Medveščaka kao i onaj Osijeka te Kandita. I tu je sve išlo prema planu jer su naši provizorni suparnici na tablici, Medveščak i Kandit, u ranoj fazi ostali bez mogućnosti da osvoje bodove pa je i ovdje Željo znao da mu čak i remi donosi slavlje. A on je ostao nedostižan. Počelo je kranje zabrinjavajuće. Franji Gosariću (556) ovaj puta se ne može predbaciti što ga je savladao neusporedivo poznatiji i iskusniji Kasumović (579), ali se zato poen svakako očekivao od Predraga Turka. On pa je doduše nadjačao Šanteka u čunjevima (577-570) no duel je izgubio na setove (1,5-2,5). Posebno bode u oči druga izmjena koja je na samo 133-135 otišla na stranu Bjelovarčana.

Kroz srednju dionicu na pomolu je bio preokret. Tomislav Tvarog (557) nije imao dostojnog protivnika u Nikoli Košutiću (523) te poen uopće nije bio upitan, ali je rastrganom igrom s dvije crne rupe (127 i 132) Tvarog donio podosta drva manje nego što se od njega tražilo. Pravi triler priuštio je duel Ninoslava Mikaca i Vokšana. Mikac u prvom setu zaostaje 20-ak čunjeva i onda serijom od četiri vezane devetke u čišćenje baca Vokšana u nevjericu za 164-155. Na narednoj stazi Mikac zadnju kuglu na vezana drva šalje u prazno za samo „polovičku“ (133-133), a oduševljenje na tribinama izaziva osiguranim poenom u trećem setu kada na devetku Vokšana u posljednjem hicu Mikac odgovara na identičan način, k tome još i iz „kontra loha“ za 148-147. Do kraja je Vokšan čak bio i jači u čunjevima (587-594), ali kako je Turk poen na setvove izgubio tako ga je Mikac na isti način pa čak i s istom razlikom dobio.

Pred zadnji blok, u kojem je na kocki bila cijela sezona, Željo je imao dobitnih 2-2 i 11 drva plusa. Međutim nije išlo. Od starta te runde vidjelo se da će trebati pravi malo podvig za ostvarenje cilja. Uz hrpu nagradnih čunjeva bombarder Željko Košutić odigrava standardno visoko u Čakovcu (611), a pravi „dar-mar“ napravio je Luka Mijić od kojeg nitko ni približno nije očekivao rezultat od čak 602 (sa 7 promašaja). Kraj takvih brojki Željezničar je preko Bojana Plevnjaka (550) i Zorana Jagića (577) držao priključak sve do zadnjeg seta u koji se ušlo sa još uvijek dostižnih 30 minusa da bi se u samom finišu razlika dodatno povećala do konačnih 2-6 i 75 drva za Bjelovar koji je tako ispratio Željo u rang niže.                  

U dvije presudne utakmice Željezničaru bi i remiji bili dovoljni – da im je to netko unaprijed ponudio prihvatili bi objeručke – na kraju potencijalno odličan vikend pretvorio se u dvostruke „karmine“. Da stvar bude gora, u oba slučaja nisu odlučili čak ni bodovi već podredni kriterij – poen razlika koja se tokom cijele sezone tako često olako shvaća i ne mari se za nju pa se ponekad i nepotrebno ispušta poneki duel. 

Za Željo je tako ponovno bila kobna druga sezona u ligi, iako je od ove godine liga radi koncentracije kvalitete smanjena na samo 10 klubova pa je samim time i zadatak bio osjetno teži. Bez da radimo neke znatno dublje analize za koje će biti vremena čitavo proljeće, možemo konstatirati da je usprkos mnogim pogreškama i propustima  nenadoknadiv bio domaći poraz protiv Velebita jesenas. Pogledamo li na svjetliju stranu priče, Željo će zapravo formalno ostati prvoligaš, samo onaj „B“ razine. I to bi mogao biti natjecateljski nivo taman po mjeri čakovečke momčadi, a s obzirom da se radi o ove godine nanovo formiranom sustavu, za Željo ujedno posve novo iskustvo. Kvalitativno se radi o znatno primjerenijoj konkurenciji 12 klubova čija geografska granica se otprilike poklapa s rijekom Savom, u kojoj će biti i starih regionalnih poznanika (Lepoglava, Zabok, Sirela), bivših „A“ prvoligaša (Medveščak, Radnik), ali i slavonskih nepoznanica (Pakrac, Đurđenovac, Đakovo, Osijek, Virovitica) zbog kojih udaljenijih putovanja liga neće biti znatno jeftinija. Dok se na sjeveru tugovalo, jug je slavio – Mertojak (klub postoji tek 11 godina) donio je prvi naslov prvaka Hrvatske u Split prekinuvši tako višegodišnju dominaciju Zaprešića.

Što se tiče događanja tijekom proljeća, Željezničar još očekuje nastup u kupu RH, dok će neslužbeni dio pretpostavljamo obilježiti rekreativna sprint liga u Varaždinu. Do ljetnog prelaznog roka dovoljno je dugo vremena da kako klubovi tako i pojedinci formiraju buduće ciljeve te shodno tome iskombiniraju dostupni igrački kadar na tržištu.

21.03.2017.

1.HKL - 17. kolo


ŽELJO I DALJE VISI O NITI

 

Nakon pretposljednjeg kola Željo se nije pomaknuo niti za milimetar – niti je napravljen korak prema željenom osmom mjestu, ali što je još važnije niti pa je u najmanjoj mjeri ugroženo ostvarivanja tog cilja. Željo je gostujući kod Velebita tražio barem bod, remi je bio realna opcija, sastav je bio postavljen vrlo ofenzivno, ali stvari se na Plitvicama, gdje Velebit igra svoje utakmice, nisu rasplele prema zamislima čakovečkih kuglača. Domaćin je slavio sa minimalnih 5-3, a iako je razlika u čunjevima bila pozamašnih 110, Željo je bio u igri za remi gotovo do samog kraja. Željo je dobio tri izjednačena duela, a onaj koji se prema konačnim brojkama sam nudio kao na pladnju izmaknuo je krivnjom samih igrača Željezničara.

Već nakon uvodnih šezdeset kugli Velebit se odvojio na 40 drva plusa i Željo više u niti jednom trenutku nije bio blizu po ekipnom učinku, iako domaćin nije ostvario toliko kvalitetnu momčadsku cifru (3424) kao što to čini u zadnje vrijeme. Zoran Jagić (573) uspio se borbenom igrom obraniti od završnog pritiska Zrileta (567) za prvi poen Željezničara dok je Vidak (596) lakoćom ne samo izjednačio protiv kombinacije Gosarić (258) + Štrukelj (253) već i stvorio kapitalnu prednost za Velebit. Gosarić je obećavajuće krenuo (139), ali igra nije ulijevala povjerenje što se uskoro pokazalo u vidu tek 119 drva na sljedećoj stazi. Štrukelj je imao u rukama veće brojke, ali serija neshvatljivih promašaja (3 puta na kralja u nizu) odnijela je barem petnaestak čunjeva.

Srednju dionicu obilježio je Tomislav Tvarog koji je unatoč skromnijem ulasku (131) do kraja oborio 575 drva te nadjačao Juričevića (550) za drugi poen Željezničara. Tvarog je u drugom setu (113 u pune) kuglao maestralno, a njegovu koncentraciju te posljedično i još veći učinak upropastio mu je suigrač. Predragu Turku u subotu nije ništa polazilo za rukom, no dok se loš nastup svakome može desiti ono što svakako nije na nivou kapetana je neprestano nepotrebno gestikuliranje (mahanje) i stvaranje nervoze uslijed tehničkih problema s kuglanom (učestali prekidi zbog zaglavljivanja kugli) čime je najviše naštetio vlastitoj ekipi. Jer, ne samo da je takvim ponašanjem izbacio iz takta Tvaroga, već je zasigurno i sam sebi „pucao u nogu“. A to se najbolje ogledalo u rezultatu – Butorac je na pola igre imao 254, a vodio je uvjerljivih 2-0 jer je Turk oborio skandaloznih 236. Zamjena? Naravno, bila je neophodna pri takvoj igri, međutim ponovno se trener Žinić neshvaltjivo odlučio ne voditi sa sobom drugu rezervu (Vrček, Kolarić, Hojski…) pa Željezničar nije imao manevarskog prostora. Tako je Butorac sa nevelikih 532 i čistih 4-0 u setovima posramio Turka (503) i duel koji se je sam nudio i koji je trebalo ovako ili onako dobiti otišao je u vjetar.

Željo se unatoč takvom šoku nije predavao, Ninoslav Mikac i Bojan Plevnjak pokazali su se kao najjači međimurski par na utakmici, ali su s druge strane naletjeli na isto takve protivnike. Plevnjak je odradio ponajbolju tekmu od povratka u klub, ostvario zapaženih 569 drva no Mesić (603) je naprosto bio presnažan. Mikac je grizao do samog kraja i za to je bio nagrađen ne samo najvećim rezulatatom svoje momčadi od 583 već i što je puno bitnije tijesno izborenim poenom protiv Zubčića (576).

Prije posljednjeg čina prvenstva tri ekipe na dnu imaju jednaki broj bodova i kombinacija je mnogo. Teoretski, Željezničaru niti pobjeda, ma koliko visoka bila, ne jamči ostanak, ali istovremeno se paradokslano čak i porazom može uspeti na ljestvici te dohvatiti osmo mjesto na temelju bolje poen razlike. Primarni zadatak Željezničara biti će pobijediti Bjelovar. Utakmica potencijalno vrlo opasna jer Željo će nastupati pod pritiskom, dok Bjelovar realno ne može ni gore ni dolje, konačni ishod im nije od presudnog značaja pa će im i ruke biti opuštene, a znamo da su u takvoj situaciji protivnici uvijek najteži. Pošto ne ovise samo o sebi, simpatizeri Željezničara paralelno će pratiti i dva gradska dvoboja u kojem će navijati za Osijek protiv Kandita te za Grmoščicu protiv Medveščaka. Trzavice unutar momčadi u ključnom tjednu treba staviti pod tepih, glave skupa, a onda će i Bog da čuva Želju svog.

3.HKL - 17. kolo
Čakovečki Željezničar 2 rutinski je savladao Obrtnika iz Oroslavja. 6-2 i 103 razlike ne dočarava u najboljoj mjeri činjenicu koliko je Željo bio dominantan. Luka Štrukelj (565) i Luka Hojski (535) donijeli su sigurnih 2-0 i 78 drva plusa. Zvonimir Turk (553) podebljao je razliku za dodatnih 55 čunjeva da bi u zadnjoj rundi Igor Kolarić (559) „stavio točku na i“. Jeftino, za tri čunja uz 112 u završnom setu, izgubljen poen Božidara Igreca (515) te izrazito slab učinak Manuela Korenta (465) nisu bili kažnjeni osim u pogledu činjenice da Željo prvenstvo ne može osvojiti na poen razliku, ali ta opcija je ionako već i ranije otpala.

Zadnje kolo odlučuje o prvaku. Pole position ima križevačka Elektra čiji kiks željno iščekuje druga momčad Željezničara, a oba kluba odlaze na gostovanja. Da bi uopće mogli maštati o tituli Željezničar prvo mora savladati svog koprivničkog imenjaka. Ako se ispuni taj osnovni preduvjet sve će oči biti uprte u zbivanja na Mladosti gdje će Zanatlija biti posljednja prepreka Elektri. Ako će Zanatlija igrati u punom sastavu te motivirano, nije nemoguće da se Elektra „popikne“ i kući otiđe sa za njih „tek“ drugim po veličini pokalom.15.03.2017.


1.HKL - 16. kolo

ŽELJEZNIČAR KORAK BLIŽE OPSTANKU

 

Željo se ne predaje. Ne toliko kvalitetnim nastupima koliko borbenom i srčanom igrom praćenom glasnim navijanjem publike izborili su pobjedu u prvoj „biti ili ne biti“ utakmici. U iznimno napetom susretu direktan konkurent, osječki Kandit, pao je u samoj završnici sa ukupnih 6-2 uz okruglih 40 drva razlike. Važnost dvoboja stavio je dodatan pritisak na leđa kuglača obiju ekipa – Kandit bi pobjedom praktično osigurao ostanak, a misija Željezničara bila je uvaliti ih u probleme te sebi produžiti nadu u happy end sezone. U takvim okolnostima grč je bio prisutan gotovo kod svakog kuglača pa su brojke očekivano niže nego uobičajeno.

Željo nije dobro počeo, a bit problema ležao je pogrešnom odabiru startera – loše stanje i izdanje Luke Štrukelja večer prije za drugu momčad gurnulo je na staze Bojana Plevnjaka koji je tako napokon dočekao šansu na domaćoj kuglani. Međutim, blago rečeno nije ju iskoristio. U samo 60 kugli loše igre (259) skupio je čak 51 drvo minusa pa je Štrukelj (278) ipak morao ući kao „vatrogasac“ te uz poneku grešku donekle popravio ukupni zbroj. No, to je bilo puno premalo za igrača utakmice Marka Jeličića koji je sa 606 čunjeva donio veliku početnu prednost Kanditu. Istovremeno tešku bitku vodio je Predrag Turk s Rupčićem. Turk se oporavio nakon gubitka prvog seta (138-149) i preokrenuo tijek stvari dobivši preostala tri te sa 588 drva postavio kako se na kraju ispostavilo najjači rezultat dana kod Željezničara, ali što je još bitnije izjednačio stanje na semaforu na 1-1.

Veliki korak prema pobjedi učinjen je u srednjoj dionici u kojoj Željo odnosi oba poena. Dok je Zoran Jagić (566) unatoč jednoj slabijom stazi (125) lakoćom savladao kombinaciju Knežević-Vuka (518), Franjo Gosarić bio je u velikim problemima. Imao je Gosarić 291 na pola, ali to mu kraj 301 drva Šipalo nije donijelo ni seta. Zamjena staza i zamjena sekundanata donijeli su preokret pa je do kraja Gosarić uzeo oba seta i sa 569-559 donio Željezničaru velikih 3-1.

Ponesena dobrim razvojem događaja, „pohlepna“ publika počela je zazivati i čim uvjerljiviju pobjedu kako bi se poboljšala i poen razlika. Želje su bile jedno, a stvarnost u kojoj je Željo spašavao živu glavu nešto posve drugo. Ninoslav Mikac i Tomislav Tvarog krenuli su zaista loše, imali po 263 odnosno 255 na pola, obojica bili na 0-2 u setovima, a Kandit se u pojeidnim trenucima odlijepio na tridesetak čunjeva plusa. Srećom, gostima se ruka također stegla pa je jedna dobra staza Mikaca i Tvaroga  bila dostatna za razrješenje pobjednika. Predzadnju izmjenu Mikac pronalazi 154, a Tvarog još većih 163 drva i Kandit je doveden na rub poraza. Iskontroliravši samu završnicu, Tvarog s 555 dobiva Biloša (513), a Mikac (554) nije mnogo zaostao za Nedeljkom Jeličićem (564) te Željezničar slavi značajnu pobjedu od 6-2.

Dva kola prije kraja Željezničar ima jednako bodova kao Medveščak iza njega i Kandit mjesto iznad. Još dva boda biti će svakako potrebna i upitno da li će biti dovoljna, dok bi s dodatna tri bili mirni. Barem dio njih pokušati će skupiti u subotu na protiv Velebita. Utakmica se igra na Plitvicama za koje ih vežu lijepe uspomene budući su upravo na tome mjestu 2009. godine po prvi puta se probili među prvoligaše. Poželimo im da i ove sezone po dobrome pamte jedno od najljepših lokacija Hrvatske.
3.HKL - 16. koloŽeljezničar 2 odigrao je još jednu zapaženu utakmicu ostvarivši za treću ligu visokih momčadskih 3271 čunjeva. Nažalost, iako je varaždinski Obrtnik 2011 bio skoro 200 drva slabiji, pobjeda je izražena tek sa 6-2 pa Željezničar pomalo gubi priključak u poen razlici sa vodećom Elektrom. Prvi propust desio se odmah na startu kada je Goran Vrček (535) neočekivano izgubio od Puškadije (544). U zadnje vrijeme vrlo pouzdani Luka Hojski (569) držao je utakmicu pod kontrolom. Kroz srednji par pitanje pobjednika je riješeno. Probudio se Zvonimir Turk (548), a Luka Štrukelj (537) unatoč zdravstvenim problemima  dovodi Željo do 3-1 uz već nedostižnu zalihu drva. Prvi ovogodišnji rezultatski boom kroz zadnju rundu priuštio je Igor Kolarić s impresivnih 594 dok su Manuel Korent (356) i Nikolat Turk (132) prodali još jedan jeftini poen Puclinu (518).


08.03.2017.

1.HKL - 15. kolo


„NULA“ PRED ODLUČUJUĆE DVOBOJE

 

Kod vodećeg splitskog Mertojaka Željezničar nije išao po bodove, nije išao čak ni skupo prodati kožu već eventualno pokušati ušićariti koji poen, jer razlika u kvaliteti je prevelika. Na kraju dana ostvarena je „nula“. S obzirom na konačnih 8-0 i 219 razlike teško nam je kazati da je Mertojak odradio i malo jači trening. Uzrok tome čak niti ne leži u nekoj ekstra igri Dalmatinaca već u krajnje nekonkurentnom nastupu igrača čakovečke momčadi koji su srušili tek 3222 drva. Gotovo cijela ekipa rezultatski je bila na 530 i kusur. Tek je Predrag Turk malo iskočio izvan tih okvira do 552. Već po završetku igre Franje Gosarića (535), Gorana Vrčeka (530) i Ninoslava Mikaca (535) Mertojak si je i uz ležernu igru Šarkezija (580), Marinovića (584) i Mušea (574) mogao na konto upisati bodove. U nastavku Bojan Plevnjak (539) i Predrag Turk (552) nisu mogli parirati Milanoviću (577) i Kovaču (596), ali je zato utješni poen naprosto trebao osvojiti Tomislav Tvarog kojeg je sa 530-529 porazio Grivičić. Za ilustraciju samo kako je to izgledalo iznosimo podatak o čišćenju od svega 25 nakon što se obori 111 u pune. Neshvatljivo.

Ako Željezničar uspije preživjeti ovu sezonu u elitnom rangu trebati će poslati zahvalnice na nekoliko adresa jer ih na životu održavaju rezultati ostalih utakmica u kojima su u samom finišu padali Medveščak od Osijeka te Kandit od Grmoščice.

No nešto će svakako morati i sami učiniti. Tri kola do kraja za Željezničar prvenstvo praktično tek počinje. Dvije domaće utakmice protiv suparnika koji su itekako savladivi su „biti ili ne biti“, a niti obje pobjede u ovome trenutku još ne garantiraju opstanak. Prvi odlučujući dvoboj na rasporedu je u subotu kada na Mladost dolazi osječki Kandit. Željo će imati dvostruki zadatak. Prioritet je svakako protiv direktnog konkurenta osigurati pobjedu, makar minimalnu, ali pobjedu. Ako pa se zvijezde poslože i karte otvore na pravi način, Željezničar mora iskoristiti i eventualnu priliku da pobjedu učini što uvjerljivijom jer bi na kraju, ako se zatvori krug od dvije-tri momčadi sa po 10 bodova, mogla odlučivati i poen razlika, a tu također ne stoje baš najbolje. Pozitivno je što Željezničari još uvijek imaju sve u svojim rukama.

3.HKL - 15. koloISKRIČAVI DERBI

 

Prosvjetar je izašao u susret drugoj momčadi Željezničara oko termina utakmice te ga prilagodio potrebama potonjih – međutim, tu sva ljubav prestaje. Sama utakmica bila je napeta, puna preokreta, a i incidentna te su u finišu padale teške riječi.

Željezničar je ponovno krenuo s parom Luka  - Hojski i Štrukelj. Štrukelj je donio prvu osjetniju prednost sa 556 kontra 512 čunjeva Nebojše Žnidarića, ali je zato iznenadio Ilija Višić koji je sa 579 nadigrao Hojskog (565) te izjednačio na 1-1. U srednjoj dionici Prosvjetar odlazi na 3-1. Josip Šarić (515) na setove odnosi poen Zvonimiru Turku (516), a Stjepan Blažek (528) nije imao problema s kombinacijom Božidar Igrec-Nikola Turk. Potonji su zamjenili svoje prošlotjedne uloge pa je sada startao Igrec (236) te ušao u pozamašan minus (20), dok je Nikola Turk (269) spašavao da se ne otkliže u nedostižni zaostatak.

Završnicu su bolje otvorili Željezničari koji su na pola igre držali oba duela te pobjegli na tridesetak čunjeva. Zatim je na scenu stupio operater na automatu iz redova Prosvjetara, Stjepan Čuček, koji je zaboravio svoju funkciju pa si je umislio da je sudac. Nekorektnim postupcima isprovocirao je kako igrače Željezničara tako i publiku, a uz to je tražio sankcioniranje za tehničke prekršaje koje je on „dosudio“. Tu se nije snašao ni glavni sudac (Mladen Kacun) koji je Željezničarima poništio učinak pogrešnog hica uzevši im tako 5 drva umjesto 2. Sasvim dovoljno da u neizvjesnoj utakmici nastane pravi verbalni kaos kako na stazama tako i na tribinama. Kada se situacija primirila Igor Kolarić (527) je iskontrolirao Igora Mačeka (504), a Goran Vrček (536) se odupreo prijetnji Emila Horvata (530) pa je Željezničar pobjedio sa 5-3 uz 37 plusa.

Ovom pobjedom Željezničar je tri kola prije kraja osigurao najmanje drugo mjesto u prvenstvu, ali pošto je njihov cilj nešto viši, čekaju da netko „uzemlji“ Elektru.
 • Loš dojam ostavili su juniori Željezničara na državnom ekipnom prvenstvu koje se održavalo u Delnicama. Slabo je otvorio Zvonimir Turk (512) koji je imao čak 10 promašaja na prvih 60 kugli (11 ukupno). S 10 „ribica“ nadovezao se Manuel Korent (499) koji je doduše odradio najbolji set u životu (157), ali se ubrzo srozao na 106. Jednaki broj hitaca u prazno odradio je i Igor Kolarić (522) koji u 2017. godini ima tek jedan zapaženiji rezultat te je očito njegova igra u krizi. Matija Vikert nikako da zaliječi nespecificiranu te čak pomalo već i misterioznu ozljedu pa već nakon dvije staze šepa, ali i takav je bio najbolji među svojima sa 548. Sve zajedno na kraju dostatno tek za donji dom.28.02.2017.

1.HKL - 14. kolo

OPET NA DNU

 

Iluzorno je bilo da će se Željezničar vaditi na gostovanju kod Osijeka. Nakon 60 kugli bojali smo se da bi mogla biti prava katastrofa, a na kraju nismo zadovoljni prihvatljivim porazom od 2-6. Objektivno, prilike za bodove u Osijeku nije bilo jer su domaćini imali trojicu jakih aduta koji su otišli debelo iznad 600.

Franjo Gosarić i Predrag Turk krenuli su izrazito slabo te su na pola svoga nastupa imali tek po 257 i 256. Iako su potom „došli k sebi“ te završili na 546 i 544, Liović sa 632 i Radoš sa 614 su ih „unakazili“ i praktično sami dobili utakmicu. Neke hipotetske šanse davao je poen Ninoslava Mikaca koji je na kuglani koju ne može smisliti oborio jako dobrih 588.

Matematika za nastavak je bila jednostavna – pokušati doći do još tri poena i na taj način eventualno iskamčiti bod. Međutim, sve teorije pale su ubrzo u vodu jer je Mušanić startao sa 314, zadržao visoki nivo igre do kraja (614 ukupno) pa 571 čunj Tomislava Tvaroga uopće nije došao do izražaja. Preostala dvojica kuglača, Bojan Plevnjak i Zoran Jagić, lovili su ublažavanje neminovnog poraza jer na kraju sezone i poen razlika može biti presudna. Plevnjak je uspio dobiti prvi dvoboj sezone sa siromašnih 537, naravno kroz setove (2,5-15,) protiv Tutnjevića (541), dok je Jagić izglednu poziciju (2-1 u setovima i +15) upropastio sa 67 u pune na zadnjoj stazi čime je otvorio šansu Harkanovcu (555) da ga prestigne (548) i postavi konačni rezultat od 6-2 uz 151 čunj razlike.

Kako nesreća ne dolazi sama tako su i ishodi ostalih utakmica bili kontra naših želja. Prvo je Velebit dobio na gostovanju Poštar, a onda je i Medveščak savladao Bjelovar što je Željo ne samo bacilo na zadnje mjesto već mu i prilično otežalo daljnju borbu za osmo mjesto. Sljedeća stanica je Split gdje ih dočekuje lider Mertojak koji je u mislima zasigurno već upisao bodove iz predstojećeg susreta.
3.HKL - 14. koloŽELJO 2 PREPUSTIO VRH

 

Najavljenu prvu meč loptu Željo 2 je uprskao. U derbiju ne samo kola već i čitavog prvenstva Elektra iz Križevaca je bila jača sa 5-3 i 78 razlike. Elektra je odigrala susret na vrlo respektabilnih 3258 dok su Željezničari potonuli u prosječnost od 3180 pri čemu su ih boljeg učinka koštala dva izrazito slaba učinka. A sve je tako lijepo krenulo.

Nakon prvog bloka Željo je imao idealnih 2-0 i 60 drva plusa. U posljednje vrijeme vrlo raspoloženi Luka Hojski (566) te Luka Štrukelj (547) odradili su svoj dio zadatka kako se od njih i očekivalo. Pad je počeo u srednjoj dionici u kojoj je Elektra izjednačila na 2-2 te se približila na samo 2 čunja deficita. Posljedica je to lošeg dana braće Turk. Zvonimir je dogurao tek do 502, a Nikola je nakon obećavajućeg starta (138) drastično potonuo (108) pa je situaciju spašavao Božidar Igrec koji je u pretežitom dijelu odličnom predstavom izvukao cifru do prihvatljivih 526. U samo trideset kugli zadnjeg bloka, Elektra se odljepila na 40 drva viška te usmjerila zbivanja na stazama. Željezničari su pokušali pritisnuti, posebice to vrijedi za Gorana Vrčeka (561) koji je na kraju kroz setove i porazio prvog igrača lige Štefoića (568), ali krajnje indisponirani Igor Kolarić (366) razrješio je susret na pogrešan način.

Porazom, Željo je čelnu poziciju predao upravo Elektri do koje je dijeli tek nešto slabija poen razlika. U oba ovogodišnja susreta Elektra je protiv Željezničara izašla kao pobjednik pa će čakovečki mladići ako žele osvojiti titulu morati u praksi potvrditi izlizanu frazu da se prvenstvo dobiva na malim utakmicama. Ne znamo baš da li će naredna biti „mala“, jer idu na formalno gostovanje kod gradskog rivala Prosvjetara koji u situaciji kada ima još uvijek šanse za treće mjesto zasigurno neće bodove predati samo tako.


22.02.2017.

3.HKL - 13. kolo

ŽELJEZNIČARU  2 PRVA MEČ LOPTA

 

Dubravčan nije uspio izbaciti iz tračnica Željezničar. Na zahtjevnom gostovanju čakovečka momčad slavila je sa 6-2 uz 81 čunj prednosti. Utakmica se lomila u prvom dijelu. Dubravčan je posebice dobro parirao prvih 60 kugli kada su dueli bili su „li-la“. Kako je susret odmicao, kugle Željezničara su postajale preciznije pa je na pola igre bilo čistih 3-0 za Željo uz 66 drva viška. Zvonimir Turk (535) se odlično oporavio nakon katastrofalnog starta (107) te je savladao Josipa Čižmešiju (511). Luka Hojski (548) naoko je lako (dobio sve staze) porazio Tomislava Hraščaneca (525) iako je i domaći kuglač imao svojih prilika. Najveći rezultat ostvario je Goran Vrček (551) koji je sa Željkom Šimunićem (532) vodio izjednačenu borbu (2-2).

U nastavku je sve dileme razriješio Luka Štrukelj koji je prve tri staze odradio savršeno igrajući na granici 600 čunjeva da bi na koncu i unatoč slabijoj završnici ostvario najboljim učinak dana od 574 čunja čime je Branka Horvata (500) ostavio miljama daleko. Kraj tako veliko stvorene zalihe u ekipnim drvima nije bilo više zime za Željo pa loša predstava Nikole Turka (475) i ne baš sjajno izdanje Igora Kolarića (522) nisu bile kažnjene. Doduše, Zoran Vučenik (515) i Davor Fabić (541) s hrpom devetki u čišćenje smanjili su za Dubvračan krajnji ishod na 6-2, ali s bodovima čvrsto u džepu kod Željezničara nisu imali razloga za nezadovoljstvo.

U petak se na Mladosti igra derbi koji bi mogao riješiti prvenstvo – vodeći Željezničar dočekuje jedinog konkurenta za titulu Elektru. Dva boda plusa na tablici i domaća tekma nude prvu meč loptu. U slučaju pobjede, četiri kola prije kraja Željo bi se praktički već mogao veseliti naslovu. Niti remi ne bi zvučao loše, ali bi svakako produžio neizvjesnost, dok o eventualnom porazu ne želimo niti razmišljati. No, prvo svakako treba skočiti pa tek onda kazati „hop“.
 • Mlađi juniori (U18) igrali su pojedinačno prvenstvo države u Zagrebu. Igor Kolarić (Željezničar ČK) jako se dobro snašao na težoj od dviju kuglana, onoj u Kranjčevićevoj te je tamo oborio vrlo obećavajućih 550. Nažalost drugog dana nije mu baš „legla“ Grmoščica na kojoj je srušio tek 520 pa se na kraju plasirao na deseto mjesto. Klupski mu suigrač, Manuel Korent, bio je u kontra ritmu – neiskustvo je učinilo svoje prvog dana (461) da bi dojam popravio u nedjelju sa 501 te u konačnici 39. pozicijom. Gledajući iz perspektive budućnosti hrvatskog kuglanja u globalu, ohrabrujuće je da je na prvenstvu nastupilo čak 48 mladića.

 

 • Plasman na završnicu ekipnog državnog prvenstva izborili su juniori Željezničara. Ujednačeni rezultati Zvonimira Turka (535), šepavog Matije Vikerta (532) te Igora Kolarića (529) bili su dovoljni da se i uz samo 477 drva Manuela Korenta ova momčad plasira u nacionalno finale.

 

 • Isti doseg nije uspio seniorskom paru Željzničara u sastavu Tomislav Tvarog te Predrag Turk. Iako je Tvarog imao treći najbolji pojedinačni rezultat (582), Turkovo čišćenje (165) te posljedično nevelikih 533 čunja uništili su mogućnost za proboj u daljnju fazu. Da stvar bude gora, nakon pola igre i Turk se motao oko 300 da bi potom posve potonuo. Ninoslav Mikac (555) i Franjo Gosarić (552) kao drugi predstavnici na regionalnom natjecanju zauzeli su sedmu poziciju.

 

 • Za vikend lov na bodove nastavljaju i prvoligaši. Pred Željezničarom su dva iznimno teška gostovanja. U subotu put ih vodi u Osijek kod istoimenog domaćina koji imaju za njihove standarde slabu sezonu i čvrsto se drže sredine ljestvice bez nekih velikih mogućnosti za drastičniji pomak na bilo koju stranu. No, imajući na umu kombinaciju čakovečkim igračima ne baš omiljene kuglane Pampas te dvojice reprezentativaca u redovima Osijeka, za povratak kući pjevajući objektivno bi bilo potrebno pravo malo sportsko čudo.  

07.02.2017.

1.HKL - 13. kolo


VELIKA POBJEDA ODRŽALA ŽELJO NA ŽIVOTU

 


Željezničar je u naletu. U dvije ovogodišnje domaće utakmice uz odličnu igru ostvario je obje pobjede. Nakon što je pred tri tjedna u Čakovcu sa 6-2 pao trećeplasirani splitski Poštar, uz izvanredni momčadski učinak od 3570 drva, u subotu je još teže stradala u tom trenutku četvrtoplasirana zagrebačka Grmoščica. Željezničar je novom velikom predstavom srušio 3502 čunja što je bilo dovoljno za visoku pobjedu od 7-1 uz 85 drva prednosti.

A nije ni izbliza mirisalo na nešto takvog u početku, čak štoviše, nakon 90 kugli atmosfera je bila prilično komorna i djelovalo je da će Grmoščica i nadalje ostati neosvojiva za Željo (jedini klub kojeg Čakovčani još nikada nisu pobjedili). U tim trenucima Ninoslav Mikac (260) i Bojan Plevnjak (251) već su bili gotovo sto čunjeva iza Galjanića (602), a Predrag Turk gubio je pred zadnju stazu od Matića sa 2-1 u setovima i za 16 čunjeva. I tada kreće veliki preokret kojeg je detonator bio upravo Turk. Praktično nepogrešivim hicima u posljednjoj izmjeni nadjačava Matića sa 163-133 te sa ukupnih 597-583 izjednačava za Željo na 1-1, ali pozamašnih 77 čunjeva ostali su na strani gostiju.

Na zanosu teško izborenog izjednačenje, u srednjem bloku Zoran Jagić i Franjo Gosarić igraju iznimno. Jagić je prvo „ukrao“ set Milanu Uzelcu na 158-151, na što mu Uzelac uzvraća u naredna dva  (147-149, 151-163), ali baš kao i satnicu ranije kod Turka, Jagić situaciju rješava u samom finišu kada je sa 158-135 iskoristio kiks protivnika za konačnih 614-598 što je ujedno kako se kasnije ispostavilo bio i najjači učinak dana. Istovremeno Gosarić je držao sat kuglanja Fučkaru. Da nam je netko unaprijed kazao kako će popularni Gus proslavljenog internacionalca Fučkara „počistiti“ i to za 45 drva (229-184), poslali bi ga direktno na psihijatriju. A upravo se to dogodilo. Fučkar bi se još nekako držao u pune, čak štoviše na kraju bio čak i jači u tom segmentu (363-375), ali kada bi došlo čišćenje Gosarić je ili devetkama ili iznenađujuće dobrim skidanjem pozicijama svaki put odjurio te već nakon tri staze osigurao poen koji je na koncu u čunjevima bio izražen sa 592-559.

3-1 za Željo, ali 28 čunjeva još uvijek u korist Grmoščice obećavali su napetu završnicu. Međutim, zagrebački zeleni ubrzo su se raspali te je bilo samo pitanje rutine privesti susret kraju. Špiljar i Rosandić kombinirano su napravili tek 503, pokrivši sličan kiks Željezničarovih Mikca i Plevnjaka sa početka pa je probuđeni Bojan Košak protiv svoje najveće pogreške karijere (pred par godina izgubio polusezonu upravo u dresu Grmoščice) bez poteškoća sa 575 donio za čakovečku ekipu novi poen te uz to i „pola vagona drva“. Najbolji igrač Željezničara, Tomislav Tvarog, postavio si je visoke standarde pa je njegovih 287 na pola nastupa izgledalo kao da nikako ne igra. Ubacivši u brzinu više do kraja je srušio dodatnih 326 i sa zbrojem od 613 ostavio inače solidnog Tonkovića (572) miljama iza sebe potvrdivši veliku pobjedu Željezničara od 7-1.

Osim dva boda za pobjedu, nagrada je stigla i u obliku ostalih rezultata – izgubio je Medveščak, izgubio je Kandit pa je Željo ostao i dalje u igri za osmu poziciju za koju bi mu prema nekim optimističnim projekcijama bile dovoljne dvije domaće pobjede upravo protiv Kandita i Bjelovara. Iako bi s obzirom na trenutnu formu i momčadski momentum najrađe da se ti susreti igraju još ovaj tjedan, nažalost slijedi prvenstvena pauza od dvadesetak dana pa ključni dvoboji na raspored dolaze tek u ožujku.

3.HKL - 12. kolo


LJEPOTICA PRVENSTVA PRIPALA ŽELJEZNIČARU 2

 


U petak smo svjedočili vjerojatno najboljoj trećeligaškoj utakmici ikada odigranoj na Mladosti. Jer kako drugačije okarakterizirati susret u kojem momčad sruši 3303, a izgubi, u kojem na startu igrači imaju prosjek od skoro 560, a gube 0-2 i 85 drva?!? Željezničar 2 i Zanatlija prezentirali su zaista odličnu igru i nekako je dojam da bi remi bio najpravedniji ishod. Međutim, iako je Zanatlija u zadnje čišćenje ušao još uvijek s plusom, Željo je u konačnici bio mrvicu sretnije ruke te je slavio sa 6-2 uz samo 26 čunjeva plusa (3329-3303).

Uvod Željezničara bio je nestvaran. Luka Hojski još jednom je letio visoko, čak do 584 čime je u potpunosti zasjenio Damira Grašića (537). No još je impresivniji duel bio onaj Luke Štrukelja protiv Jurice Petkovića u kojem potonjem ni 578 drva nije bilo dovoljno da uopće „primiriše“ poenu jer je Štrukelj bio naprosto senzacionalan te sa 616 zavrijedio epitet međimurskog igrača tjedna. Unatoč velikom zaostatku, Zanatlija se nije predao već je štoviše kroz srednji par utakmicu doveo ponovo u egal. Franjo Žarković u 60 kugli je obilato naplatio loše izdanje Nikole Turka (302-247), a potom se uspio oduprijeti i prijetnji Božidara Igreca (274) te je uzeo prvi poen za Zanatliju s omjerom 578-521. Mladen Kovač (539) pa je kontra Zvonimira Turka (512) u potpunosti izjednačio dvoboj. Na krilima povratka u susret, Zanatlija je puno bolje otvorio i završnicu. Ivan Rođak vodio je Gorana Vrčeka 2-0 u setovima i 17 čunjeva, dok je Mladen Grašić imao 1.5-0.5 u odnosu na Igora Kolarića čime je Željo bio praktično na konopcima jer su do kraja utakmice morali osvojiti apsolutno sve setove. I u tome su uspjeli. Kolarić se u trećem setu provukao kraj Grašića (137-136), a Vrček je anulirao sav zaostatak za Rođakom (130-114). Zanatlija je još jednom došao u prednost prije zadnjih 15 kugli, ali su Vrček (60) i Kolarić (53) vrhunski odradili posljednje čišćenje te uzbudljivu i kvalitetnu utakmicu riješili u korist Željezničara. Konačne brojke zadnjeg bloka bile su: Vrček 543-535 Rođak te Kolarić 553-536 Mladen Grašić.


01.02.2017.


3.HKL - 11. kolo


ŽELJO JAČI I OD GRIPE I OD MIVa

 


Pred utakmicu 11. prvenstvenog kola Željezničari su imali muke kompletirati zdravu momčad. Gripa je pokosila Igora Kolarića, Matiju Vikerta i Manuela Korenta pa se na sraz protiv varaždinskog MIVa otišlo praktično bez aktivne rezerve. Srećom, manjak (su)igrača se nije poznao na konačnom rezultatu jer je Željo 2 pobjedio sa 6-2 i 42 razlike. Veliku utakmicu odradio je Luka Hojski (581) koji je posebice povukao u drugom dijelu svog nastupa, a ključan je bio i teško izboreni poen kojim je Zvonimir Turk (547) donio početnu prednost. U nastavku je vrlo uvjerljiv bio Goran Vrček (553), a dobivenim dvobojem unatoč slaboj predstavi doprinio je i Luka Štrukelj (517). Nikola Turk (524) i Božidar Igrec (487) namjerili su se na najraspoloženije pojedince MIVa (Bedeković 541 i Kovačić 542) te su im morali prepustiti duele.


 • Predrag Turk i Ninoslav Mikac u četvrtak su postali prvaci Međimurja u parovima. Njihovom zbroju od 1173 nitko nije uspio ni izbliza doći. Najbliži tome bili su im sugirači iz Željezničara Tomislav Tvarog te Zoran Jagić (1130) koji su se u posljednjoj rundi ugurali na pobjedničko postolje. Dominaciju Željezničara trećim su mjestom razbila braća Damir i Mladen Grašić (1121) iz Zanatlije.

 

 • Igor Kolarić (540) i Manuel Korent (489) obradovali su svoje trenere sedmim mjestom na državnom prvenstvu mlađih juniora (U18) u disciplini parova koje je bilo održano u Slavonskom Brodu.

 

 • Nakon što su u minulom kolu uz nekoliko svemirskih postignuća (Bogdanović 683, Bolanča 668) „rutinski“ sa 8-0 poraženi kod Zaprešića, pri čemu je najslabiji igrač Zaprešića, Fridl (612) bio jači od Tvaroga (611) kao najboljeg Željezničara, u subotu će Željo kao domaćin pokušati pobjeći sa začelja  u dvoboju sa Grmoščicom.

16.01.2017.

1.HKL - 11. koloVELIKA POBJEDA ZA OHRABRENJE

 


U periodu najdulje rezultatske krize koja trese ekipu već mjesecima, u trenutku kada imaju niz od čak devet uzastopnih poraza, Željezničari su paradoksalno odigrali jednu od svojih najboljih utakmica ikada. Negdje je moralo „puknuti“, trebalo se protiv nekoga otvoriti, a ceh su platili kuglači splitskog Poštara. Protiv trećeplasirane momčadi u formi kakvu su prikazivali cijelu jesen Željezničar je i na svojim stazama bio autsajeder. Međutim, nisu dopustili da im se naplati poštarina. Odlična i kvalitetna utakmica s vrlo borbenim duelima te u konačnici i visokim brojkama. Ne sjećamo se kada je zadnji puta Željezničar srušio iznimnih 3570 drva što im je donijelo pobjedu od 6-2 uz 79 razlike.

Čakovečki klub imao je idealno otvaranje u kojem je poveo sa 2-0 i 41 razlike. Nakon dugog „posta“ dočekali smo vrhunsko izdanje Ninoslava Mikaca (597) koji je uvjerljivo nadjačao Kolića (558). Znatno izjednačeniji duel, do zadnje kugle neizvjestan, vodio je Predrag Turk protiv Totića. Stvorio je Turk sa 312 čunjeva prednost od 2-0 u setovima na pola igre, ali Totić (303) je stalno visio za vratom odbijajući se predati no kapetan Turk uspio je do kraja sačuvati dva čunja viška i omjerom 606-604 donijeti veliki poen.

Srednji par održao je razliku u poenima postojanom, a k tome je nadodao i poneko drvo ukupne zalihe. Zoran Jagić podsjestio je na partije sa početka sezone kada je par tjedana čak bio vodeći igrač lige. Iako si je slabim čišćenjem u drugoj izmjeni (34 nakon 106 u pune) zakomplicirao situaciju, iskoristio je posustajanje Odrljina u nastavku te je s 587-563 i treći dvoboj bio riješen u korist Željezničara. Pitanje je da li utakmica ne bi bila riješena već u toj fazi da je eventualno Franjo Gosarić poveo sa 2-0, no tek tri drva u zadnjem hicu na punu postavu dali su priliku Pofuku da poravna taj duel, a potom i uzme prvi poen za Splićane dobivši Gosarića sa 586-578.

U završnici prava rapsodija u režiji Željezničarovog poštara – Tomislav Tvarog stavio je „točku na i“ protiv kluba koji nosi ime njegovog zanimanja. Susret najboljih pojedinaca svojih momčadi, Tvaroga i Žuljevića, maestralnom je predstavom otišao na stranu Tvaroga. Dok je Žuljević još držao priključak do polovice (301-295), u finišu mu ni još bolja igra nije bila od pomoći (311, ukupno 606) jer je Tvarog naprosto briljirao te igrom na reprezentativnom nivou (172+157) stigao do u Čakovcu rijetko viđenih 630 riješivši u potpunosti utakmicu. Željezničar je mogao u konačnici stići i do izraženije pobjede jer je i Bojan Košak igrao kao u transu (318 na pola), no tek 118 na zadnjoj stazi dali su šansu Grubaru da sa 574-572 ublaži poraz Poštara.

Velika pobjeda Željezničara koja će nadamo se napuniti igrače samopouzdanjem i biti veliki poticaj za nastavak. Mnogo je bodova još u igri te unatoč činjenici što je konkurencija na tri-četiri fore i što naredni tjedan na gostovanju kod višegodišnjeg uzastopnog državnog prvaka Zaprešića naši kuglači ne mogu baš računati na podebljanje svog konta, Željezničar još nije posve otpisan.


09.01.2017.

1.HKL - 10. kolo


NOVA GODINA – STARE NAVIKE


 

Za kuglače ove zime blagdana gotovo da i nije bilo. Dok je većina ljudi još uživala u produženom vikendu razmišljajući kako prije ljetnog odmora svakako moraju eliminirati „utege“ koji su se akumulirali uslijed Božićno-novogodišnje trpeze, kuglači su već bili u natjecateljskim brigama. Nakrcani raspored nije dopuštao predaha pa je već u subotu krenuo drugi dio prvoligaške karavane. Pred gostujuću utakmicu sa zagrebačkim Medveščakom, jedinom momčadi koju su Željezničari u jesenskom dijelu uspjeli pobijediti, čakovečka ekipa papirnato je u mini prelaznom roku ostala bez Stjepana Jagića. Kažemo papirnato jer nekada stožerni igrač nije participirao u ovosezonskim putešestvijama. Zato je kao s neba pod bor pao poklon u vidu Ivice Punčikara, neprežaljene prve violine koji je vođen trbuhom za kruhom svoju tuzemnu igračku karijeru bio prisiljen još 2011. godine staviti u mirovanje. Praznike u rodnom kraju iskoristio je za nekoliko treninga na kojima je ostavio odličan dojam čime je odmah čekirao putnu kartu za Zagreb.

Iako je time optimizam porastao, realno gledajući pomalo očajnički potez ipak se na kraju nije isplatio -  Željezničar je deveti puta u nizu poražen. Dugotrajna (više od 4 sata!), naporna i za živce krajnje umarajuća utakmica sa mnogim prekidima uslijed neispravne kuglane, k tome još na temperaturi na kojoj i pingvini traže jaknu završila je pobjedom Medveščaka od 6-2 uz 95 razlike. Ekipna brojka opet nikakva (3264), a ista se samo djelomično može opravadati činjenicom da se radi o trenutno vjerojatno najzahtjevnijim stazama u ligi u kombinaciji sa smrznutim čunjevima i špagama.    

Izuzev jednog duela u završnici, Željezničar je imao prilike u svakom dvoboju doći do poena. Praktično dobiveni setovi su se gubili durevima u zadnjoj kugli na punu postavu (Turk), promašajima (Turk, Plevnjak x4) ili serijom odličnih pogodaka suparnika (Pavić).

Predrag Turk (551) nije imao sreću sa dosta loših pozicija (kocke), a uz to je i sam darivao Filipančića (564). Ivici Punčikaru (534) trebala su tri seta (125-131-128) da se prilagodi igri na pločama budući u gastarbajterstvu još uvijek prevladavaju zastarjele staze, a za to vrijeme Pavić (558) ga je redovito serijom osmica i devetki „čistio“.

Bojan Plevnjak na momente je davao nadu da će napokon proigrati no kad je trebalo prelomiti duel sa četiri je prazne kugle bacio sve u vjetar što je s jedne strane negativno utjecalo na njegovo daljnje samopouzdanje dok je s druge strane omogućilo Mađaru da sa 540-515 lagano uzme i treći poen za Medvjede. Tomislav Tvarog još se jednom pokazao kao najstandardniji igrač te je odličnim nastupom i za tu kuglanu visokih 578 drva bio najbolji pojedinac Željezničara, smanjivši ujedno protiv Džepine-Bajića (564) na 3-1.

Iako ukupna razlika nije bila značajna (48), razvoj događaja nije ulijevao puno optimizma. Pobjednik je odlučen već nakon trideset hitaca posljednjeg bloka. Makedonsko pojačanje Medveščaka, Vlakevski (590), nije dopustio bilo kakvo iznenađenje, posebice u situaciji gdje je rekovalescent Zoran Jagić (262) još daleko od optimalne forme, a Franjo Gosarić (256) pa treba još milijon kugli školovanja po vanjskim kuglanama. U sjeni velikih tehničkih problema s kuglanom, vezano uz što se u pojedinim trenucima čak razmišljalo utakmicu nastaviti na samo dvije staze, kao i činjenicu da je rezultatski utakmica već bila riješena, vrlo dobar nastup ubilježio je Bojan Košak (568) koji je kontra svog nekadašnjeg suigrača Šebalja (543) donio Željezničaru drugi poen.

Istaknuti treba potez legende Nikole Dragaša koji je po okončanju meča pohvalio sportaše za strpljivost te prije svega korektno ponašanje u uvjetima u kojima bi kod mnogih „živci proradili“ i digle se tenzije.    

Pred čakovečkom momčadi teška je zima. S obzirom prije svega na razinu igre koju pokazuju, borba za osmu poziciju djeluje kao znanstvena fantastika. Za vraćanje vjere u vlastite mogućnosti vjerojatno bi bila dovoljna i samo jedna pobjeda no ona bi trebala stići čim prije. Da li je možda moguće da se trećeplasirani splitski Poštar u subotu zamrzne na Mladosti?

19.12.2016.

3.HKL - 9. kolo


IDEALAN KRAJ GODINE

 

Blagdansko vrijeme i posljednje jesensko kolo prvestva donijeli su svakom međimurskom klubu po neki poklon – nekome više, nekome manje, ali svatko ima razloga za veselje.

Najsretniji su mladići iz Željezničara 2 koji su domaćom pobjedom protiv imenjaka iz Koprivnice osigurali doček nove godine s vrha tablice. Čakovečka momčad je tokom cijele utakmice imala zavidnu prednost u čunjevima, ali su poeni „bježali“ te je pobjeda od 6-2 i 150 razlike potvrđena tek u trećem bloku. Najbolje je za kraj godine ostavio Goran Vrček koji je srušio prvoligaških 596 za što mu je (navodno) od presudnog značaja bio novo usvojeni stil zaleta. Riješiti susret na samom startu propustio je Luka Štrukelj (555) koji bi šesticom u zadnjoj kugli odnio poen Buzuku (556). U središnjici slična zbivanja. Franjo Gosarić (568) dominantno donosi drugi poen, dok kombinacija Zvonimir Turk-Manuel Korent sa ukupnih 485 dopuštaju na zadnjoj stazi Grotiću (507) poravnanje. Iako se u finišu računalo da će Igor Kolarić imati laganiji posao, a sa strepnjom se očekivao nastup Nikole Turka, desilo se upravo suprotno. Turk je doduše igrao toplo-hladno, ali je sa odličnim parnim setovima (152+156) dogurao do vrlo pristojnih 551 te lagano donio poen. Neizvjesnije je bilo kod Kolarića (524) koji je i uz nešto slabiji nastup doprinio do ekipno vrlo visokih 3279 čunjeva. Na pobjedu Željezničara nadovezala se odlična vijest iz Koprivnice gdje je Zanatlija uzeo bod drugoplasiranoj Elektri te tako omogućio Željezničaru da se na vrhu odvoji na dva boda razlike.


 • Tomislav Tvarog iz Željezničara nastupio je u finalu državnog pojedinačnog prvenstva za seniore u Rijeci. Nažalost ispao je u subotnjoj osmini finala od Nedjeljka Jeličića iz osječkog Kandita. Tvarog je odlično krenuo i sa 165-160 dobio prvi set. I naredne pune bio je dominantan (102-92), no tada kreće loša serija (dur pa sve po jedan, dva puta rasparenih sedam, torba i promašaj) te Jeličić poravnava na 1-1. Nakon toga, Jeličić više nije dao nikakvu šansu i do kraja je Tvarogu preostalo samo da ostavi što bolji dojam. Konačni ishod dvoboja bio je 3-1, a u čunjevima 609-582 za Jeličića. Prvak države je postao Mario Mušanić (Osijek), srebrni je Branislav Bogdanović (Zaprešić) dok su broncu podijelili Hrvoje Marinović (Mertojak Split) i Dario Duda (Novska). 

 

 • Na tradicionalnom Božićno-novogodišnjem trofeju Grada Varaždina u konkurenciji mlađih juniora (U18) članovi čakovečkog Željezničara uzeli su prva dva mjesta. Krajnje uvjerljivo pobjednik je postao Igor Kolarić (558) dok je Manuel Korent (482) bio odmah stepenicu niže.

12.12.2016.

3.HKL - 8. kolo

ŽELJEZNIČAR PREUZEO VRHDrugi puta jesenas Željezničar 2 je preuzeo vodstvo među trećeligašima, a s obzirom na raspored, mogao bi na čelnoj poziciji ući i u 2017. godinu. U derbiju kola na gostujućim su stazama savladali trećeplasirani Obrtnik iz Oroslavja te na najbolji način iskoristili kiks Elektre koja je kod slabog MIV-a uknjižila tek bod.

Željo je teškom mukom ubilježio pobjedu, dva vrlo loša rezultata imala su za posljedicu da je Željo gotovo konstantno bio u zaostatku koji minus je preokrenut u samoj završnici. Kroz sva tri bloka svaka je ekipa izborila po poen, Željezničar je kroz sve tri runde imao pojedinca koji je zašao u minus, ali je fala Bogu kod Oroslavja  posve podbacio finalni par. Goran Vrček (531) održavao je 1-1 unatoč tek 492 drva Luke Hojskog. Franjo Gosarić (544) vratio je dug iz Koprivnice te čuvao egal u poenima dok mu je partner Luka Štrukelj (520) nakupio veliki deficit protiv Tojčića (588). Braći Turk (Zvonimir 117 i Nikola 368) je i niskih 502 Bratkovića bilo nedostižno, ali je zato eksplodirao Igor Kolarić koji je sa 574 treću utakmicu u nizu izvukao momčad te donio krucijalnu razliku u čunjevima za konačnih 5-3 uz samo 16 drva viška. 

U zadnjem kolu Željo će titulu jesenskog prvaka braniti pred koprivničkim imenjakom, nadajući se istovremeno da im evntualno Zanatlija na gostovanju kod Elektre može donijeti dodatnog prostora za disanje.

05.12.2016.


PH - seniori


TOMISLAV TVAROG MEĐU 16 U DRŽAVI

 

Fantastični dani su iza Tomislava Tvaroga, kuglača čakovečkog Željezničara. Nedaće koje prate momčad kroz ligu Tvarog je obilato naplatio u pojedinačnoj konkurenciji. Na prvenstvu regije je zazuzeo četvrto mjesto, medalja mu je pobjegla za samo šest čunjeva, ali je zato utjeha bila u činjenici da je i četvrta pozicija garantirala odlazak na kvalifikacije državnog prvenstva među 32 najbolja kuglača u Hravtskoj.

A ondje pa je, kroz dva posve identična rezultata od po 605 čunjeva ostvarenih na riječkoj kuglani „Mlaka“, zauzeo sedmu poziciju te kupio ulaznicu za samu završnicu u kojoj će se 16 najboljih kup sistemom boriti za titulu nacionalnog prvaka. U prvom nastupu Tvarog je odlično čistio (241) dok je drugi dan bio jači u pune (394). Interesantno i ovdje mu je provizorno treće mjesto pobjeglo za šest čunjeva. No, u ovom slučaju to je manje bitno jer se rezultati ne prenose već se kao što smo i istaknuli nadalje igra duel borba igrač na igrača, a u kojoj shemi će se Tvarog u osmini finala sučeliti s Nedjeljkom Jeličićem iz osječkog Kandita. Nastavak prvenstva je kroz par dana, za vkikend, na istoj lokaciji u Rijeci.

Spomenimo kako su i ostali međimurski predstavnici na regionalnom prvenstvu imali solidne rezultate. Predrag Turk (569+578) završio je kao sedmi, a do plasmana na državno dijelila su ga tek četiri čunja. Prvak Međimurja Franjo Gosarić (543+567) završio je kao dvanaesti, Igor Kolarić (532+534) kao dvadeseti dok je Prosvjetarov Emil Horvat (504+510) bio 26.


30.11.2016.

1.HKL - 9. kolo

JESEN ZA ZABORAV

 

Napokon je gotovo. Nismo si mislili da ćemo to ikada kazati, ali s obzirom na jesenjska događanja fala Bogu da je stigao kraj prvoligaške polusezone. Koliko god smo prošli tjedan čarobirali i prizivali da se u jednoj tekmi poklopi sve ono dobro,uspjeli nismo. Željezničar je pretrpio osmi poraz u nizu, a lokacija novog horora bila je u Bjelovaru. Nije problem kada se izgubi, ali način na koji se do toga došlo opet peče. Bjelovar je srušio samo 3326 drva, ali i to mu je bilo i više nego dovoljno za komotnu pobjedu od 6-2 budući su Željezničari uspjeli pronaći tek 3265 čunjeva. Bjelovar je imao igrače na 480, 536 i 540 – a Željezničari nisu bili ni blizu pobjede. Kraj samih takvih brojki, daljnja priča gotovo da više nije ni potrebna. Ali ajmo ipak probati sažeti u par rečenica.

Trener Žinić ponovno je iznenadio priuštivši si lukusz da na  klupi za rezerve ostavi tokom tjedna svježe okrunjenog prvaka (Gosarić) i viceprvaka (Kolarić) Međimurja odigravši s drugim kartama među kojima kako se pokazalo nije bilo as(ev)a. Tek što se krenulo, dva šokatna seta i oba od strane bjelovarskih kuglača. Kasumović pogađa 30 savršenih kugli i ruši 181, dok istovremeno Mijić obara smiješnih 109. Protiv prvoimenovanog, čakovčanin Bojan Plevnjak nije mogao ništa, iako je čak i solidno krenuo sa 140. Uzimajući u obzir činjenicu kako je u jednom trenutku izgledalo, konačnih 604 – 532 u tom dvoboju za Kasumovića još je bio i prihvatljiv minus. S druge strane Tomislav Tvarog imao je probleme s masnim kuglama pa su njegove dobre dionice bile kraće nego inače. No, budući je kombinacija Mijić-Grof (480) bila očajno loša, Tvarog je sa 560 drva ne samo poništio zaostatak Plevnjaka nego čak Željezničaru uz 1-1 priskrbio i osam čunjeva viška. D

obro ozračje u tom trenutku dodatno je potpirio Predrag Turk nakon čijeg starta (165) se očekivalo da napokon odigra cijelu tekmu kapetanski, posebice kada se činilo kako je već u samo jednom setu slomio Šanteka (116). U tom periodu Željo je pobjegao na otprilike 60 razlike, no, „blagdansko“ raspoloženje je bilo kratkog vijeka. Turk (554) do kraja više ne uspjeva odraditi ozbiljniju stazu te mu Šantek (536) uzima preostala tri seta, a samim time i već uračunati poen čime je susret posve usmjeren na stranu Bjelovara jer na pokrajnjim stazama Ninoslav Mikac (528) nije uspio ugroziti Vokšana (556). Iako je Željo pred zadnji blok bio tek 2 drva u zaostatku, Turkov gubitak poena posve je poremetio taktičke planove za posljednju rundu te dodatno demoralizirao suigrače.

Bojan Košak (546) je u izjednačenom duelu dobio Nikolu Košutića (540), ali razlika je bila premala da pokrije minus drugog dvoboja. A u njemu je Zoran Jagić (288  na pola) još jednom stisnuo zube no uzalud. Željko Košutić (610) nije dopuštao bilo kakvo iznenađenje, a duel i utakmica su definitivno prelomljeni u trećem setu koji Željko Košutić dobiva sa 159-126. U situaciji kad je prednost već bila nedostižna, ubačen je Igor Kolarić (131) koji je prema prikazanom minulih tjedana šansu trebao dobiti i ranije. 2017. godinu Željo će dočekati na pretposljednjem, devetom mjestu s odmakom od 3-4 boda za zonom spasa.  

Za kraj jedan zanimljiv statistički podatak koji „zove na razmišljanje“ – jedinu pobjedu i jedine bodove Željezničar je uspio ostvariti kada je igrao u svom daleko najmlađem sastavu, čak štoviše, drugom najmlađem ukupno koji je neki klub tokom polusezone poslao na staze. Prvenstvo se nastavlja nakon Tri kralja.

3.HKL - 7. kolo


Željezničar 2 bio je na sto muka kod naoko bezopasnog Obrtnika 2011. Utakmica malih brojki dobivena je sa 5-3 i svega četiri čunja plusa stečenih naravno u zadnjoj kugli. Problemi su se vukli od početka do kraja. Luka Hojski (512) neplanirano gubi od Puškadije (520), a Zvonimir Turk dovodi mladu momčad u daljnju dubiozu sa samo 468 drva. Goran Vrček kraj njih se sa 526 činio kao svemirski brod te je odžavao Željo iznad površine. I u drugom dijelu jedan Turk komplicira dvoboj – Nikola Turk krajnjim se naporom izborio za 489 pa su drva opasno visjela.. Njih su teškom mukom sakupili Luka Štrukelj (531) i najbolji pojedinac dana Igor Kolarić (553) čija devetka u 118. hicu je bila ključna za pobjedu. Treba priznati da su i Turk i Štrukelj očistili stazu u predzadnjoj odnosno 118. kugli za prelazak na pune postave kojima se preokrenula već praktično izgubljena utakmica. 

17.11.2016.

1.HKL - 8. kolo


VIZA ZA „B“ LIGU

 

Jedna od utakmica koja je unaprijed bila označena hamletovskim „biti ili ne biti“ prošla je neslavno – Željezničar je jedva dohvatio poneki poen, a usprkos nikakvoj osobitoj igri Velebita iz Otočca, čakovečka ekipa realno nije bila ni blizu bodova. Velebit je promarširao kroz Mladost u znaku identičnih znamenki: 6-2 uz 62 razlike, a da „tragedija“ bude gora, sve se to odvijalo na brojkama koje se viđaju i u nižim ligama (3368-3430).

Željezničar kao da je startao s kladioničarskim hendikepom - od samog starta, nakon svega nekoliko kugli, Velebit je stekao prednost koju do kraja dana više nije ispuštao. Ako bi se u nekom trenutku Željo i približio na desetak drva minusa, gotovo odmah bi to prosuli u samo par hitaca pa bi se gosti ponovno odlijepili na pedesetak razlike. Tomislav Tvarog kao jedan od stožernih igrača nije mogao ništa protiv Vidaka. S jedne strane Vidak je igrao odlično (601), dok je Tvarog (573) na momente nepotrebno gubio koncentraciju ljuteći se na svog suigrača čime je zapravo činio medvjeđu uslugu samome sebi što ga je i koštalo atipičnih pogrešaka te većeg rezultata. A taj koji je nervirao i momčad i publiku bio je Luka Štrukelj koji je svaku priliku da dostigne Juričevića bacio u bunar. Istina, nije kuglana baš darivala njegove bombe kao obično, ali prvenstveni razlog zašto ga je Juričević dobio sa 567-548 bio je u nedopustivo  visoki broj promašaja, njih čak osam.

Unatoč zaostatku od 0-2, razlika u čunjevima je bila samo 47, a kako je u srednjem bloku Velebit igrao s najslabijim parom, od Željezničara se tražilo dovođenje rezultata barem u egal, ako ne i prebacivanje jezičca vage na njihovu stranu. A to su trebali ostvariti gotovo sigurni budući pojedinačni prvak Međimurja Franjo Gosarić (prije finalnog nastupa s prosjekom od 600 čunjeva ima praktično nedostižnih 65 drva plusa) te vječni dosadašnji prvak Predrag Turk. Turk je svoj dio posla odradio protiv Devčića (522), barem što se tiče uzimanja duela, ali se svakako očekivalo više od 565 čunjeva. Gosarić je nažalost još jednom podlegao pritisku i tu najviše dolazi do izražaja njegovo neiskustvo koje proizlazi iz prenaglog prelaska iz treće lige do standardnog prvotimca u prvoj ligi. Gosarić je startao s obečavajućih 146, ali tu je ujedno bio i kraj njegovim pogocima. Butorac ga je do kraja uništio sa 593-537.

1-3 i 60 drva pokušali su stići Zoran Jagić i Ninoslav Mikac. Kontra pouzdanih kuglača Velebita, Zubčića i Mesića, nije išlo. Mikac je doduše odradio najbolju partiju sezone (576) te donio još poen protiv Mesića (566), ali u suradnji s „poljepljenim“ Jagićem (ozljeda zgloba bacačke ruke), nije uspjevao nimalo svesti minus u okvire dostižnoga. Jagića je zamijenio Bojan Plevnjak te su u zbroju njih dvojica skupili 569 drva što je bilo nedostatno za Zubčića (581) pa je Velebit odnio iz Čakovca možda i presudne bodove u borbi za osmo mjesto.

Da ne bi sve bilo samo negativno, ima i jedan paradoks – unatoč porazu, Željo je napredovao za jedno mjesto na ljestvici te je samo začelje prepustio Medveščaku. Ali važnija je ipak činjenica da su konkurenti odmakli na 3-4 boda, bojimo se s tendencijom povećanja te razlike. Pred zadnje kolo, piliti ćemo naopako u želji da isprovociramo inat među igračima. A ta posljednja jesenska utakmica biti će kod Bjelovara. Imajući u vidu samopouzdanje Željezničara, za koje je malo reći da je na niskim granama te već očiglednu psihološku blokadu u glavama, neka velika očekivanja sa staza na kojima nisu ni u prošlosti briljirali, teško je najaviti. Eventualnim novim porazom, Željo bi već lagano izvadio vizu za „B“ ligu dogodine.

3.HKL - 6. koloSusret gradskih rivala bio je u Čakovcu. Formalnog domaćina Željezničara 2 na startu je iznenadio Prosvjetar povevši s 2-0 i 60 drva. Prošlotjedni dvojac za primjer, Luka Hojski i Goran Vrček, zamalo su u petak bili tragičari kod Željezničara. Igor Maček (545) je idealno iskoristio „preciznu“ igru Hojskog (506) po durevima, dok se Nebojša Žnidarić istaknuo s 554 nedopustivši Vrčeku (533) izjednačenje. No, kad već nije došlo tada, stiglo je kroz sat vremena kada je Željo ne samo vratio u egal na 2-2, nego je s točno 100 drva viška kroz drugi blok poništio raniji minus i stigao do vodstva od 40 čunjeva. Najzaslužniji je igrač utakmice Igor Kolarić (571), a podjednake „zasluge“ s druge strane ima Franjo Božak koji mu je to sa mizernih 495 i dopustio. Zvonimir Turk djelovao je na oko uvjerljivije od konačnih 532, ali i to je bilo dovoljno za Iliju Višića (508). I kad se već činilo da je Željo odveo susret u sigurne vode, Prosvjetar je u završnici još jednom priprijetio. Posebno im je to omogućio Nikola Turk koji je krenuo odlično (283), ali onda neshvatljivo potonuo (228) pa je Emil Horvat s 549 izgradio popriličnu razliku. Srećom Željezničar je imao raspoloženog Luku Štrukelja (569) koji nije dopustio Stjepanu Blažeku (540) da se oporavi od početnog minusa (152-125) i time doveo Željo do minimalne pobjede od 5-3 uz 31 drvo plusa.


10.11.2016.

PH-U23 - tandemVIKERT I KOLARIĆ DRŽAVNI PRVACI

 

Juniori čakovečkog Željezničara Matija Vikert i Igor Kolarić jedina su svijetla točka kluba minulog tjedan. I to kako svijetla – zlatnog sjaja. Na državnom prvenstvu u disciplini tandem koje se održavalo u Zaboku Vikert i Kolarić su suvereno osvojili najvrednije odličje. Prošle godine u istoj konkurenciji uzeli su srebro – sada su se popeli stepenicu više. Kvalifikacije su okončali na četvrtom mjestu, a onda su bili izuzetno sigurni kroz razigravanje ne izgubivši ni seta. Redom su padali zagrebački klubovi Grmoščica i Ponikve, u polufinalu Goranin iz Delnica, a kao šećer na kraju savladani su kuglači Zaboka na njihovoj domaćoj kuglani – i to svi sa po 2-0. Titula bez mrlje u kojoj je posebni obol serijom oborenih teških pozicija dao Matija Vikert uz zadovoljavajući doprinos Igora Kolarića. Vikert i Kolarić tako su na najbolji način ponovno istaknuli kandidaturu za još jedno priznanje najboljeg para Grada Čakovca. Na korak do medalje zapeo je drugi tandem Željezničara u sastavu Zvonimir Turk i Manuel Korent. Nakon desete pozicije u kvalifikacijama napravili su dodatan iskorak pobjedivši u osmini finala drugi par Goranina. U četvrtfinalu namjerili su se na dečke iz Zaprešića od kojih su doduše izgubili sa 2-0, međutim unutar svakog seta Turk i Korent su do dvije-tri kugle prije kraja bili ne samo poravnati već čak i u vodstvu da bi u finišu do izražaja došlo prije svega neiskustvo Manuela Korenta.   

1.HKL - 7. kolo


SLOBODAN PAD

 

Pred nepuna dva mjeseca Željezničar je na otvaranju sezone ostvario pobjedu i „kočoperio“ se s drugog mjesta na ljestvici. U tom trenutku sasvim sumnjamo da je itko mogao zamisliti da će mu to biti jedini uspjeh kroz dulje razdoblje. Jer zaredali su porazi, silazna putanja forme koji su kulminirali minulog vikenda kada je Željo dotaknuo samo dno. Doslovce. Od subote, Željezničar je fenjeraš u prvoj ligi. Nadamo se samo privremeno, tješimo se da je veliku ulogu u tome imao raspored prema kojem su do sada igrali većinom s momčadima koje streme ka vrhu, očekujemo da se vrate negdje propuštene prilike, ali prije svega da momčad pronađe osjećaj za kuglu i staze. Željo je kod osječkog Kandita izgubio sa 7-1 i 139 razlike. Kako nakon takvog konačnog rezultata objasniti da je Željo imao svoje šanse, da je bio „u igri“ za bodove?!? Teško. Ali pokušati ćemo.

Na polovici prvog bloka kod Željezničara je Tomislav Tvarog praktično već imao osiguran poen, Bojan Plevnjak je držao 2-0 u setovima, a u izglednoj poziciji je bio i Predrag Turk. Gotovo da bi u tom trenutku dali ruku u vatru da će Željo povesti barem sa 2-1, ako ne i čistih 3-0. Kao što je očito iz uvodno prezentiranog rezultata, sve se odvilo posve suprotno. Jedini koji je zadržao kontinuitet kvalitetne igre tokom cijelog nastupa bio je naravno Tvarog (601) koji je nadvisio Kneževića (568). Predrag Turk (532) potonuo je protiv neuvjerljivog Marka Jeličića (558), a situaciju je u negativnom kontekstu preslikao i Plevnjak (535) kontra Rupčića (564). 1-2 i -49 na „poluvremenu“ još je držalo utakmicu otvorenom.

Ali vrlo kratko. Jer već u narednih 30 kugli Kandit je izgradio dodatnih  76 plusa i priči je bilo kraj. Do završetka utakmice Bojan Košak (538), Ninoslav Mikac (530), a ovaj puta iznimno čak i Zoran Jagić (541) samo su gledali u nebo, križali se,  molili, psovali, nervirali se – ali pomaka ni igračkog ni rezultatskog više nije bilo. Begović (561), Nedeljko Jeličić (592) i Biloš (572) nisu dali da im se priđe ni blizu. Rijetko se, da ne kažemo nikada, Željezničaru događalo da mu paktično cijela momčad bude na 530, čim napuste Mladost međimurski kuglači se više ne snalaze na stazama, izuzev Tvaroga koji je konstanta gdje god se igralo. Posebno zabrinjava što pola momčadi čisti oko 160, neki jedva da stignu do 170, a to su brojke glede kojih poludi i trener rezervne momčadi kod svojih juniora.

Da subota ispadne još i gora pobrinuo se Bjelovar koji je napravio iznenađenje prvenstva pobjedivši do sada neporaženog Zaprešića, a onda je još i Velebit otkinuo bod Grmoščice i eto nama Želje na dnu. Takav rasplet naprosto nameće imperativ pobjede kada u subotu u Čakovec dođe Velebit. Jedina dobra vijest je da su bodovne razlike male, s jednom pobjedom već si u sigurnoj zoni. A i na Mladosti se Željezničari osjećaju ugodnije.

3.HKL - 5. kolo


STRUJNI UDAR

 

Sudbinu starijih kolega dan prije proživjeli su kod Željezničara 2. U derbiju dosadašnjeg dijela sezone gostovali su kod pojačane Elektre iz Križevaca te izgubili sa 6-2 i 45 razlike čime su vodeće mjesto prepustili ekipi Obrtnika iz Oroslavja. Kolika je bila želja kod čakovečke momčadi da se već u direktnom dvoboju s glavnim konkurentom prvenstvo usmjeri na Željezničarov mlin vidljivo je iz činjenice što su specijalno za ovu prigodu angažirane i usluge prvotimca Franje Gosarića koji je trebao dati sigurnost i čvrste brojke (dan ranije na kvalifikacijama pojedinačnog prvenstva MKSa debelo je popravio osobni rekord na impresivnih 630), a isto je kod igrača Elektre izazvalo prilično ogorčenje i revolt.

Željo je odlično otvorio. Jednu od najboljih partija u dresu Željezničara odradio je Luka Hojski koji je s 583 drva posve deklasirao Knapića (523). Poen se osvojio i tamo gdje se nismo nadali – odlični Goran Vrček (559) u potpunosti je nadigrao nekadašnjeg prvoligaša Štefoića (518) čije je ponašanje na susretu podosta neprilično. A problemi su nastali tamo gdje se to nije smjelo dogoditi. „Pojačanje“ Franjo Gosarić bio je posve izgubljen kuglajući poput početnika (250) pa se pribjeglo posve neplaniranoj zamjeni u kojoj ulozi se nije snašao Zvonimir Turk pa je Cenko s 561 lakoćom nadvisio zbroj spomenutog dvojca od slabih 497 i vratio Elektru na podnošljiv zaostatak.

U nastavku potpun raspad sistema kod Željezničara. Matija Vikert neshvatljivo očajan (234), a Nikola Turk kao još jedna izvanredna zamjena jedva za čunj jači pa je Kirin unatoč za njega slabom učinku od 532 ne samo izjednačio već donio i zalihu čunjeva Elektri. Kako su i Igor Kolarić (521) i Luka Štrukelj (525) izgorjeli uslijed važnosti susreta, unatoč ne osobitim brojkama Horvat (536) i Šimatović (529) odveli su Elektru do pobjede.
03.11.2016.

1.HKL - 6. kolo


MERTOJAK I MARINOVIĆ SKIDALI REKORDE

 

Prošlotjedno zazivanje zvijezda i želja da se poklope horoskopi kuglačima Željezničara očito su promašili adresu. Nije bilo južine, nije bilo fjake pa je po predivnom jesenskom danu splitski Mertojak rasturio čakovečku Mladost. Tko god da im je u subotu stajao kao protivnik prošao bi slično. Svima koji nisu bili to popodne na kuglani može biti žao. Ne, nije bila napeta utakmica, nije Željo bio ni blizu poena, a kamoli tek boda, ali se zato moglo uživati u igri gostiju te sportskim pljeskom nagraditi kuglače Mertojaka koji su možemo kazati pisali povijest. Od subote dosadašnja tabla s rekordima može u rezalište – postavljena su neka nova mjerila, a ona glase: novi ekipni rekord od 3683 drva te posebno impresivan najbolji pojedinačni doseg Hrvoje Marinovića od svemirskih 687. 

Kao što je rečeno, kraj takvih brojki Željezničari su bili tu tek da „uveličaju svečanost“ i realno nisu mogli konkurirati. Mertojak je krenuo sa svojim reprezentativcima – Marinovićem i Mušeom koje su postavili kontra Predraga Turka i Ninoslava Mikaca. Turk je ritam Marinovića uspjevao pratiti samo kroz prvi set, ali je i taj sa 163-162 otišao put juga. U nastavku Marinović odigrava na razini znanstvene fantastike, praktično bez pogreške te setovima od 171+183+170 dolazi do pojedinačnog rekorda kuglane od 687 čunjeva. Da doseg još više dobije na značaju istaknimo kako je ostvaren u živoj utakmici i to u direktnom srazu s dotadašnjim nositeljem istog (Turk 671). Ne pamtimo da bi Turk (573) ikada bio ovako poražen, a kako je nakon 30 kugli još bio gotovo u egalu, ispada da je u samo tri staze zaostao nevjerojatnih 113 drva na svojoj kuglani. Iako je Marinović ukrao svjetla pozornice, pratio se paralelno i duel Mikaca protiv Mušea. Kako se na kraju pokazalo to je bio dvoboj u kojem je Željo bio najbliže počasnom poenu. Mikac je šanse propustio ponajviše u srednjim dionicama kada nakon serije pogođenih teških pozicija nije u zadnjoj kugli na punu postavu srušio potrebnih pet čunjeva, da bi stazu kasnije već dobivenu situaciju prosuo s dvije ribice i jednom kuglom u bunar (izbijeno „zdravo“ drvo). Muše takve šanse ne propušta te sa 611-581 odnosi poen.

Unatoč 0-2 i minusu od 133 čunja, Čakovčani se nisu predavali. No realno, prilike čak i za makar ublažiti poraz nije bilo. Kod slavonskog bloka Mertojaka (Grivičić iz Slavonskog Broda, Šarkezi iz Đurđenovca) iznenadio je tinejdžer Grivičić koji ruši i za njegove suigrače iznenađujućih 599 ostavljajući indisponiranog Tomislava Tvaroga (567) daleko iza. Iako je Franjo Gosarić (554) serijom devetki kroz čišćenje u trećem setu (168) prije zadnje staze čak došao do prednosti od 432-431, Šarkezi (591) je do kraja nastupa uvjerljivo uzeo još jedan duel za Splićane.

Zadnja satnica bila je čista revija. Željo je poštedio lagano povređenog Zorana Jagića te brojem nastupa ograničenog Luku Štrukelja, a priliku da bez pritiska proigra dobio je ponovno Bojan Plevnjak te ozbiljno ozlijeđen Bojan Košak čiji motivi „mučenja“ u takvom zdravstvenom stanju nam nisu dokučivi. Plevnjak usprkos najboljem domaćem rezultatu sezone od 565 nije mogao prtiv Žubrinića (585), a još su manji bili izgledi Košaka (551) kontra Kovača (610). Kad se podvuče crta, k'o suza čistih 8-0 i 292 razlike za Mertojak koji je time još jednom pokazao da je vrlo ozbiljan konkurent Zaprešiću u borbi za titulu (primjerice, prvak Zaprešić u Čakovcu je srušio 113 drva manje).

Za Željo vrhunac prvenstva tek slijedi. Do kraja jesenskog dijela preostala su tri kola i to sva tri sa direktnim konkurentima u borbi za prvoligaški opstanak. S obzirom da će se od toga na dva gostovanja, neophodno je kroz naredna tri tjeda uzeti barem jednu pobjedu, a sve iznad toga je dobrodošao bonus. Prvi u nizu suparnika je Kandit, a imajući u vidu dosadašnja međusobna iskustva više od samog igračkog kadra Osječana Željezničaru će prepreku predstavljati kuglana Pampas na kojoj se do sada nisu baš najbolje snalazili.


3.HKL - 4. kolo


Željezničar 2 je i dalje stopostotan. Zadnja žrtva bio je Dubravčan koji se još dobro i izvukao sa minimalnim porazom od 5-3 i 71 razlike. Željo je utakmicu riješio već u ranoj fazi. Goran Vrček (548) i Luka Hojski (556) doveli su Željo u vodstvo od 2-0 i opipljivih 67 plusa. Branko Horvat (526) i Josip Čižmešija (511) igrali su u tom dijelu za Dubravčan. Kada se potom za Željezničar nadovezao još Matija Vikert s prvoligaških 603 drva, voditelj lige već je mogao knjižiti bodove na konto Čakovčana. Do kraja su stoga kod Željezničara mogli kombinirati sa sastavom i ne uzbuđivati se čak i kada im ostatak momčadi ne opravadava pruženu priliku (Nikola Turk 476?!? Božidar Igrec 227?!?). Dubravčan je to iskoristio te dobio preostale duele smanjivši ukupni rezultat na prihvatljivih 3-5. Najbolji u redovima Dubravčana bio je Zoran Vučenik (547), a poen je u predvečerje svog rođendana uzeo i
Tomislav Hraščanec (511) te Davor Fabić (505).

Derbi narednog kola igra se u petak u Koprivnici gdje će glavni aspirant na naslov, Elektra iz Križevaca ,ugostiti vodećeg čakovečkog Željezničara 2. Za Željo će to biti pravi test mogućnosti, a u slučaju da ostanu neporaženi, dokazali bi da se na njih treba ozbiljno računati prilikom krojenja vrha.
 • Juniorsko prvenstvo Hrvatske u disciplini sprint koje se održavalo na osječkoj kuglani Pampas nije donijelo uspjehe na kakve smo navikli posljednjih sezona. Matija Vikert kvalifikacije je završio na visokom drugom mjestu, Igor Kolarić kao osmi, a Zvonimir Turk četrnaesti te su sva trojica nastavili natjecanje u razigravanju najboljih 16. Međutim tu je bio i kraj za sve njih. Turk je glatko izgubio od kasnijeg prvaka Radoša, dok je Kolarića također uvjerljivo savladao još jedan osječki prvoligaški igrač Harkanovac, koji je kasnije uzeo broncu. Najviše zbog ispadanja može žaliti Vikert koji nakon odličnih kvalifikacija u osmini finala igra vrlo loše (77+84) i kroz doigravanje (21-15) ispada od Matića pored kojeg se je svakako trebao probiti u daljnju fazu.
27.10.2016.

1.HKL - 5. kolo


NE IDE I NE IDE – NOVI PORAZ ŽELJE

 

Negativan niz Željezničara se nastavalja – nakon četvrtog poraza za redom slaba će utjeha biti da su čak tri neuspjeha pretrpljena s minimalnih 5-3. Željo je ponovno cijelu utakmicu bio u egalu s poenima dok prednost u čunjevima na strani Osijeka nije bila osjetna. Tako je još kroz zadnji blok bilo samo -16 da bi konačnih -70 (3477-3547) bila zapravo najveća razlika koju su Slavonci imali tokom cijelog dana. No, treba biti iskren i kazati da je Osijek sve svoje duele osvajao s popriličnom zalihom čunjeva, dok su Čakovčani dva poena uhvatili u samim finišima dvoboja. Željo je imao tri odlična ostvarenja, međutim isto tako i ovog su vikenda dvojica bili ispod razine prve lige. Standardnom dvojcu s kvalitetnim rezultatima, Zoranu Jagiću te  Tomislavu Tvarogu, u subotu se kao igrač utakmice priključio tragičar iz prošlog kola, Predrag Turk. Iznenađujući starter Franjo Gosarić odigrao je u okviru očekivanog, a podbacili su Ninoslav Mikac i Bojan Plevnjak.

Na startu je  je Predrag Turk u najjačem pojedinačnom ogledu dana omjerom 617-600 nadjačao Pušića. Turk je na zadnju stazu ušao sa 33 fore, da bi se Pušić 14 kugli prije kraja približio na tek 9 minusa, ali je Željezničarov kapetan uspješno odbio napad. Ninoslav Mikac (540) dopustio je prije svega lošim čišćenjem (166) Radošu (600) da napravi veliku prednost.

U srednjoj dionici dva čista dvoboja. Tomislav Tvarog je vrlo ujednačenim te prije svega kvalitetnim nastupom (3 x 157) s ukupnih 615 drva lako izašao na kraj s Harkanovcem (554), dok je Franjo Gosarić (564) bio na razini svojih mogućnosti, ali ni blizu šanse da prati Liovića (614). Obečavajuće je krenulo u posljednjem bloku.

Zoran Jagić nas je već razmazio svojom igrom pa njegovo otvaranje sa 154 nije ništa čudno, ali je zato potegnuo i Bojan Plevnjak (151) pa su protiv Horžitskyog (143) i Mušanića (146) zaostatak sveli na svega 16 čunjeva. Nažalost, tu je priča i stala, barem što se tiče opcije da Željo slavi. Razlog leži u tome što do kraja dana Plevnjak gotovo da nije spojio dvije precizne kugle te je završio kao najslabiji pojedinac dana sa tek 539 drva, omogućivši Mušaniću (582) da mirno iskontrolira utakmicu. Jagićev duel je bio neizvjestan do kraja, a unatoč visokih 602 drva, Horžitskyog je dobio tek zadnjom kuglom (597).

Na tribinama se ponovno postavljalo pitanje odabira igrača, odnosno koliko će neka imena imati kredita dok ih se čeka da napokon proigraju. Među imenima koja potencijalno mogu donijeti napredak prema trenutnoj situaciji nažalost (najmanje) do kraja sezone najvjerojatnije neće biti Bojana Košaka čija ozljeda je znatno ozbiljnija nego se u prvi tren činilo te će zahtjevati operativni zahvat.

Da ne bi sve bilo crno svakako treba spomenuti do činjenicu da Željezničar po prvi puta ima trenutno vodećeg igrača lige – serijom izvrsnih nastupa Zoran Jagić je nakon petog kola iskočio na sam vrh poretka za igrača lige s iznimnim prosjekom od čak 632 drva. Borbu da sačuva osobnu poziciju na vrhu, a klupski plasman pokušati pogurnuti za koju stepenicu više od trenutnog osmog mjesta Jagić će nastaviti u subotu još jednom domaćom utakmicom protiv splitskog Mertojaka. Drugoplasirani Mertojak jedina je ekipa koja može eventualno ugroziti prvaka Zaprešića protiv kojeg su doživjeli jedini ovosezonski poraz. Reprezentativci Marinović, Muše i Kovač izazivaju svaki respekt pa će se za pozitivan rezultat Željezničaru trebati poklopiti dosta zvijezda.

3.HKL - 3. kolo
ŽELJO 2 NA VRHU

 

Nakon tri kola samo je jedna momčad neporažena – rezervna momčad čakovečkog Željezničara na impresivan je način zasjela na čelo prvenstvene ljestvice. U najvećem izazovu dosadašnjeg dijela lige Željo je kao formalni gost sa maksimalnih 8-0 i 126 razlike porazio drugi čakovečki klub, Zanatliju. I pritom Zanatlija uopće nije odigrao loše, dapače, bili su na sasvim pristojnih 3200, međutim Željezničarovih 3326 čunja brojka je koja debelo zalazi u viši rang natjecanja.Željezničar se odvojio na samom početku. Luka Hojski (558) i Goran Vrček (557) lakoćom su nadvisili Damira Grašića (504) i Ivana Rođaka (527). Kada pa su u srednjem bloku igrači Zanatlije pojačali, opet su naišli na bolje protivnike. Tako je u duelu najboljih igrača svakog kluba Igor Kolarić dobio Juricu Petkovića sa 572-569, dok je Nikola Turk (539) i uz jednu slabu donicu ostao nedostižan Ivanu Vukoji (528). Slična priča i u završnici. Na svaki rezultat Zanatlijih kuglača, Željezničari su imali kvalitetniji odgovor pa je Zvonimir Turk (533) slavio protiv Mladena Grašića (520), a Luka Štrukelj (567) kontra Franje Žarkovića (552). Odličan nos trenera Crnčeca kod uparivanja dvoboja. Osim zbog tri uvjerljive pobjede, Željo 2 se kao jedan od favorita prvenstva nameće i drugim statističkim podacima – poen razlikom od 21-3 te domaćim prosjekom od gotovo 3300 čunjeva. A zanimljivo, još niti jednom nije uspio odigrati susret u punom sastavu. Možda se to napokon desi u petak kada će ugostiti Dubravčan iz Donje DubravePH-U18 - sprint


KOLARIĆU NOVA BRONCA

 

Prošlogodišnja konstatacija da je sprint disciplina kao pisana na kožu mladim Željezničarima još se jednom potvrdila u nedjelju. Na državnom prvenstvu za mlađe juniore (U18) u Delnicama Igor Kolarić osvojio je brončanu medalju. Nakon što je u kvalifikacijama ostvario osmi rezultat, lakoćom je savladao Kovačevića u osmini finala, dok se kroz četvrtfinale provukao tek u dodatnoj igri s 24-23. U polufinalu je oba seta izgubio za par čunjeva te nakon prošlosezonske juniorske bronce sada osvaja broncu i u svojoj prirodnoj, mlađoj kategoriji. Iznenađenje je priredio i Manuel Korent koji se s 11. rezultatom također plasirao u razigravanje da bi tamo u izjednačenoj borbi u pripetavanju izgubio od kasnijeg prvaka Latinovića.

 

 • na regionalnom pojedinačnom juniorskom prvenstvu koje se održavalo u Koprivnici i Varaždinu sudjelovala su tri kuglača Željezničara. Najuspješniji je bio Matija Vikert koji se kao četvrtoplasirani probio na državnu završnicu. Vikert (1105 u dva nastupa) je kako se ono kaže već imao medalju u rukama, jer je treće mjesto Hršak (o)držao s istim brojem čunjeva. Vikert je slabijom završnicom (dur, liebek, promašaji) prvo ugrozio svoj plasman na nacionalni nivo, da bi osmicom u predzadnjem hicu ipak ostvario prvotni cilj, međutim promašeni seljak na kraju odnio je medalju. Igor Kolarić (1090) završio je kao sedmi, a bolju poziciju odnio mu je slabiji nastup na njegovoj, varaždinskoj kuglani (540), slično kao što su staze uz Dravu srozale i Zvonimira Turka (513, 1050 ukupno) na 14. mjesto.
20.10.2016.

1.HKL - 4. kolo

DVA LOŠA PROKOCKAŠE BOD

 

 

Željezničarovo subotnje gostovanje u sklopu 4. kola bila je već mnogo puta viđena priča – samopouzdanje na nivou, protivnik koji nudi mogućnost, cijelim tijekom susreta igra u egalu, a na kraju ipak povratak pognutih glava. Zagrebačka Grmoščica vikend prije osvojila je europski kup, ali to nije uplašilo međimurske kuglače. Međutim kao i u ranijim sličnim situacijama nije se poklopilo da odigra cijela ekipa na potrebnoj razini ili barem njih petorica, a kod momčadi kao što je Grmoščica koja puca na drugo-treće mjesto na tablici sa četvoricom se ne može. Igrači čakovečkog kluba dobili su dva poena za po par drva u vrlo kvalitetnim dvobojima koji su otišli preko 600, nešto veću razliku uspio je skupiti tek Mikac (+53), ali preostala tri dvoboja otišla su puno predebelom razlikom na stranu zelenih sa Kustošije pa je konačni rezultat bio 5-3 za Grmoščicu uz ekipne brojke od 3577-3461.

U svakom bloku po poen i našima i njihovima. Tomislav Tvarog (611) preokrenuo je -27 na pola nastupa i u nastavku igrom praktično bez pogrešaka nadjačao Špiljara (603). Predrag Turk opet nikako u pune (346), ali ovom zgodom nije ga ni čišćenje izvuklo pa ne samo da nije iskoristio šanse koje je nudio Uzelac već je na kraju i uvjerljivo izgubio sa 585-528.

U srednjem bloku dva dužnika dosadašnjeg dijela sezone, Ninoslav Mikac i prvenstveno Bojan Plevnjak, napokon su proigrali. Mikac je i unatoč slabom otvaranju (131) s ukupnih 593 bio dominantan u odnosu na Matića (540). Plevnjak se baš poput Turka tražio u pune (350), ali ga je izvrsno čišćenje (228) dignulo na solidnih 578. No, protiv Fučkara koji je oborio ekstremno visokih 662 nije bilo ni milimetra šanse. U završnicu se tako krenulo sa 2-2 i -80 pa se još uvijek gajila nada u remi.

Zoran Jagić još je jednom oduševio prikazanim na stazama – s 625 u bliskom je okršaju nadvisio prekaljenog Galjanića (614). Kako je i Luka Štrukelj otvorio sa 107 u pune te uzeo prvi set Nemetu, optimizam nije napuštao Željezničare. No već stazu kasnije Štrukelj se srozava na 114 ukupno, Nemet bježi na veliku razliku (+45) te je poen  koji bi donio remi bio još samo na setove dostižan. Njega nije uspio osvojiti Franjo Gosarić (269) koji je zamijenio Štrukelja (257) pa je Nemet (573) osigurao da oba boda ostanu domaćinu. Još jednom blizu, a praznih ruku na kraju.

Nakon tri uzastopna poraza, Željo nema pravo na krivi korak narednog vikenda. U Čakovec stiže Osijek koji iako predvođen dvojicom reprezentativaca (Mušanić kao četvrtfinalist zadnjeg pojedinačnog svjetskog prvenstva i Liović) nije više ekipa koja bi trebala predstavljati nepremostivu prepreku. Kako bi se izbjeglo kompliciranje stanja na prvenstvenoj ljestvici nadamo se da će se unatoč zdravstvenim problemima koji muče Željezničare (Košak, Jagić) pronaći dobitna formula  

3.HKL - 2. kolo


Željo 2 zbog zdravstvenih problema nije mogao računati na Gorana Vrčeka i Nikolu Turka, ali je i bez njih prilično lako došao do pobjede od 6-2 protiv MIVa srušivši pritom zavidnih 3257. Kroz prva dva bloka poeni su bili u egalu (1-1, 2-2) no Željo je stalno imao određenu zalihu u čunjevima da bi u konačnici s dva kvalitetna nastupa odjurio na 159 plusa. Najbolji pojedinac bio je kapetan Luka Štrukelj (574), a u stopu su ga pratili Matija Vikert (568) i Igor Kolarić (562) dok je još jedan duel uzeo Luka Hojski (539). Dobar nastup ubilježio je i Božidar Igrec (281) koji je zamjenio Manuela Korenta (232), a bolje svakako mora Zvonimir Turk (501).
05.10.2016.

1.HKL - 3. kolo


ZAPREŠIĆ JOŠ JEDNOM PREJAK

 

Državni prvaci iz Zaprešića opet su iz Čakovca otišli s punim plijenom. No ovaj puta za to su se morali i dobrano potruditi jer unatoč konstantnom vodstvu, isto nije bilo izraženo velikom razlikom pa je utakmica bila „živa“ praktično do samog kraja. Iako je još prerano za postavljanje okvirnih mjerila kakve rezultate nova čakovečka kuglana dopušta, dojam je da su subotnji momčadski učinci oba suparnika na prilično visokom nivou, mada nisu svi pojedinci bili na svom maksimumu. 3570-3490 u čunjevima za Zaprešić donijelo im je pobjedu od 6-2.

Prvi blok donio je najizjednačenije duele i tu se lako moglo dogoditi da Željezničar povede sa 2-0. Veliki posao napravio je Tomislav Tvarog koji je zaostatak u setovima od 0-2 i čak 25 drva minusa na pola svog nastupa borbenom i kvalitetnom igrom u nastavku iskoristio šansu koju mu je pružio Bolanča (134+137 na drugih 60) te je doslovce u zadnjoj kugli Željezničaru donio prvi poen omjerom 579-576. Na dobrom putu za sličan rasplet bio je i Predrag Turk. On je nakon početne staze zaostajao a Manevom (158-169), da bi potom preokrenuo tijek događanja i u zadnje čišćenje ušao s odličnom pozicijom – vodstvom od 2-1 u setovima i 11 dva plusa. Međutim tada Manev (599) u zadnjih 15 kugli ruši tri devetke, Turk (583) forsira da uzvrati istom mjerom, ali probijena tri dura odnose šansu u nepovrat pa je rezultat izjednačen na 1-1 uz tek 13 čunjeva za Zaprešić.

Prema predviđanjima, utakmica se prelomila u srednjem bloku. Bogdanović i Mance su za Zaprešić uzeli oba poena te uz 3-1 odlijepili svoj klub i na 47 razlike. Ali naravno moglo je (i trebalo) biti sve drugačije. Ninoslav Mikac imao je životnu šansu da savlada jednu takvu legendu hrvatskih kuglana kao što je Bogdanović. Da stvar bude gora, Mikac je postigao jači rezultat (569-563), ali je poen izgubio na setove (1-3). Bogdanović se nikako nije snalazio te smo ga u subotu vidjeli u jednom od njegovih najlošijih izdanja, što je ipak još uvijek bilo nedovoljno da Željezničari iskoriste taj moment. Najviše se žali za trećim setom kojeg je Mikac izgubio za čunj i to na niskih 136-137 uz promašenu kuglu koja bi kako se na kraju ispostavilo donijela duel. Bojan Plevnjak je daleko od igre kakva se od njega očekuje te nije bio u stanju unovčiti šanse koje mu je pružao Mance na samom početku (prvi set 139-140), a kad je već poen postao nedostižan onda barem da smanji zaostatak (126-133 zadnja staza). Tako je Mance lakoćom odradio duel i omjerom 588-548 donio i većinu zalihe u čunjevima.

U tim trenucima, na 1-3 i 47 minusa, trener Željezničara Zvonimir Žinić već je htio „baciti ručnik u ring“ i de facto predati utakmicu. Na nagovor momčadi (i publike) ipak u zadnji par stavlja kuglače koji trenutno obojica igraju u životnoj formi pa smo do kraja dvoboja mogli uživati u odličnom i napetom kuglanju svih aktera. Zoran Jagić i Luka Štrukelj ponovno su ostvarili iznimne rezultate, ali je to bilo nedovoljno za kombinaciju gostiju u sastavu Fridl-Uzelac. Jagić je oborio čak 620 drva, a opet, tek za čunj je uspio nadvisiti iznenađenje dana, Fridla (619). Može se kazati da je Fridl na neki način i dobio susret za Zaprešić jer je njegovo ostvarenje 50-ak čunjeva jače od očekivanog, odnosno od do sada prikazivanog u Čakovcu. S druge strane Štrukelj je razbacivao čunjeve na sve strane i stigao do 591 srušenog drva, ali se namjerio na još snažnijeg bombardera u liku Uzelca koji je sa 625 bio igrač utakmice.

U konačnici zaslužena pobjeda gostiju koja je možda prema događanjima na stazama tek mrvicu izražena prevelikom razlikom kako u poenima (6-2) tako i u čunjevima (+80).

Naredni vikend slijedi prvenstvena stanka zbog odigravanja europskih kupova pa se liga nastavlja sredinom listopada kada Željo gostuje kod zagrebačke Grmoščice.


3.HKL - 1. koloSa 7-1 sezonu je otvorio Željezničar II. Početne probleme zadavalo je kompletiranje sastava jer je dio igrača (Vrček, Zvonimir Turk, Gosarić) imao radne obaveze, dok je Štrukelj bio „posuđen“ prvoligašima. Srećom protivnik je bila najslabija ekipa lige, Ivančica pa je Željo kako se na kraju ispostavilo lakoćom došao do bodova. Međutim, start nije obećavao. Luka Hojski je u familijarnom duelu zaostajao za ocem Davorom, a Manuel Korent je više promašivao nego pogađao (106+105 u prva dva seta). Siguran poen držao je tek Nikola Turk (522). U nastavku situacija je krenula na bolje, sin Luka je u samoj završnici nadvisio oca Davora (555-550) te donio Željezničaru vodstvo od 2-1, a drastično je igru poboljšao i Korent (475) pa je smanjen minus na tek 5 čunja. I na početku drugog dijela igre preslika s početka utakmice. Samo Matija Vikert (551) dominantan u dvoboju, dok se Igor Kolarić i posebice Božidar Igrec (prvi set na 102) jako muče. Vikert je držao pobjedu neupitnom, a Kolarić (526-519 protiv Habeka) i Igrec (501-492 kontra Matuze) su je učinili izraženijom.29.09.2016.

1.HKL - 2. kolo


MAESTRALAN JAGIĆ NEDOVOLJAN ZA BOD(OVE)

 


Napunjeni optimizmom sa završnog treninga na kojem je dobar dio momčadi prebacio 600 te evocirajući prošlogodišnji međusobni duel sa kojeg su na gostovanju izašli kao pobjednici, Željezničari su u subotu krenuli put Splita na susret drugog kola protiv Poštara. Prokletstvo amaterizma pokazalo se već u sastavu putnika budući dva startera iz prošlotjedna pobjede (Plevnjak i Štrukelj) zbog radnih obaveza nisu bila u mogućnosti pridružiti se momčadi. Unatoč početnom hendikepu, utakmica je krenula prema željama i planovima međimurskog sastava.

Tomislav Tvarog izvrsno je otvorio (312), držao na distanci Bradarića (274) te usprkos lošem finišu (130, 36 čišćenje) suvereno s velikom prednošću (589-549) osvojio prvi poen za Željo. Na njega se nadovezao i Predrag Turk koji je kraj slabe igre u pune (343) morao vrhunski čistiti (232) da bi sa 575-565 nadvisio Kolića. Franjo Gosarić kojemu su „pune“ jača strana, ovom zgodom taj je segment igre zaostao za preko 40 drva (404-362) pa stoga ne čudi što bez obzira na početno vodstvo (153-140) nadalje nikako nije uspjevao pratiti Grubara koji je dobivši duel sa 595-546 smanjio za Poštar na 2-1, a ukupni ekipni minus približio na samo čunj razlike.

U drugom dijelu utakmice nekoliko posve oprečnih priča, ali bez happy enda. Zoran Jagić je jednom od svojih utakmica karijere doslovce uništavao najboljeg Poštara Totića. Iako je Totić srušio čak 598, kraj Jagića naprosto nije dolazio do izražaja. Ne zna se koje brojke Jagića su impresivnije – 401 u pune, 258 čišćenje, 659 ukupno ili možda prva tri seta od po 166+169+168. Takvim nestvarnim nastupom Jagić je sam držao Željo u igri, međutim, malo je kazati da nije imao pomoći u suigračima. Unatoč činjenici da su juniori u uvodnom kolu iznijeli značajan teret pobjede te tako pokazali da se na njih itekako treba ozbiljno računati, protiv Poštara ostali su na klupi. Priliku su dobili prekaljeni Ninoslav Mikac i Bojan Košak. A oni se nažalost nikako nisu snašli na stazama Poljuda. Dok su pune još otvorili i više nego obećavajuće (Mikac 94, Košak čak 105), nadalje praktično više nisu pogodili ni kuglu te su čistili 35 i 27 (?!?). Mikaca je Igor Kolarić u prilično konfuznoj (i/ili panično) izvršenoj zamjeni odmjenio u 44.hicu (kuglu-dvije prije čišćenja?!?), dok je Košak odigrao još cijelu stazu i nakon srušenih 259 drva mjesto prepustio Matiji Vikertu. Za to vrijeme Jagić nije mogao sam protiv trojice pa je Poštar odjurio na 60-70 drva plusa. Vaditi vruće kestenje iz vatre u završnici jedne gostujuće prvoligaške utakmice ipak je bilo jedno posve novo iskustvo za Kolarića i Vikerta kojemu u ovome trenutku nisu još dorasli pa ih je važnost trenutka uništila da na kraju nisu pružili ono što mogu te su nastavili s blijedom igrom svojih suigrača koje su zamjenili. U zbroju, Mikac i Kolarić su ukupno imali 499, a Košak i Vikert 509. S takvim brojkama bodovi kod jednog solidnog protivnika, za kojeg je još Žuljević oborio 576, a Odrljin 561, naravno se ne mogu tražiti pa je Željo u konačnici poražen sa 5-3 uslijed 67 drva manjka (3444-3377).

Nekako je dojam da je s obzirom na prezentacije posljednjih tjedana trebalo imati mrvicu više odvažnosti (pa i drskosti), staviti mladiće od početka pa da bi se onda bilo bliže pozitivnom ishodu, iako doduše minuli vikend to oni nisu dokazali na terenu. Ali opet, dojam je…      

Naredna četiri kola Željezničar će na repertoaru imati usuđujemo se kazati četiri najjače ekipe lige. Prvi od njih na redu je mnogostruki (uzastopni) i aktualni prvak Zaprešić. Pred koji tjedan Zaprešić je isprobao staze Mladosti na njenom otvaranju te s tek jednim ekstra pojedincem (Mance 623) srušio respektabilnih 3519. Čakovčani vjeruju da im se mogu ravnopravno suprotstaviti, ali morati će se puno varijabli poklopiti. Trebamo li uopće naglašavati da će za iznenađenje biti potrebna igra cijele momčadi na visokom nivou?
22.09.2016.

1.HKL - 1. kolo
 

START IZ SNOVA


 

Željezničar je u prvoj službenoj utakmici na najbolji način „krstio“ obnovljenu čakovečku „Mladost“ – zagrebački Medveščak, aktualni viceprvak države, stradao je sa visokih 7-1 uz nevjerojatnih 200 čunjeva razlike. Pitanje koje se postavljalo minulih mjesec dana, kako će gostujuće momčadi reagirati na novu kuglanu, već u prvom ligaškom kolu polako dobiva odgovor – naime, Medveščak je srušio samo 3235 drva, što je tek nešto bolji trećeligaški rezultat, a nikako ostvarenje koje bi priličilo jednom klubu takvog renomea i povijesti. Ruku na srce, ove sezone zagrebačka ekipa je drastično oslabljena odlaskom trojice najboljih igrača, međutim i dalje su tu prisutni provjereni i iskusni kuglači (Šebalj, Mrkonjić, Filipančić) koji su imali velikih problema s prilagodbom na nove staze. S druge strane, njih su na najbolji mogući način iskoristili Željezničari i to ponajviše mladići koje do sada nismo imali prilike gledati među prvotimcima, pogotovo ne u „živoj“ utakmici najvišeg ranga. Sa nikad mlađom postavom, u kojoj je tek kapetan Predrag Turk odskakao po godinama, Željo je na otvaranju sezone oduševio.

Važnost uvodnog kola, kao i svijest da u ovogodišnjoj „skraćenoj“ ligi svaki domaći posrtaj može biti u konačnici koban po plasman na tablici, „pojela“ je kvalitetu prvog para. Rastrganom i nervoznom igrom u kojoj je teško bilo povezati seriju dobrih hitaca utakmica je ipak usmjerena na Željzničarovu stranu. Iako su oba duela mogla otići bilo kojem suparniku, Željo je poveo sa 2-0. Predrag Turk (557) je unatoč gubitku koncentracije uslijed učestalog prepiranja sa sucima ipak nadjačao Šebalja (552) donijevši prvi poen domaćinu. Debi u svom povratku među Željezničare Bojan Plevnjak nije okrunio igrom koja bi opravdala njegov status pojačanja. Plevnjak se mučio od samog početka te je samo zahvaljujući katastrofalnom danu Filipačnčića (519) dobivao setove sa 134 i 136. Kada je i na narednoj stazi nastavio loše (127), trener Žinić povukao je neočekivan potez te je (samo) za zadnji set u igru poslao Matiju Vikerta. I to se pokazalo kao iznimno rješenje – Vikert je oborio 151 drvo te ne samo osigurao drugi poen Željezničaru već i ponešto ekipnih čunjeva plusa.

U srednjoj dionici Tomislav Tvarog i Luka Štrukelj u potpunosti su izdominirali svoje suparnike te praktično riješili pitanje pobjednika. Tvarog sa 578 nije dao niti milimetar šanse Džepini-Bajiću (518), a još je uvjerljiviji bio Štrukelj (584) koji je na početku sezone u životnoj formi te mu Pavić (519) nije mogao niti najmanje konkurirati. Željo se odvojio na 4-0 i nedostižnih 159 čunjeva razlike te je zadnji blok mirno mogao iskontrolirati susret.

Zoran Jagić je doduše učinio i malo više od toga – iznimnim nastupom i ostvarenjem od 618 čunjeva probio se do titule igrača utakmice kraj kojeg je Stojić (557) djelovao tek kao sparing partner. „Pohlepni“ Željezničari htjeli su goste otpratiti s nulom, ali je Mrkonjić (570) ipak uspio uzeti počasni poen, unatoč tome što je odlični tinejdžer Igor Kolarić (284) opasno prijetio i bio u igri kroz setove sve do posljednjih kugli.

Na tablici nakon prvog kola Željo drži onu poziciju na kojoj je obitavati naučio njihov subotnji gost – visokom pobjedom vinuli su se na startu prvenstva na drugo mjesto i kao što to uvijek biva kod (vječno nezadovoljnih) ljudi, šteta da je i taj jedan poen ispušten jer bi inače sve suparnike barem tjedan dana gledali sa samog vrha. Za Željezničar je ovo pobjeda trostrukog značaja. Kao prvo, radi se o samom startu prvenstva protiv uglednog protivnika i stečeni bodovi trebali bi momčad napuniti dodatnim samopouzdanjem. Kao drugo tu je spoznaja da ekipa ima još podosta unutarnje zalihe – rezultati Turka i posebice Plevnjaka daleko su od njihovih krajnjih mogućnosti, standardni prvotimac Mikac nije ni nastupio, a čeka se i povratak ozlijeđenog Košaka. Zato je uz bodove najvažniji dobitak subotnje utakmice prezentacija čitave plejade mladića (Vikert, Štrukelj, Kolarić) koji su svi u aktivnom susretu odigrali na visokoj razini te pokazali da su kao kriterij za sastav jedino bitne brojke na semaforu, a ne godine starosti. Uz to napomenimo da je njihov razbijački stil dodao još i poneku sijedu vlas na frizuri legendarnog Nikole Dragaša koji se iz hica u hitac čudio kako se čunjevi kose pod bombama Željezničarove mlade snage.

Prvo gostovanje sezone čakovečki klub vodi na najdalji put u Split gdje će ih dočekati tamošnji Poštar. Poštar je jedna od rijetkih ekipa koju je Željo minulih sezona uspio pobijediti na strani pa se na toj činjenici gradi optimizam i ovaj puta, iako će ponoviti to biti vrlo teško budući su Dalmatinci očito u odličnoj formi što potvrđuje njihova pobjeda od 6-2 kod Grmoščice s visokim momčadskim učinkom od 3661.    

 

 • P.S. Iako doduše vijest nije direktno vezana za međimursko kuglanje, pred par dana desio se interesantan događaj koji svakako vrijedi spomenuti. Kako ga volimo nazivati proslavljeni Brazilac s hrvatskom putovnicom, poznati nogometaš Eduardo Da Silva, registriran je za kuglački klub Dugo Selo. Da li će ikada baciti kuglu na službenoj utakmici, nije u ovome trenutku niti toliko bitno, već je i sama spomenuta činjenica ima dovoljan marketinški potencijal da se kuglanje dodatno promovira i popularizira.

 

15.09.2016.

A sad za ozbiljno...GENERALNA PROBA USPJELA

 

Zadnji ispit pred početak prvoligaške sezone odradio je Željezničar koji je na uzvratnom dvoboju ugostio Istru iz Poreča. Istrijani su ukrali tek počasni poen i to na setove, dok su svi ostali dueli otišli debelo na stranu Željezničara koji je srušio 3395 čunjeva. Predrag Turk (585), Zoran Jagić (590) i Tomislav Tvarog (595) trebali bi bi garancija dobrih rezultata i ubuduće. Kod Bojana Košaka (564) je dojam da je podosta ograničen kroničnom ozljedom, Ninoslav Mikac (551) ima još tjedan dana da si psihološki u glavi posloži sve četiri staze u jednom nastupu, a Bojan Plevnjak (509) se navodno čuva za ligaške dvoboje te u njegovim brojkama prije svega vidimo zalihu od 70-80 drva koliko je pretpostavka da će biti potrebno za bodove u prvoj ligi.

A liga starta u subotu od 15,00 sati kada u Čakovec dolazi državni viceprvak, zagrebački Medveščak 1958. Medveščak je u odnosu na minulu sezonu znatno oslabljen jer su ga napustila trojica daleko najjačih igrača – Bolanča, Kovač i Čota. Šebalj i Filipančić koji bi ih trebali nadomjestiti možda nisu baš tog najvišeg ranga, ali svakako su sposobni svakome zapapriti pa bi bilo kobno bodove već unaprijed upisati.

10.09.2016.

Imamo novu kuglanu...zaista !!!!
GRADU NA PONOS – KUGLAČIMA NA ZADOVOLJSTVO

 

Zalazak sunca iza čakovečkih bazena obasjavao je u srijedu predvečer spomen ploču prvom organiziranom sportskom društvu u gradu – kuglačkom klubu – a ispod nje u prigodnom programu održavala se svečanost otvorenja potpuno obnovljene kuglane „Mladost“ Čakovec. Za mikrofonom su se izmjenjivali predsjednik Međimurskog kuglačkog saveza Anđelko Crnčec, tajnik Hrvatskog kuglačkog saveza Boris Mezak te gradonačelnik Stjepan Kovač. Kuglački djelatnici istaknuli su značaj novog objekta kako za međimursko tako i za hrvatsko kuglanje, uz najavu mogućnosti da se ubuduće na Mladosti odigravaju i međunarodni reprezentativni susreti. Investicija od gotovo pola milijona kuna služiti će na zadovoljstvo čakovečkih klubova, a Čakovec se od sada može ponositi kuglanom najsuvremenije tehnologije koja može stati uz bok najboljim svjetskim objektima, dok je predstavnik izvođača radova Zdenko Pavlic, koji je gradonačelnika i Međimurski kuglački savez iznenadio simboličnim poklonima, naglasio da se radi i o vizualno jednom od najljepših „igrališta“ u Hrvatskoj.

Umjesto tradicionalnog rezanja vrpce, kuglana ukrašena prepoznatljivom vizurom grada Čakovca,  službeno je otvorena bacanjem prvih kugli – poredani stazu do staze čast prvih hitaca pripala je najmlađem kuglaču, Manuelu Korentu, najstarijem čak osamdesetogodišnjem Vladmiru Novaku, predsjedniku MKS-a Anđelku Crnčecu čija su višegodišnja upornost i entuzijam uz naravno blagoslov četvrtog „kuglača“ gradonačelnika Stjepana Kovača doveli do toga da je Međimurje nakon 29 godina dobilo novu kuglanu.

Sportski dio otvorenja uveličali su višestruki državni prvaci kuglači Zaprešića koji su u najjačem sastavu nastupili protiv selekcije kuglačkih klubova s područja Grada Čakovca koju su predstavljali Turk, Mikac, Blažek, Božak, Grašić, Vukoja, Jagić i Tvarog. Zaprešić je bio vrlo uvjerljiv (3519) odnijevši pobjedu od 7-1 uz izniman rezultat reprezentativca Matije Mancea (623), a susret se pratio kako s ispunjanih tribina tako i s otvorenog prostora pred kuglanom gdje je na velikom TVu demonstriran prijenos utakmice kakvi se već nekoliko godina odvijaju putem interneta na klupskim stranicama prvoligaša Željezničara.


01.09.2016.

O svemu po malo...


LJEPOTICA U NASTANKU

 

Pošto se kaže da slika govori više od hrpe riječi, ovom prilikom naglasak ćemo staviti na vizualni doživjaj uz tek nekoliko servisnih informacija. Temeljita obnova kuglane Mladost je pred završetkom. Samo sportsko borilište je izrađeno i danas (ponedjeljak) trebala bi se dogoditi  službena primopredaja između izvođača radova „Funk International“ Gmbh i upravitelja objekta GP „Ekom“ d.o.o. Međutim za dobivanje važeće licence za natjecanje nužno je adaptirati i prostor svlačionica te pripadajućih sanitarija, a koji radovi će slijediti narednih tjedana.

S obzirom da je službeno otvorenje kompletnog objekta najavljeno za početak rujna, kuglači će do tada testirati opremu u probnom radu. A prvi koji će imati priliku isprobati suvremeno zdanje biti će oni najmlađi. Ovaj tjedan na rasporedu je kuglački kamp za učenike osnovnih škola Grada Čakovca pa će se tako već u samom startu simbolično Mladost ponuditi na uslugu mladim budućim naraštajima od kojih se nadamo da će se poneki klinac i zadržati u ovome sportu.  


"teaser"...


PRELAZNI ROKIako se možda po završnoj bilanci to ne bi činilo na prvi pogled, burne mjesece u kadroviranju momčadi imao je prvoligaš Željezničar.  Najveće brige zadavala je za kuglačke prilike vrlo izdašna ponuda koju je na stolu imao najbolji pojedinac prošle sezone Zoran Jagić, a čijim ostankom su bili uvjetovani i dolasci potencijalnih pojačanja. Jagić je na kraju odolio i materijalnom zovu pa i pritiscima sa strane te ostao u krugu Željezničarove obitelji čime se stvorila mogućnost dodatnog osnaživanja tima. Godinama su lomili „odbjeglog sina“ da bi konačno ljetos i uspjeli – nakon avantura u Zaboku i Lepoglavi Bojan Plevnjak vraća se korijenima te će se u klubu u kojem je napravio prve korake i razvio do juniorskog reprezentativca pokušati ponovno približiti tim razinama. Kao opcija pojavio se i Ivan Silić, ali je on, ne mogavši se dočekati raspleta prednje opisanih situacija, na kraju dogovorio angažman u Lepoglavi. Stanislav Štrukelj će korak naprijed pokušati učiniti kroz potencijalno veći fond utakmica u slabijoj momčadskoj konkurenciji budući je za nadolazeću sezonu dvojno registriran i za čakovečkog Zanatliju.

Unatoč tome što su deklaratorno umirovljenje od aktivnog ligaškog nastupanja najavili Stjepan Jagić i Katarina Rašperger (iako poznavajući ih ne sumnjamo da će se i nadalje neprestano motati oko kuglačkih staza pa i uskočiti na ispomoć u slučaju potrebe), Željezničar je na papiru napravio odličan posao te se već radujemo jeseni i novim prvoligaškim uzbuđenjima.

 


PRIPREME U EGZILU

 

S prvim danima kolovoza bačene su kugle u predsezonskom pripremnom razdoblju. Željezničar odlazi na varaždinsku Dravu i tamo će tri puta tjedno stvarati kondiciju do druge polovice kolovoza. Razlog zbog kojeg su Željezničari primorani trenirati kod susjeda je nikad slađi – utroba čakovečkog stadiona Mladost trenutno je veliko gradilište. Nakon 30 godina tehnološki zastarjela i tehnički jedva na rubu regularnosti kuglana odlazi u prošlost. Na njeno mjesto ovih dana ugrađuje se potpuno nova suvremena četverostazna kuglana koja će zadovoljavati sve uvjete međunarodne kuglačke organizacije. Na proljetnoj javnoj nabavi kao najpovoljniji ponuđač izabran je njemački „Funk International“  čiji djelatnici su ovih dana prionuli zahtjevnom poslu. Do trenutka pisanja ovog izvješća stara „Schmidova“ aparatura kao i segmentne ploče staza su demontirani i uskladišteni čekaju kupca putem javnog nadmetanja kako bi se prodajom vratio dio uloženih sredstava. Nakon neophodnih manjih građevinskih preinaka slijedi faza montaže novog objekta. Predviđeno trajanje radova je negdje do 20. kolovoza kada bi Mladost iznutra trebala zasjati u posve novom, atraktivnijem ruhu.

 NAJAVA PRVENSTAVA

 

Izvlačenjem startnih brojeva te slaganjem rasporeda prvenstava nova sezona svakim danom sve je bliža.

Prvoligaši će uslijed smanjenja lige na samo deset klubova te dvokružnog sustava natjecanja igrati nikad kraće prvenstvo. Prvo kolo zakazano je za 17. rujan da bi jesenski dio završio već 19. studenog. Željo ligu otvara protiv Medveščaka koji je doživio značajne promjene u igračkom kadru. Tako u njihovim redovima više nema reprezentativaca Bolanče i Kovača te pouzdanog Čote koje su zamijenili Šebalj i Filipančić. Bolanča je pojačao Zaprešić koji će i ove godine biti najozbiljniji kandidat za titulu, a glavnog konkurenta imati će u splitskom Mertojaku koji se osnažio spomenutim Kovačem i nekadašnjim juniorskim svjetskim rekorderom Šarkezijom. Grmoščica je dovela iskusnog Fučkara te Matića, dok su ostali klubovi ostali na manje-više istom kadru kao i lani. U ovom trenutku svako predviđanje gdje bi se u toj konkurenciji mogao smjestiti Željezničar je krajnje nezahvalno. Igrački potencijal postoji za sredinu tablice, ali treba vidjeti kako će se u svega mjesec dana do prve utakmice uspjeti prilagoditi na novu kuglanu te da li će im ona u odnosu na protivnike biti saveznik ili „unutarnji neprijatelj“.

Trećeligaši startaju dva tjedna kasnije, a ždrijeb je u uvodnom kolu odmah spojio čakovečke momčadi Zanatlije i Prosvjetara. Dubravčan pa će se namjeriti da jednog od favorita prvenstva, križevačku Elektru iz čijih redova će im prijetiti njihov dojučerašnji član Cenko. Druga momčad Željezničara, koja gaji šampionske ambicije, ima lagani početak na gostovanju kod daleko najslabije momčadi lige – Ivančice.

©ANdRIJA