Najave...


22.-23.10.2014.
SRC "Mladost" Čakovec

Prvenstvo parova MKSa25.10.2014. - 15,30h - LIVE !!!!

SRC "Mladost" Čakovec
2.HKL - 5.kolo

Željezničar ČK
-
Sirela BJ
26.10.2014. - 10,00
SD "Drava" Varaždin

3.HKL - 3. kolo

Ivančica
-
Željezničar 2
Kuglački portal
FIQWNBA-NBCVijesti...                                            optimized for Mozilla Firefox


22.10.2014.

2. HKL - 4. kolo


LAKOĆOM KROZ NOVSKU

 

Četvrto kolo ligaškog natjecanja nije donijelo ozbiljniju prepreku čakovečkom Željezničaru. Iako su se minulih godina znali iz Novske vraćati pognute glave, ove sezone rijetko im tko može parirati pa tako ispada da je do zapadne Slavonije bilo napornije putovanje nego sama borba za bodove. Željezničar je protiv Beline iz Novske slavio sa 7-1 uz 225 razlike. Domaćini su samo u prvom bloku bili ravnopravni suparnici koja dionica je završila sa 1-1 i nevelikih 23 plusa za našu momčad. Predrag Turk pokazao je karakter pravog kapetana kada je početnih 21 minusa iz uvodnog seta do kraja nastupa pretvorio u poen sa 35 drva viška pri čemu je s rezultatom od 581 čunja bio i igrač utakmice. Ninoslav Mikac nije se snalazio na neparnim stazama (122+127), ali je zato na onima parnima pronalazio svoju igru (152+153) što mu je donijelo vrlo dobrih 554, no ipak nedostatno i za dobivanje duela protiv Potočkog (566). Ako je u tim trenucima i bilo najmanje brige oko krajnjeg rezultata, smirenje je došlo vrlo brzo je su kuglači Beline u nastavku izgledali poput amatera i preostali kvartet domaćih igrača nije uspio u prosjeku srušiti ni 500 drva.  To je s druge strane omogućilo Željezničaru da i uz ne osobito dobru predstavu Tomislava Tvaroga (533) i Zorana Jagića (531) lakoćom dobivaju direktne dvoboje sa suparnicima, dok je dvojac Bojana bio znatno uvjerljiviji - Košak je srušio visokih 574, a apsolutno pozitivni dosadašnji dojam u klubu dodatno je popravio Kuzma sa 559 drva.

Kako svako kolo Željezničarov protivnik bude stepenicu više plasirani klub tako naredno, peto kolo, u Čakovec u subotu dovodi bjelovarsku Sirelu koja je peta odozdo na tablici te samim time ne vjerujemo da će biti imalo u mogućnosti ugroziti upis novih bodova za Željo.
3. HKL - 2. kolo


Najčvršću igru među trećeligašima trenutno prema predviđanjima pokazuje Dubravčan koji je ponovo primjenio prošlotjednu formulu te izjednačenim nastupom petorice igrača uz jedan pozitivan bljesak mirno vodio dvoboj protiv Željezničara 2 od početka do kraja. Već u uvodu je prednost od 2-0 i teško dostižnih 116 razlike otišla na stranu Dubravčana. U srednjoj dionici bilo je naznaka da bi Željo mogao priprijetiti, no umjesto da koriste pružene šanse i prepolove zaostatak, Željo je otišao u još deblju dubiozu od 155 čunjeva pa je završnica bila čista formalnost. Ujednačeni Dubravčan činili su Josip Čižmešija (541), Zoran Vučenik (533), Branko Horvat (531), Saša Štefić (529) i Dražen Cenko (523) uz jedan „eksces“ na 581. U redovima Željezničara ponovo previše loših ili čak katastrofalnih (Nikola Turk 489, Rašperger 482, Luka Štrukelj 232) pa ni odlična partija Matije Vikerta (571) te vrlo dobri nastupi Zvonimira Turka (541) i Stanislava Štrukelja (278) nisu mogli donijeti ništa više od poraza 2-6 uz 128 minusa. Priliku za prve bodove Željo 2 tražit će kod Ivančice


14.10.2014.

2. HKL - 3. kolo


ŽELJO SUVERENO

 

Treće kolo i treća uvjerljiva pobjeda za Željezničar. Jedina novost ogleda se u činjenici da je u subotnjoj utakmici izgubljen prvi ovosezonski poen pa je krajnji rezultat glasio 7-1 uz 121 čunj viška. Varaždinska Cesta kao novajlija u ligi pokazao je vrlo dobru predstavu srušivši prosjek od preko 550 po igraču (3303), no za sada ove sezone Željo se ne spušta ispod 3400, točnije 3424 ovom prilikom. Posebno impresivan dio igre Željezničara bio je njegov uvodni dvojac. Predrag Turk kao „patnik“ te Ninoslav Mikac kao rezerva iz minulog kola otvorili su dvoboj sa prosjekom iznad 600. Veći je doprinos u tome bio onaj kapetana Turka koji je ujednačenim setovima srušio iznimnih 617 drva, dok je Mikac unatoč slabom ulasku (125)  povezao tri vrhunske staze te stigao do 592. Njihovi protivnici, Stjepan Vrček (569) te Srećko Hojski (545) nisu mogli pratiti takav ritam. Zoran Jagić (569) tri je dosadašnja nastupa odigrao u čunj razlike, pri čemu mu je ovo bilo uvjetno rečeno najslabije izdanje, a svoj subotnji duel riješio je dobivši prva tri seta pa je Balažinec usprkos većem broju čunjeva (576) ipak morao Jagiću stisnuti ruku. Neobičnu prezentaciju je pružio Tomislav Tvarog. Prvu i posljednju dionicu rušio je po 153, no mizernih središnjih 239 u zbroju mu je donijelo ukupnih 545, što je svejedno bilo i više nego dovoljno za poen protiv Pintarića (503). Peti individualni duel uzeo je Bojan Košak (564) nadoknadivši kroz zadnju stazu 16 minusa protiv Stanka Dugog (550). Početak pa igre Stjepana Jagića (280) nije davao naznake da će upravo on kao majstor domaćih staza biti taj koji će „okaljati“ savršenu ekipnu statistiku, no svega 257 u nastavku rezultiralo je počasnim poenom za Cestu kojeg je osvojio Borčak (560).

Na tablici nema promjena na vrhu - Željo vodi, a nadalje ga bez bodovnog zaostatka prate Zanatlije iz Kutine i Siska, dok drugi ambiciozni konkurenti tonu. Istini za volju, Željo je do sada imao vrlo lagan raspored, jer ako pogledate tablicu od dna prema gore, upravo je to i redoslijed dosadašnjih protivnika. A isto će se nastaviti i nadolazećeg vikenda kada Željo gostuje kod Beline u Novskoj.


3. HKL - 1. kolo


Druga momčad Željezničara teško je, sa 7-1 i 136 minusa, poražena kod Elektre iz Križevaca. Jedini poen za mlade Željezničare djelo je Matije Vikerta (528), dok je Zvonimir Turk sa 529 bio njihov najbolji pojedinac i jedini koji je mogao eventualno dodatni ublažit poraz. Za novi klub debitirala je Katarina Rašperger (524), a sukladno predviđanjima priliku je uslijed loše igre Nikole Turka (350) u gotovoj završnici dobio i njen unuk Manuel Korent (110). Od Denisa Košaka (518) te Stanislava Štrukelja (504) očekivao se veći doprinos iako u ovoj utakmici zbog vrlo solidne igre Elektre (3199) to ne bi imalo značajniji utjecaj na konačni ishod.
01.10.2014.

2. HKL - 2. kolo


DOMINACIJA SE NASTAVLJA

 

Željezničar i dalje melje svoje protivnike. Novo „nulovanje“ u subotu su prišili Koprivnici koju su na njenim stazama porazili sa maksimalnih 8-0, osvetivši im se tako sportski za prošlosezonski poraz. Ponovo je uz rezultat u poenima oduševila i momčadska brojka srušenih čunjeva od 3421 što je donijelo čak 220 razlike u odnosu na Koprivnicu. Iako pogled na finalne brojke to ne sugerira, Željo je probleme i to ozbiljne imao tokom prvog bloka. Nakon 90 hitaca nervozni Predrag Turk gubio je od mladog Bolića sa 2-1 u setovima i za čak 23 čunja (395-418), dok je Zoranu Jagiću neočekivano dobar otpor pružao Pigac (420-417). No, završni set prve satnice postavlja stvari na svoje mjesto. Junior Bolić puca pod pritiskom i ruši svega 109 drva što objeručke prihvaća Turk i u samo 30 kugli s učinkom od 152 na posljednjoj stazi pravi 43 čunja razlike za konačnih 547-527 u njegovu korist, pri čemu treba posebno istaknuti i krajnje nesvojstvenih osam promašaja Turka. Slična situacija istovremeno se dešavala i na susjednim stazama - Zoran Jagić 150 (ukupno identičnih 570 kao i u prošlom kolu), Pigac 120 i sa 2-0 vodstvom Željezničara uz 53 plusa utakmica je već praktično riješena. Eventualne dileme otklonili su u srednjoj dionici Tomislav Tvarog i Bojan Košak. Tvarog je doduše zbog lošeg drugog seta (113) imao na polovici igre velikih 29 minusa, ali ostale tri staze odradio je na izrazito visokom nivou (456) dobivši tako sa 569-554 Grošanića. Bojanu Košaku pa je očigledno koristila prošlotjedna „terapija“ među rezervama jer je ovom prilikom bio prvo ime susreta sa 591 drvom, hrpom devetki u čišćenje i igrom koja podsjeća na njegova najbolja izdanja. Posao su dovršili rutiner Stjepan Jagić (565) i novopridošli Bojan Kuzma koji je impresionirao pretežitim dijelom nastupa (456 u 90) zadavši tako sa ukupnih 579 čunjeva velike glavobolje treneru oko slaganja sastava ubuduće, jer, trebati imati na umu da je ovu utakmicu preskočio visoko pouzdani Ninoslav Mikac, dok Mladen Grašić kraj ovakvih brojki suigrača (i vlastitog neredovitog treniranja) nije ni na radaru za prvi sastav.

Stopostotni učinak u pobjedama za sada uspjevaju pratiti tek dvojica Zanatlija – onaj iz Siska te imenjak mu iz Kutine, no njih se ne doživljava kao legitimne suparnike u borbi za titulu i samo je pitanje kola kada će bodovno zaostati. S druge strane, jedini kakav takav konkurent, Lepoglava, već je nakon samo dvije tekme u minusu što je posljedica njihovog domaćeg neriješenog rezultata sa Zabokom. Interesantno je kako su čak četvorica prvotimaca Lepoglave bivši nositelji igre Zaboka pa ispada da su im bod otkinule zapravo njihove dojučerašnje omladinske rezerve.

Perfektni dosadašnji učinak Željezničar će pokušati održati i u dvoboju sa varaždinskom Cestom koji je na rasporedu 11. listopada 2014. od 15,30h. Cesta je novajlija u ligi, a unatoč činjenici da su prilično osnažili svoj sastav, u početna dva kola nisu uspjeli osvojiti ni boda. Stoga ne bi ni u subotu trebala doći pod znak pitanja pobjeda Željezničara, a jedino što se kladioniračima može ponuditi je oklada na broj poena koji će domaćini eventualno prepustiti na onu stranu Drave.
3. HKL


Neuobičajeno kasno sa svojim ligaškim prvenstvom ovog će tjedna započeti i međimurski klubovi koji se natječu u sklopu 3. lige sjever. Čakovečki Željezničar je pred sezonu bio u dilemi da li da svoju drugu momčad uopće ostavi na životu. Unatoč djelomičnom nezadovoljstvu i pristupom i rezultatima, odlučili su omladincima dati još jednu šansu. Trener je pred njih postavio zadatak plasmana među pet momčadi što se iz trenutne perspektive čini mrvicu nerealnim. No, istina je kako je krajnje vrijeme da braća Turk, Vikert, Košak te prezimenjaci Štrukelj postanu momčad te realiziraju svoj talent i mogućnosti koji su se do sada svodili pretežito na bljeskove. S obzirom da je ekipu napustio Goran Vrček, mjesto je u kadru popunila Katarina Rašperger koja bi trebala donijeti dozu iskustva te ujedno biti i svojevrsni mentor svome unuku  koji će zasigurno dobit poneku priliku, možda već i u uvodnom kolu kada protiv Elektre iz Križevaca na njihovom terenu objektivno nemaju velike izglede.25.09.2014.

2. HKL - 1. kolo


SAVRŠENO OTVARANJE

 

Igrom u prvom kolu netom započete sezone čakovečki Željezničar autoritativno je dao do znanja svima što ih očekuje kada nogom kroče na njihovu Mladost – maksimalnih 8-0 protiv Ciglenice, okruglih 300 razlike te čak 20,5-3,5 u setovima poruka je budućim protivnicima da svaku nadu u pozitivan ishod ostave još kod dravskog mosta. Iako je Ciglenica povratnik među drugoligaše pa kao takva možda i nije adekvatno mjerilo za snagu Željezničara, brojke ipak ne lažu. A one otkrivaju da su na premijeri sezone kuglači čakovečkog kluba srušili visokih 3482 čunja. Kada još istaknemo da je Bojan Košak utakmicu ispratio sa klupe za rezervne igrače, otvara se dodatni prostor za poboljšanje ionako respektabilnih momčadskih vrijednosti.

U domaćim redovima gotovo da nije bilo slabe karike, a još manje pa da bi se na igri osjetila nervoza prvog nastupa. Samo su dva duela bila donekle izjednačena, a i oni su u konačnici otišli na stranu domaće ekipe. Predrag Turk imao je na početku dvoboja opasnog konkurenta u najboljem pojedincu gostiju, Luki del Ponteu, koji ga je na polovici igre vodio za 14 drva pa se Turk morao pošteno oznojiti za konačni omjer od 585-577. S druge strane, Željezničarov debitant Bojan Kuzma imao je olakotnu okolnost što mu je suparnik bio najslabiji kuglač Ciglenice pa je i sa ne odviše dojmljivih 528 praktično bez poteškoća uzeo poen. Svi ostali direktni pojedinačni ogledi bili su jednosmjerna ulica. Ninoslav Mikac prenio je prošlogodišnju formu na domaćim stazama i u novo prvenstvo što se ogleda u njegovom učinku od 593 čunja. Uz Kuzmu drugi novajlija u momčadi, Tomislav Tvarog, potvrdio je već na predstavljanju pred domaćom publikom reputaciju koju je godinama gradio u ovoj ligi te mu je samo „nesuradljiva“ kuglana odnijela poneko drvo koje je na kraju nedostajalo da Tvarog (598) odmah u službenom debiju prebaci 600. Zato takve probleme nije imao Stjepan Jagić čija je ljubav s čakovečkom Mladosti u ovim poznim godinama naprosto procvjetala. 608 čunjeva na otvaranju lige pokazuje da glad za visokim dometima kod „Japice“ ne jenjava. Sin mu Zoran morao je ocu priznati premoć u internom ogledu unatoč vrlo zapaženom nastupu sa 570 srušenih drva. Osim golih cifri raduje i spoznaja o dobroj fizičkoj spremi najiskusnijih članova Željezničara jer su Stjepan Jagić i Predrag Turk upravo u drugom dijelu svojih nastupa sa 315 odnosno 314 čunjeva značajno napumpali svoje brojke.

Željezničar je u za sada krnjem kolu zasjeo na vrh tablice, a s obzirom na krajnje uvjerljivo slavlje s vrlo malo propuštenih setova nije izgledno da ga itko i preskoči u ovom trenu. U klubu se nadaju da će poredak biti isti i tamo oko Uskrsa 2015. Dalek je još put do cilja, tek je prva stepenica savladana, al start je oduševljavajući pa ako se po jutru dan poznaje….

Uvodna domaća zadaća ocijenjena je s odličnim, na redu je test u gostima i to upravo na mjestu gdje je prošle zime Željo učinio jedan od kobnih propusta. Jesu li naučili na vlastitim pogreškama vidjet ćemo u subotu popodne kada je na terminu susret u Koprivnici protiv istoimenog domaćina.
15.09.2014.

Pripremni periodPRVENSTVO PRED VRATIMA

 

Neobično tiho pripremno razdoblje približava se kraju – u subotu prvim kolom počinje nova drugoligaška sezona od koje Željezničar ima velika očekivanja. Cilj je samo jedan – naslov prvaka te kroz kvalifikacije pokušati ući u najviši rang. A na tom putu dvije su velike prepreke – Lepoglava kao glavni te usudili bi se kazati i jedini konkurent za titulu, a potom možda još i zahtjevniji problem u vidu usvojene reorganizacije lige. Ta reorganizacija, ukoliko se održi na snazi s obzirom da je izglasana malo kasno pa samim time i protivno postojećim propisima, u praksi bi značila smanjivanje prve lige na deset klubova što pa dovodi do nužnosti da na kvalifikacijama osim pet pobjednika regionalnih drugih liga sudjeluju i deveto te desetoplasirani prvoligaš, čime se situacija za napredovanje bitno otežava.

Željezničar kroz ove pripreme nije odigrao niti jednu prijateljsku utakmicu s nekim od klubova, forma se stjecala tek na treninzima te dva turnira na kojima niti jednom nisu nastupili u kompletnom sastavu pa je samim time natjecateljsko stanje momčadi prilična enigma. Nakon laganog debakla u Zalaegerszegu, turnir u Slovenskoj Bistrici ponudio je ponešto bolju krvnu sliku. Prije svega se to odnosi na Bojana Košaka koji je sa 569 čunjeva osvojio treće mjesto, dok je Stjepan Jagić s drvom manje bio odmah do njega. Ostatak društva nije se osobito proslavio gostujućim nastupom ni ovom prilikom – Ninoslav Mikac imao je 534, a Bojan Kuzma 532. 519 Tomislava Tvaroga i 515 Predraga Turka posebno ne zvuče dobro. Ali, to sve pada sada u zaborav i okrećemo se prvenstvenim utakmicama. Na samom početku idealan suparnik za razbijanje grča i treme – povratnik u ovu ligu Ciglenica dolazi na čakovečku Mladost i ne bi smjelo biti prevelikog upitnika oko pitanja pobjednika već tek eventualno oko toga kojim će brojčanim omjerom isti biti izražen. Za sve koji planirate pohoditi Željezničarove domaće susrete skrećemo pažnju na malu promjenu dosadašnjeg ustaljenog termina koji će ove sezone biti subotom od 15,30h.

25.08.2014.

Pripremni period


AKVIZICIJE KAO POJAČANJA


Jubilarno 50. izdanje kuglačkog Göcsej Kupa koji se odigrao u madžarskom Zalaegerszegu ni ove godine nije prošlo bez sudjelovanja klubova iz našeg podneblja. Nekada vrlo respektabilan turnir na kojem su redovito igrale i ekipe iz lige prvaka sa svojim zvijezdama posljednjih se godina rapidno srozava na znatno niže grane pa je tako i u svom slavljeničkom izdanju ponudio vrlo skromnu i konkurenciju i rezultate. Čakovečki Željezničar branio je prošlogodišnje treće mjesto momčadski te naslov u pojedinačnoj kategoriji, no njegovi kuglači ovog ljeta nisu se uspjeli približiti ponavljanju niti jednog od tih uspjeha. Iako su nastupili u donekle šarenom sastavu, imena poput Turka, Mikaca, Košaka i Tvaroga trebala su garantirati učinak bolji od krajnjih 3123 čunjeva. A upravo je potonji, Tomislav Tvarog, u svom neslužbenom debiju za svoj novi klub bio ujedno i njegova najjača karika sa cifrom na razini od 540-ak drva. Nakon pola godine administrativne kalvarije oko registracije, priliku za prvi nastup u Željezničaru dobio je i Bojan Kuzma (527) koji je spojio dva dijametralno suprotna „poluvremena“ (231+296). Rana faza priprema, teške noge i ruke te tradicionalna ljetna sparina kuglane u Zalaegerszegu nisu bili od osobite pomoći ostalima pa su im i brojke neadekvatne njihovim uobičajenim mogućnostima.

U znatno boljem izdanju predstavili su se igrači Prosvjetara koji su bili najistaknutiji predstavnici od hrvatskih klubova. Sa 3182 drva ostali su na čunj do najniže stepenice postolja, odnosno jednu postavu do drugog mjesta. Kod Prosvjetara također je novopridošli kuglač prednjačio učinkom. U premijernom izlasku na staze u bojama novog kluba Igor Maček je srušio vrlo respektabilnih 568 čunjeva, čime je i on osobno, baš kao i momčad u kompletu, bio za drvo prekratak da uzme najmanji pehar u pojedinačnoj konkurenciji. Solidnom igrom mogli su se pohvaliti i Stjepan Blažek te Emil Horvat, dok je još jedna akvizicija, Nebojša Žnidarić, zatvorio kvartet najuspješnijih sa 522. Iako je početak prvenstva udaljen još mjesec i pol dana, Prosvjetar je na kvalitetan način izazvao Dubravčan s kojim se predviđa da će voditi glavnu riječ po pitanju naslova prvaka u trećoj ligi. Dečki iz Donje Dubrave treću su godinu zaredom krenuli u brušenje forme na koprivničkoj kuglani gdje će i ove sezone biti domaćini, a prve naznake forme očekujemo tokom rujna kada će i krenuti prijateljski ogledi.

Za kraj da dodatno potkrijepimo navode iz naslova ističemo da je na Göcsej Kupu sudjelovao i praktično jedini konkurent Željezničara u ligi, Lepoglava, međutim isto se tako nisu osobito proslavili srušivši ispod 3100, ali je zato njihov novi član, Čakovčanin Bojan Plevnjak, interno klupski dominirao sa 544 drva.

 

 VELIKI INTERES ZA KUGLAČKI KAMP

 

U sklopu već dobro ukorijenjenog programa Zajednice sportskih udruga grada Čakovca pod sloganom „Svaki tjedan – sport jedan“  i ljetos je zahvaljujući KK „Željezničar“ održan kuglački kamp na koji se prijavilo preko 40 sudionika osnovnoškolskog uzrasta. Kroz četiri dana druženja na stazama klinci su podučavani o osnovnim pravilima i tehnikama kuglanja, a kako bi se osiguralo da prve korake nauče od najboljih, kamp je vodio prošlogodišnji državni viceprvak Bojan Košak uz asistenciju državnog juniorskog prvaka Matiju Vikerta, dok je sve pod budnim okom nadzirao nezamjenjivi Dragutin Ceilinger. Posljednjeg dana tradicionalno je održano natjecanje polaznika kampa koje je pobudilo najviše emocija i užitka kod djece. Igralo se i pojedinačno, a i momčadski narodnim načinom. Najuspješniji je bio Antonio Vuk koji je samo za čunj nadjačao Andrijanu Ignac, dok je treće mjesto zauzeo Bruno Halabarec.


  • Kuglački kamp glavno je i jedino mjesto na kojem se djeca mogu zainteresirati za ovaj sport, a oni koji su u njemu otkrili radost igre omogućuje se da i nadalje tokom cijele godine polaze redovite treninge u sklopu KK „Željezničar“ Čakovec. Stoga se pozivaju svi koji se žele kuglanjem baviti da se priključe treninzima na čakovečkoj kuglani Mladost u terminima utorkom i četvrtkom od 19 do 20 sati.
14.07.2014.

Prelazni rokŽELJO OSZNAŽIO REDOVE

 

Prvi čin predstojeće natjecateljske sezone okončan je istekom posljednjeg dana prelaznog roka. Svi zatraženi prelasci odobreni su od strane komisije županijskog saveza pa sada sa sigurnošću možemo kazati u kakvim će sastavima, barem onima na papiru, klubovi dočekati jesenke dvoboje. Unutar međimurskih momčadi promet se je sveo na Željezničar i Prosvjetar, dok su Dubravčan i Zanatlija preskočili ljetnih „shoping“. I Željo i Prosvjetar akvizicijama su dali naslutiti da obje ekipe pucaju visoko, čak štoviše, na sam vrh, naravno svatko u svojem rangu. Željezničar je nakon pola godine natezanja na relaciji nacionalnog kuglačkog saveza i svjetske organizacije napokon uspio ishoditi i dobiti odobrenje za registraciju Bojana Kuzme. Kuzma je do minulog Božića bio član slovenskog drugoligaša KK „Radenci“, a iako je cijele 2014. godine već trenirao u Čakovcu te često i putovao s momčadi na utakmice, zbog lošeg odnosa HKS-a i NBC-a, čisti papiri za njegovu registraciju stigli su tek krajem lipnja. Radi se o igraču koji iz slovenskih liga stiže sa solidnim pedigreom u vidu ligaškog prosjeka koji se vrtio oko ili čak i iznad 560 čunjeva, međutim kako će se Kuzma uspjeti adaptirati na nešto zahtjevnije staze u Hrvatskoj, posebice nakon polugodišnje pauze, predstoji nam da vidimo pa ćemo tek kroz određeni period biti pametniji u ocjeni uspješnosti ovog transfera. Zato bi s druge strane Tomislav Tvarog trebao istog trena donijeti ako već ne dimenziju više, onda svakako dodatnu stabilnost i širinu u momčad. Tvarog je manje-više cijelu svoju dosadašnju karijeru proveo u Lepoglavi s kojom je godinama bio jedan od najtežih suparnika Željezničaru. Iako je Tvarog neprestano među 10-15 najboljih kuglača regije, najbolje trenutke do sada pameti iz sezone 2009./2010. kada je bio treći igrač lige te ujedno i najbolji sportaš grada Lepoglave za 2010. godinu. Minule sportske godine Tvarog je zabilježio solidan prosjek od 555 gostujućih drva, ali i čak 582 domaćih čunjeva po utakmici. S obzirom da iz prve momčadi Željezničara nitko nije otišao, svi željni igre morat će opasno gristi na treninzima i pokazati da su upravo oni ti koji između širokog klupskog kadra zaslužuju svoje mjesto kao starteri. Što se tiče igrača koji su predodređeni za drugu momčad, Željezničar je ostao bez Gorana Vrčeka koji se na osobni zahtjev pridružio Varteksu. Varaždinec Vrček svima se u klubu duboko zavukao pod kožu, ali objektivne životne okolnosti onemogućile su ga u aktivnijem sudjelovanju u radu kluba protekle godine te je upitno koliko će on i ubuduće biti zaozbiljno u natjecateljskom kuglanju pa stoga ovaj gubitak njega kao igrača trenutno djeluje više kao papirnati, dok će mu vrata Mladosti i Željezničara i ubuduće uvijek biti otvorena. S obzirom da se Luka Štrukelj vraća akademskoj zajednici, odlaskom Vrčeka pod znak pitanja bilo je dovedeno funkcioniranje rezervne momčadi Željezničara. Njezinu opstojnost na neki način je omogućila Katica Rašperger koja je pristigla iz Prosvjetara i koja će se tako unutar iste momčadi ujedinit sa svojim unukom. U suprotnom smjeru, put Prosvjetara, Željezničar je izdao brisovnicu za Nebojšu Žnidarića. Osim Žnidarića, Prosvjetar je potpisao i Igora Mačeka iz Zaboka koji se tako nakon nekoliko zagorskih sezona vraća u međimursko kuglanje. S njima dvojicom Prosvjetar ima momčad koja ravnopravno može ući u dvoboj za titulu s Dubravčanom. Eventualni potencijalni problem može se javiti u gužvi unutar kluba i željom svih da manje-više redovito igraju što se može potom reflektirati bilo kroz nezadovoljstvo pojedinaca bilo kroz kompromisno rotiranje momčadi.

Za kraj spomenimo i prelaske još dvojice međimurskih kuglača, oca i sina Plevnjaka koji su iz Zaboka prešli u Lepoglavu gdje su se ujedinili sa svojim nekadašanjim suigračima (Pokrivač, Zlatko Turk). Lepoglava je tako postala preslika Zaboka od pred par godina koji je s gotovo identičnim kadrom najavljivao pohod na vrh, da bi se u konačnici pozicionirao u sredini tablice. Lepoglava bi trebala biti jedina iole ozbiljnija prijetnja Željezničaru u nadolazećoj sezoni, iako je će teško moći kompenzirati odlazak trojice do sada stožernih igrača. Osim Tvaroga koji se pridružio Željezničaru, klub je napustio i Stjepan Vrček koji će od jeseni igrati za Cestu, dok je oproštaj od kuglanja najavio Stjepan Špac. Zanimljivo da su sva trojica u Lepoglavi „domaći dečki“, a da su sva trojica osobno inzistirala na odlasku odande i to u direktne suparnike. Radi li se o iskazivanju nezadovoljstva zbog politike kluba i brojnog dovođenja kuglača sa strane ili je nešto drugo trulo u „državi lepoglavskoj“, problemi su kojima će se pozabaviti oni sami.

©ANdRIJA