Početna stranica Hrvatski jezik Jezično izražavanje Književnost Lektira Medijska kultura Glagoljica Novinarska družina Kutak za profesore

Natjecanja i smotre                             Voliš pisati pjesme i priče, zanima te hrvatski jezik, želiš naučiti što više? Prijavi se na neku od mnogobrojnih smotri, natjecanja, manifestacija, škola... Tamo ćeš provjeriti koliko znaš ili dobiti dodatna znanja, a sigurno steći i nova poznanstva s učenicima koji imaju slične interese. Sretno!  


POPIS NEKIH NATJECANJA, SMOTRI, MANIFESTACIJA, ŠKOLA
1. Natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika
2. LiDraNo - smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva
3. Škola stvaralaštva "Novigradsko proljeće" (Novigrad, travanj)
4. Mala glagoljaška akademija "Juri Žakan" (Roč, lipanj/srpanj)
5.  Lovrakovi dani kulture (Veliki Grđevac, lipanj)
6. Goranovo proljeće - natječaj za mlade pjesnike osnovnih i srednjih škola (Lukovdol, ožujak)
7. Dani kajkavske riječi (Zlatar, rujan)
8. Pjesničko-likovna manifestacija "Dobrojutro more" (Split, kolovoz)
9. Festival dječje haiku poezije (Zagreb)
10. Susreti "Ivica Kičmanović" (Zagreb/Marija Gorica, lipanj)
11. Stvaralački natječaji Modre laste (raspis listopad/studeni, rezultati svibanj/lipanj)
12. Tadijini dani (Gospić)
13. Radobojsko proljeće - Dani Side Košutić (Radoboj, svibanj)
14. Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece (Čakovec, rujan)
15. Galovićeva jesen (Koprivnica, listopad)
16. Dani medijske kulture (Bjelovar, ožujak)
17. Škola medijske kulture (Varaždin)NATJEČAJ KOJI ORGANIZIRA NAŠA ŠKOLA


Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike.

Natječaj su organizatori, Osnovna škola Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, raspisali na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle - Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji se u Križevcima održava od 2009. godine.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” ima nakanu potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

Dani medijske kulture započeti su 2003. kao seminar namijenjen učenicima koji vole domaće filmove te učitelje i profesore koji njeguju filmsku kulturu bilo u nastavi, bilo u izvannastavnim ili izvanškolskim aktivnostima. Uz projekcije značajnih hrvatskih filmskim ostvarenja, učenici imaju priliku uživo porazgovarati s najvećim hrvatskim redateljima o nastanku njihovih filmova koji su ušli u povijest.
Od 2006. promijenjena je koncepcija pa se organiziraju različite radionice (lutkarska, filmska, recitatorska, strip). 
Novigradsko proljeće

Novigradsko proljeće je Škola stvaralaštva za darovite učenike i učitelje. Školu stvaralaštva osnovao je Mirko Todorić, a započela je s radom na otoku Pagu u Novalji prije 32 godine pod nazivom "Listopad u Novalji" i održavala se u tom gradu punih 14 godina, sve dok nije preseljena u Novigrad - otuda i naziv "Novigradsko proljeće".
Rad se odvija u različitim radionicama (literarna, dramska, dramsko-filmska, recitatorska, scenska, novinarska, glazbena, plesna, grafička, keramička, kostimografska, slikarsko-scenografska, oblikovna, batik, fotografska, strip). Sve radionice u svom sedmodnevnom radu ostvaruju unaprijed dogovorenu temu koju onda dalje razrađuju izražajnim sredstvima svojstvenim za pojedino stvaralačko područje: RIJEČ, ZVUK, SLIKA ili POKRET .
Cilj je Škole da učenici, a posebice učiteljihospitanti, prihvate drukčiji, suvremeni način rada i da ga prenesu u svoje škole.


Lovrakovi dani kulture

Lovrakovi dani kulture je tradicionalna kulturno-prosvjetna manifestacija državnog značaja posvećena Mati Lovraku, najuspješnijem dječjem književniku. Lovrakovi dani kulture odražavaju se od 1988. godine, a potiču i razvijaju literarno, novinarsko i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola. Na natječaju sudjeluje 70 škola iz 12 županija s oko 600 učenika. Najbolja ostvarenja objavljuju se u zbornicima koji se tiskaju svake godine. Prezentiraju se i scenska stvaralaštva, održavaju izložbe (slikarske, etnografske, izložbe knjiga i dr.), a značajna je i dodjela nagrade "Mato Lovrak" romanu za mladež. Lovrakovi dani održavaju se svake godine u lipnju.  
Na temeljima Lovrakovih djela koncipiran je Lovrakov centar, koji sa Stazom prijatelja prirode privlači turiste u Veliki Grđevac.

Festival haiku poezije
Festival dječje haiku poezije jedan je od festivala u organizaciji Društva hrvatskih haiku pjesnika. U sklopu festivala odvijaju se brojne aktivnosti kojima se djeci nastoje približiti različiti elementi japanske kulture: recitali haiku poezije, haiku radionice za djecu, haiku izložbe, origami radionice za djecu i sl.

Škola medijske kulture u Varaždinu
Škola medijske kulutre započela je s radom 1998. u Trakošćanu, a zadnjih godina odražave se u Varaždinskim Toplicama. Od 2008. škola nosi ime 'Dr. Ante Peterlić'. Organizator i realizator ove Škole je Hrvatski filmski savez, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Polaznici Škole su nastavnici osnovnih i srednjih škola, studenti učiteljskih i umjetničkih akademija, autori iz filmskih i videoudruga te svi ostali zainteresirani za dopunsko medijsko obrazovanje. Program je odvija u 9 nastavnih dana i 90 nastavnih sati u obliku predavanja, radionica, videoradionica, filmskih projekcija i skupnih rasprava o viđenim filmovima.
Predavači i voditelji programa su razni stručnjaci na području filmske i medijske kulture: prof. Krešimir Mikić, Petar Krelja, mr. Bruno Kragić, dr. Hrvoje Turković, Josip Grozdanić, mr. Irena Paulus, dr. Mato Kukuljica, mr. Ivo Škrabalo, Joško Marušić, Diana Nenadić, Slaven Zečević i Nenad Polimac.

Dani medijske kulture u Bjelovaru
Dani medijske kulture započeti su 2003. kao seminar namijenjen učenicima koji vole domaće filmove te učitelje i profesore koji njeguju filmsku kulturu bilo u nastavi, bilo u izvannastavnim ili izvanškolskim aktivnostima. Uz projekcije značajnih hrvatskih filmskim ostvarenja, učenici imaju priliku uživo porazgovarati s najvećim hrvatskim redateljima o nastanku njihovih filmova koji su ušli u povijest.
Od 2006. promijenjena je koncepcija pa se organiziraju različite radionice (lutkarska, filmska, recitatorska, strip).  

Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece

Revija je mjesto za predstavljanje i ocjenu jednogodišnje filmske i videoprodukcije djece i filmsko-pedagoškoga rada na području izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u razvijanju filmske kulture. Uz filmske i videoprojekcije revijski sadržaji obogaćeni su održavanjem tematskih rasprava za voditelje filmskih/videodružina te razgovorom djece sa članovima Ocjenjivačkoga suda.
Revija je mjesto za izbor najboljih ostvarenja djece, koja će biti predstavljena na međunarodnim filmskim/videomanifestacijama.
Revija traje četiri dana, a uz domaćine na Reviji sudjeluju i djeca, čiji se radovi prikazuju u revijskim programima uz sudjelovanje voditelja filmskih/videodružina.Susreti "Ivica Kičmanović"
U sklopu Dana Ante Kovačića, organizira se Susret "Ivica Kičmanović" za učenike koji su se natjecali literarnim i novinarskim radovima o djetinjstvu i školovanju.


Goranovo proljeće
Pjesnička manifestacija Goranovo proljeće osnovana je 1964. godine. Programi prve manifestacije održani su u Lukovdolu i Zagrebu, i to susreti pjesnika i natjecanje recitatora amatera. Godine 1971. utemeljena je nagrada Goranov vijenac, a 1977. nagrada Goran za mlade pjesnike.
U četrdeset pet godina postojanja i djelovanja Goranovo proljeće je u svemu ostvarilo osnovnu želju osnivača - poeziju učiniti dostupnom publici i piscima koji nemaju suviše često mogućnost izravno razgovarati o poeziji sa svojim kolegama, još manje s dobitnicima dviju prestižnih literarnih nagrada. Stoga se svake godine u drugoj županiji organiziraju poetski susreti u kojemu sudjeluju pjesnici, kritičari poezije, novinari, nakladnici i mnogi drugi.
U okviru izdavačke djelatnosti Goranova proljeća, uz redovite materijale menifestacije (katalog, razglednice, plakati) svake se godine objavljuje zbirka poezije dobitnika nagrade Goran za mlade pjesnike, a od 2003. i zajednička publikacija s inozemnim partnerom.