Početna stranica Hrvatski jezik Jezično izražavanje Književnost Lektira Medijska kultura Glagoljica Novinarska družina Kutak za profesore

Mala škola novinarstva                      


Novinarstvo je struka kojom se prikupljaju, pišu, uređuju i objavljuju informacije u masovnim medijima: novinama i drugim tiskovnim medijima, radiju, televiziji i internetu.

Osnovni novinarski pojmovi: 1. INFORMACIJA
                                                      2. KOMUNIKACIJA
                                                      3. MEDIJ
                                                      4. NOVINARINFORMACIJA

Informacija je  poruka koja se prenosi čitatelju. 
Da bi bila zanimljiva, mora:
- biti nova
- biti bliska publici
- biti aktualna
- govoriti o važnim stvarima ili osobama
- govoriti o rijetkim stvarima
- izazivati emocije

 

KOMUNIKACIJA

Komunikacija je proces davanja i primanja informacija.


MEDIJ

Masovna komunikacija ne ostvaruje se samo masovnim medijima, nego i pomoću osobnih, a naročito telekomunikacijskih medija.

Jay Black i Jennings Bryant u knjizi Uvod u medijsku komunikaciju  određuju   tri vrste medija:
1. MASOVNI MEDIJI - novine, časopisi, knjige, radio, film, tv
2. OSOBNI MEDIJI (temeljeni na tehnologiji koja stvara i prenosi poruke, no korisnik njima upravlja): cd i kasetni rekorderi, videorekorderi, osobna računala, videoigre, kamkorderi, kamere i kalkulatori
3. TELEKOMUNIKACIJSKI MEDIJI (bit im je povezivanje pojedinaca međusobno ili s drugim informacijskim izvorima): telefoni, računala povezana modemima, interaktivna televizija i svi drugi elektron. uređaji koji se mogu povezivati

NOVINAR

Novinari su osobe koje istražuju, pišu i objavljuju informacije.
Novinari su oči i uši milijuna primatelja masovnih medija.
U potrazi za zanimljivim informacijama novinar postaje pravi istražitelj, a katkada i detektiv. Zato novinarski posao smatramo iznimno zanimljivim, on zahtijeva mudrost, hrabrost, snalažljivost i domišljatost novinara.
Novinar uvijek pažljivo gleda i sluša kako mu ne bi promaknula informacija koja bi mogla poslužiti kao temelj dobre priče.
Većina informacija je već negdje zabilježena, stoga novinar mora biti strpljiv i uporan u listanju, traženju, iščitavanju.
Novinar mora postavljati prava pitanja i promatrati ljudske reakcije jer u njima se često nalaze odgovori ili dodatne informacije. Ali isto tako  moram biti i taktičan i pažljiv, i paziti da ne povrijedi osobu o kojoj piše.
Novinar mora mnogo čitati kako bi se informirao i ustavršavao stil pisanja. Mora se znati služiti rječnikom i gramatikom. 

entertainment,households,media,television,TV


communications,journalists,males,men,occupations,people at work,persons,reporters,typewriters,typing,writers,writings